Πότε επιτέλους θα ξεπεράσουμε τις μαμαδίστικες τύψεις μας

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη ενοχή (guilt) χρειάζεται μόνο πέντε γράμματα για να στοιχειώσει κάθε μαμά

 

Πατούλια Kατερίνα
Πότε επιτέλους θα ξεπεράσουμε τις μαμαδίστικες τύψεις μας

Mαμαδίσια ενοχή: Ξέρεις για τι σου μιλάω. Αυτή η ενοχή, με λίγη απογοήτευση για τον ίδιο σου τον εαυτό, με λίγη ντροπή για όσα κάνεις στραβά, με λίγο στρες για το πόσο κακό μπορεί να κάνεις στο παιδί σου.

Οι τύψεις που αισθάνεσαι όταν θες να πας στο γυμναστήριο για μισή ώρα μετά τη δουλειά και σκέφτεσαι πως και δουλεύεις και θα δεις μισή ώρα λιγότερη τα παιδιά πριν κοιμηθούν. Οι τύψεις που σε κυριεύουν όταν βάζεις όριο στα παιδιά την μέρα που όλα σας πάνε στραβά και μετά σκέφτεσαι μήπως τα μάλωσες πολύ. Οι τύψεις, οι τύψεις, οι τύψεις. Εδώ να σε σταματήσω, δεν είσαι μόνη, δεν είμαι μόνη, έρευνα του 2017 πιστοποιεί πως οι μαμάδες σε ένα απίθανο ποσοστό 87% νιώθουν το περίφημο Mom guilt σε βαθμό μεγάλο ή μικρότερο, με ένα τρομακτιικό 21% των μαμάδων να νιώθει τύψεις για τα παιδιά σχεδόν όλη την ώρα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, οι τύψεις που νιώθουν οι μαμάδες σήμερα, είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Πάρε για παράδειγμα τη μαμά σου, αν σε έντυνε και σε τάιζε επαρκώς, είχε εκπληρώσει τις ημερήσιες υποχρεώσεις της για σένα, λίγο ως πολύ. Από τη στιγμή όμως που μια γυναίκα θα γίνει μαμά σήμερα, οι τύψεις δεν θα σταματήσουν να χτυπούν, τύψεις γιατί δεν θήλασες ή γιατί δεν θήλασες πολύ ή γιατί δεν θήλασες αποκλειστικά ή γιατί θήλασες αποκλειστικά αλλά όχι για έναν χρόνο. Τύψεις γιατί θα γυρίσεις στη δουλειά, τύψεις γιατί επέστρεψες αργά από το γραφείο, τύψεις γιατί έφυγες στην ώρα σου αλλά τι φταίνε και τα άλλα κορίτσια στο γραφείο που θα νομίζουν πως κάνεις κοπάνα ενώ εσύ δεν έχεις σηκώσει κεφάλι για να τα προλάβεις όλα στο οχτάωρο. Τύψεις γιατί δεν βρήκες bio καροτάκι για την σούπα του μωρού, τύψεις γιατί το παιδί έφαγε γαριδάκι στο παιδικό πάρτι που σας κάλεσαν τύψεις γιατί φέτος έχουμε πάει μια φορά σε παιδικό θέατρο (σε παράσταση για ενηλίκους ούτε λόγος), τύψεις γιατί τα παιδιά κάνουν εμετό με το παραμικρό σαν εσένα και μάλλον από σένα το κληρονόμησαν. Τύψεις που ήσουν κουρασμένη και δεν μπόρεσες να τους διαβάσεις 10 παραμύθια πριν να κοιμηθούν, τύψεις που φώναξες ενώ είχες ορκιστεί πως δεν θα φωνάξεις ποτέ στα παιδιά (προτού κάνεις παιδιά και μπεις στο χορό).

Για να μην σου μιλήσω για τις άλλες, τις τύψεις τις ξεγυρισμένες, αυτές που νιώθεις όταν πας να κάνεις κάτι για σένα. Εκεί, είναι λες και έχεις λίγο χρόνο για να νιώσεις πως διαπράττεις έγκλημα ξανά και ξανά, που τόλμησες να βρεις 10 λεπτά να πας στο μάρκετ, που έκλεισες ραντεβού για να βάψεις τα μαλλιά ή τα νύχια σου, να πας μισή ώρα στο γυμναστήριο για να χάσεις επιτέλους την κοιλίτσα που σου άφησε ενθύμιο η εγκυμοσύνη (πριν 2 χρόνια).

download

Κάπου εκεί αρχίζεις να απορείς σαν άλλη Carrie Bradshaw, αν αποκτούσε ποτέ παιδιά, είμαστε τελικά καταδικασμένες οι μαμάδες να τρελαινόμαστε στις τύψεις;

Δεν σου κρύβω πως με φίλες στο ίδιο καράβι, έχουμε πολλές φορές ευχηθεί να ανήκαμε στο άλλο, σε εκείνο το 10% των μαμάδων που δεν νιώθει ενοχές, που μπορεί να απολαύσει ένα θέατρο, ένα ποτό ένα ταξίδι χωρίς τα παιδιά και να μην αισθάνεται πως κάνει έγκλημα. Έχω ψάξει να βρω ποιο είναι αυτό το extra Plug in που δεν έχω για να γυρίζω αργοπορημένη από την δουλειά χωρίς τύψεις και να είμαι χαρούμενη που έστω πρόλαβα τα κορίτσια ξύπνια. Κι από την άλλη νομίζω πως έφτασα σε ένα συμπέρασμα. Μάλλον οι τύψεις αυτές είναι Α. Μπορεί και να μας κάνουν καλό, Β.θα είναι εκεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές αλλά να τις τιθασεύουμε. Ίσως οι τύψεις αυτές είναι μια ένδειξη πως είσαι μια μαμά που νοιάζεται και που αγαπά πολύ τα παιδιά της. Αγάπησε τις τύψεις και τις ενοχές κι όταν οι τύψεις σου φωνάζουν ψιθυριστά στο αυτάκι πως δεν είσαι καλή μαμά, θυμήσου πως δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια για να είσαι καλή μαμά. Και κλείσε επιτέλους εκείνο το εισιτήριο για το μασάζ ή το θέατρο.Γιατί ήρθε η ώρα, να αφήσεις τις τύψεις σπίτι και να πας να διασκεδάσεις.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved