Απαγορεύονται οι Απόκριες στο σχολείο; Μια στολή και λίγο κομφετί δεν έβλαψαν κανένα!

Εκδρομές δεν πάνε. Απόκριες δεν κάνουν. Αυτή τη ρημάδα τη μεταμφίεση στο σχολείο, θα την στερήσουμε κι αυτή; Έχω αρχίσει να πιστεύω με απόλυτο τρόπο πως ως κοινωνία, είμαστε πραματικά για καρναβάλια, εκείνα που έχουν απαγορευτεί. 

Πατούλια Kατερίνα
Απαγορεύονται οι Απόκριες στο σχολείο; Μια στολή και λίγο κομφετί δεν έβλαψαν κανένα!

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι και κολλημένα σε μια κάμερα να προσπαθούν να κάνουν μάθημα, φέτος επιστρέψαμε σε μια περίπου κανονικότητα. Κι εκεί που καταφέραμε να πάμε μια ρημάδα εξωσχολική δραστηριότητα, εκεί που έγιναν και ένα δύο πάρτι με rapid tests, με μάσκες και με προσοχή στις αποστάσεις, έρχεται ένα μεγάλο ΟΧΙ στις Απόκριες εντός σχολείου, να μας αποτελειώσει.

Κυρία να φορέσουμε αύριο την στολή μας; Τόλμησαν να ρωτήσουν τα επτάχρονα στο τμήμα της μεγάλης μου κόρης.

Την απάντηση της κυρίας την έμαθα το απόγευμα που γύρισα στο σπίτι κι ετοίμαζα τις στολές της μικρής. Το ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ της κυρίας ήταν μεγάλο και σαφές. Δεν ντυνόμαστε αύριο.

150 σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου και μερικές βρισιές δεν θα στο κρύψω. Πήρα βαθιά ανάσα και προσπάθησα να την δικαιολογήσω και όλο το σχολείο μάλλον και τον διευθυντή που ίσως κρύβεται από την απαγόρευση στις αποκριάτικες αμφιέσεις.

Μην υπερβάλεις μωρέ, είπα μέσα μου, είσαι από την Πάτρα, αυτό θα φταίει

Που έκανες μάθημα από την έναρξη του Καρναβαλιού μέχρι και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου με τραγούδια να παίζουν στα ηχεία την πόλης, άρματα να περνάνε απ΄έξω από το σχολείο, πάρτι κάθε Σαββατοκύριακο, βραβεία για χορό και την καλύτερη στολή, παρέλαση των μικρών, παρέλαση των μεγάλων, ποδαράτη βραδινή, μεσημεριανή Κυριακάτικη, ίσως φταίει κι εκείνο το γαλακτομπούρεκο που σιρόπιαζε η μάνα σου πριν την παρέλαση, μπορεί να φταίνε κι εκείνα τα πυροτεχνήματα στη λήξη του Καρναβαλιού, μπορεί να φταίει που βρήκες και τον έρωτα μέσα στις Απόκριες, μπορεί να μην ξέρει το σχολείο από κετέλαπονγκο και σάμπα, είπα.

Μήπως θέλει η γυναίκα να μην χάσουν μάθημα ενώ είναι μεταμφιεσμένα

Μήπως οι στολές τους αποσπάσουν την προσοχή και χάσουν το μάθημα, πήγα να πω, και θυμήθηκα εκείνη την ηρωίδα την δασκάλα μας στην Α Δημοτικού, που με κλειστά σχολεία, μέσα από μια οθόνη, έκανε 22 παιδιά να μάθουν γράμματα, τα κάλεσε να ντυθούν τις Απόκριες κι αφού έκαναν και μαθηματικά και γλώσσα, τους έπαιξε και ακορντεόν από τις οθόνες και χόρεψαν και τα 22 παιδιά με την καρδιά τους. Και έμαθαν, και διασκέδασαν, υπήρξε πρόγραμμα.

Μήπως φταίει η πανδημία, ξανασκέφτηκα

Και μετά το σκέφτηκα πάλι. Δηλαδή έχεις κάτι πιτσιρικάκια, που σου χαμογελάνε κάθε πρωί - όπως μπορούν - πίσω από μια μάσκα ή και δύο μάσκες, αν δεν μπορούν να αντέξουν την άλλη που μοιάζει με το φίλτρο του καφέ, έχουν μάθει δύο χρόνια τώρα να κολυμπάνε στα αντισηπτικά, να κάνουν και 1 και 2 και 3 σελφ τεστ και ράπιντ αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και να μένουν και σπίτι και να κάνουν και καραντίνα χωρίς να βγάλουν κιχ και να χάνουν και εκδρομές και αγκαλιές και τους κάνεις και τις Απόκριες με εκπτώσεις στην χαρά και στην διασκέδαση; Και για ποια πανδημία να μιλήσουμε όταν οι μπουζουκιερί παραδίπλα είναι ανοιχτές αλλά οι στολές οι αποκριάτικες για τα παιδιά πρέπει να μείνουν στο σπίτι;

Και ναι γκρινιάζω για μια στολή, θα πεις και είμαστε τυχεροί για τέτοιες πολυτέλειες, δίπλα μας γίνεται πόλεμος

Δίπλα μας πέφτουν βόμβες, παιδιά στιβάζονται στα υπόγεια, με μάσκα, το ένα δίπλα στο άλλο, χάνουν το χαμόγελό τους, παιδιά γεννιούνται στα πατώματα κι εμείς που μπορούμε να σκορπίσουμε χαρά στα παιδιά με μια σερπαντίνα, τους λέμε όχι.

Όλα στον αέρα χαρτοπόλεμος φίλη μαμά, το αποφάσισα!

Θα πηγαίνω ντυμένη Αρλεκίνος κάθε πρωί την εβδομάδα που έρχεται και θα πάει το κομφετί σύννεφο, έτσι για την αλητεία. Μην σου πω πως αντί για καλημέρα στα κάγκελα με την δασκάλα, θα τραγουδάω Πατρινό Καρναβάλι για Πάντα.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved