Έσω έτοιμη: Οι αλλαγές που πιθανότατα θα δεις στο σώμα σου μετά τη γέννα

Το σώμα σας συνεχίζει να αλλάζει ακόμη και μετά τον τοκετό! Τι να περιμένετε.

Έσω έτοιμη: Οι αλλαγές που πιθανότατα θα δεις στο σώμα σου μετά τη γέννα

Ξέρεις πολύ καλά, πως το σώμα σου, μετά την απόκτηση του παιδιού σου, θα αλλάξει. Αυτό φυσικά και δεν χρειάζεται να σε τρομάξει. Αυτό που επίσης με σιγουριά μπορώ να σου πω είναι πως το σώμα αυτό που γέννησε το θαύμα σου, θα το αγαπήσεις ακόμα πιο πολύ, με τις ατέλειες και τα ψεγάδια του. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να μην είσαι προετοιμασμένη για όσα θα δεις.

Ξεκινάμε:

Απώλεια μαλλιών

Λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να αρχίζεις να χάνεις μεγάλη ποσότητα από τα μαλλιά σου. Ο μέσος άνθρωπος χάνει 100 τρίχες μαλλιών την ημέρα, αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σίγουρα θα έχανες πολύ λιγότερες, λόγω των ορμονών σου που μαίνονταν. Τώρα που όλα αυτά ολοκληρώθηκαν, το σώμα σου θα πρέπει να επαναφέρει την ισορροπία και γι' αυτό τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό θα αρχίσεις να χάνεις πολλά μαλλιά. Μην ανησυχείς όμως, αφού τα μαλλιά σου σύντομα θα επιστρέψουν στον κανονικό τους κύκλο ανάπτυξης. Πάρε κι ένα συμπλήρωμα διατροφής με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου για να νιώσεις καλύτερα.

Αποχρωματισμός του δέρματος

Η αποκαλούμενη και "Μάσκα της εγκυμοσύνης" για την οποία έλαβες τόσα κοπλιμέντα, θα αρχίσει να χάνεται. Γυναίκες που υπέφεραν από έντονη ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αρχίσουν να βλέπουν το δέρμα τους να καθαρίζει. Ωστόσο, άλλες γυναίκες θα δουν να δημιουργείται ένα κόκκινο εξάνθημα γύρω από το στόμα τους και στο πηγούνι τους ή θα υποφέρουν από ξηροδερμία. Όλες αυτές οι παθήσεις θα αρχίσουν να φεύγουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αλλαγές στο στήθος

Το στήθος σου πιθανότατα θα είναι πρησμένο, θα πονάει και θα είναι γεμάτο με γάλα. Μόλις υποχωρήσει το αρχικό πρήξιμο- αφού εδραιωθεί ο θηλασμός και ισορροπήσουν οι ορμόνες (ή μέχρι να σταματήσεις να θηλάζεις)- το στήθος θα παραμείνει γεμάτο για κάποιους μήνες. Ταυτόχρονα,το στήθος μετά τον τοκετό μπορεί να στάζει και γάλα, έστω και αν δεν θηλάζεις.

Αλλαγές στην κοιλιά

Αμέσως μετά τον τοκετό, η μήτρα σου είναι ακόμα σκληρή και στρογγυλή και ζυγίζει περίπου 1 κιλό. Μέσα σε έξι εβδομάδες θα ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό και δε θα νιώθεις πια πίεση στην κοιλιά σου. Αυτή η μυστηριώδης καφέ γραμμή που μπορεί να είχες κάτω από το κέντρο του κάτω μέρους της κοιλιάς σου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα εξαφανιστεί. Αλλά, δυστυχώς, οι ραγάδες που ανέπτυξες στην εγκυμοσύνη, δεν πρόκειται να φύγουν -τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον. Οι ραγάδες συνηθίζουν να έχουν ένα ανοιχτό κόκκινο χρώμα αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά στην πορεία αποκτούν το χρώμα του δέρματος. Άλλωστε, ακόμα και οι πιο γυμνασμένες μαμάδες θα παρατηρήσουν κάποια χαλαρότητα στην κοιλιά μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να εξαφανιστεί με γυμναστική.

Πόνος στην πλάτη

Καθώς απαιτείται λίγος χρόνος για τους τεντωμένους κοιλιακούς μυς να γίνουν και πάλι σκληροί, το σώμα σου ασκεί ακόμα πίεση στους μυς της πλάτης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στην πλάτη μέχρι να σφίξουν και πάλι οι μυς στην κοιλιά. Μία νέα μαμά, όμως, μπορεί να υποφέρει από τέτοιους πόνους και λόγω κακής στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, αυτά τα προβλήματα εξαφανίζονται στο σύνολό τους μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Διαφορετικά μπορείς να επισκεφτείς έναν ειδικό γιατρό για να σε συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνεις.

Ακράτεια και Δυσκοιλιότητα

Χωρίς να έχεις το μωρό να πιέζει την κύστη σου πια, πίστευες πως δεν θα πηγαίνεις τόσο συχνά στην τουαλέτα αλλά διαψεύστηκες. Αυτό συμβαίνει διότι η πίεση στην ουρήθρα μπορεί να κάνει την ούρηση δύσκολη και μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης, οι νέες μαμάδες υποφέρουν και από ακράτεια ή από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα μετά τη γέννηση του μωρού σου, γιατί μία περινεοτομή ή οι αιμορροΐδες μπορούν να κάνουν την κίνηση του εντέρου επώδυνη. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, στην οποία πίνεις και άφθονο νερό, γάλα και φυσικούς χυμούς μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο σημαντικά.

Πρησμένα πόδια και ευρυαγγείες

Το πρήξιμο στα πόδια που μπορεί να είχες όσο ήσουν έγκυος θα μειωθεί γρήγορα μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν τράβηγμα στα πόδια. Αν σου συμβαίνει κάτι παρόμοιο, το περπάτημα μπορεί ναπροσφέρει κάποια ανακούφιση. Όσον αφορά τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς, αυτά πιθανότατα θα βελτιωθούν με την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, αλλά δε θα εξαφανιστούν ποτέ εντελώς.

Εφίδρωση και επίπεδα ενέργειας

Μπορεί να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις αυξημένη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την εγκυμοσύνη, επειδή το σώμα σου πρέπει να απομακρύνει όλα τα υγρά που περισσεύουν. Ακόμα, νέες μαμάδες αναφέρουν ότι νιώθουν πως έχουν μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με πριν. Για την ακρίβεια, η αερόβια ικανότητα μίας γυναίκας μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 20% στις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Άλλες γυναίκες υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο τοκετός, η φροντίδα για ένα νεογέννητο, και το υπερβολικό βάρος σώματος τους, τις κάνει να αισθάνονται υποτονικές και κυκλοθυμικές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved