Για τις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα: «Δεν φταίτε εσείς»

Όταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι έχει προβλήματα γονιμότητας., το σοκ είναι μεγάλο.

 

Για τις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα: «Δεν φταίτε εσείς»

Υποθέτει ότι, όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες, θα μείνει έγκυος με ευκολία και εννέα μήνες μετά θα μπορεί να κρατάει στην αγκαλιά το μωρό της.

Όμως η ζωή δεν τα φέρνει όπως τα έχει σκεφτεί.

Για όλες τις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα ελπίζοντας σε ένα θαύμα γράφει η Emily Dickey στο today.com θέλοντας να τις εμψυχώσει και να τις κάνει να δουν τα πράγματα από μια πιο ρεαλιστική ματιά.

Σήμερα λοιπόν Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας αφιερώνουμε το παρακάτω άρθρο στις γυναίκες που προσπαθούν χρόνια να αποκτήσουν παιδί.

«Μετά από μήνες προσπαθειών, δεν είσαι έγκυος. Κάθε μήνα, κρατάς την αναπνοή σου καθώς πλησιάζει η περίοδός σου, και κάθε μήνα η καρδιά σου γίνεται κομμάτια από την απογοήτευση.

Κοιτάζεις γύρω σου. Υπάρχουν γυναίκες με έξι παιδιά που όμως δεν είναι καλές μάνες και δεν καταλαβαίνουν πόσο ευλογημένες είναι. Ενώ εσύ…

Ο πόνος σου είναι δικαιολογημένος

Το σώμα σου σε πρόδωσε. Νιώθεις αποτυχημένη. Όλοι γύρω σου έχουν μωρά. Φαίνεται ότι όπου κι αν πας, υπάρχει μια έγκυος γυναίκα που σου υπενθυμίζει την αδυναμία σου να αποκτήσεις κι εσύ μωρό.

Αυτό που συμβαίνει σε σένα είναι άδικο και πονάει. Αντί να προσπαθείς να αρνηθείς τον πόνο σου, αναγνώρισέ το και ζήσε όλα τα στάδιά του. Είναι δικαιολογημένο να αισθάνεσαι όλο αυτό τον πόνο. Μόνο κάποιος που έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο θα το καταλάβει πλήρως.

Η θεραπεία μπορεί να είναι η απάντηση

Ο γιατρός σου θα μπορούσε να σου πει ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Συνήθως, περιλαμβάνει επίσκεψη σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης . Αλλά να είσαι ρεαλίστρια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση ενδέχεται να μην πετύχει εξαρχής. Πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για μια σειρά έντονων συναισθημάτων που θα νιώσεις όχι μόνο λόγω της αναμονής αλλά και των ορμονών.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τη σχέση σου και την ψυχική σου υγεία

Είναι σύνηθες οι γυναίκες που έχουν προβλήματα γονιμότητας να βιώνουν άγχος και κατάθλιψη. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να εμποδίσουν περαιτέρω τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Να είσαι προσεκτική και να αναζητάς βοήθεια αν νιώσεις άγχος και κατάθλιψη.

Ο πόνος που προκαλείται από την αδυναμία απόκτησης παιδιού, μπορεί να προκαλέσει πίεση στη σχέση με τον σύντροφό σου. Μια δυστυχισμένη σχέση μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τις αγωνίες σου μαζί του.

Δεν είσαι μόνη

Έως και το 12% των γυναικών εμφανίζουν υπογονιμότητα. Αναζήτησε ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σου. Είναι σημαντικό να μοιραστείς τις εμπειρίες με άτομα που πραγματικά κατανοούν τι συμβαίνει σε εσένα.

Άκου το γιατρό σου

Ο γιατρός θα σε συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνεις προκειμένου να μείνεις έγκυος.

Η υπογονιμότητα δεν είναι δικό σου λάθος. Δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Κράτα ψηλά το κεφάλι και αντιμετώπισε την κατάσταση».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved