Μητρότητα μετά τα 40 – Μαμά με τρία παιδιά εκμυστηρεύεται σκέψεις και συναισθήματα

H περιγραφή της και η προσέγγισή της για τη ζωή, θα σας αγγίξουν.

Μία Μαμά
Μητρότητα μετά τα 40 – Μαμά με τρία παιδιά εκμυστηρεύεται σκέψεις και συναισθήματα

«Δεν είχα σκοπό να γίνω μαμά σε μεγάλη ηλικία. Απλώς η ζωή τα έφερε έτσι και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος έχει την ανάγκη να κάνει συνεχώς σχόλια για αυτό»

Κάπως έτσι ξεκινάει το κείμενό της η Anna Vlachos στο todaysparent.com. H Anna είναι μία μαμά 46 ετών σήμερα και έχει τρία παιδιά. Και τα τρία τα έκανε μετά τα 40 της και περιγράφει πώς είναι η μητρότητα μετά τα 40 αλλά και πώς τη βλέπουν οι άλλοι γονείς.

«Είμαι μαμά τριών παιδιών. Επίσης, είμαι 40 ετών. Αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά εκτός και αν πω ότι το μεγαλύτερο παιδί μου, ο Alex, είναι μόλις 5 ετών.
Μερικές ημέρες πριν, την ώρα που άφηνα τον Alex στο σχολείο, ενώ είχα μαζί μου και τις δύο κόρες μου, Maia και Selina, 2 ετών και 7 μηνών αντίστοιχα, μία μαμά με πλησίασε.

“Δεν ξέρω πώς το κάνεις” μου είπε. “Εγώ έχω δύο και δεν τα προλαβαίνω”. Εγώ γέλασα και τη ρώτησα “Δεν σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε ένα τρίτο;”

“Η αλήθεια είναι ότι το συζητούσαμε με τον άντρα μου, αλλά είμαι 35 ετών και δεν θέλω να ρισκάρω την υγεία του μωρού»

Μπουμ! Η απάντησή της ήταν σαν γροθιά στο στομάχι. “Χμμ… Εγώ είμαι 46 ετών και όλα φαίνεται να πήγαν καλά” απάντησα χωρίς να είμαι σίγουρη τι ακριβώς αντίδραση περίμενα.

“46;!” και έπειτα φυσικά ακολούθησε ένα ντόμινο ερωτήσεων “Δεν ανησυχούσες για τους κινδύνους που υπήρχαν; Για τυχόν επιπλοκές; Γιατί περίμενες τόσο πολύ;”

H όλη κουβέντα ξαφνικά μου υπενθύμισε γιατί προτιμώ να μην λέω στον κόσμο πόσο χρονών είμαι.

Δεν προγραμμάτιζα να γίνω “μεγάλη” μαμά . Απλώς η ζωή τα έφερε έτσι. Ήμουν μία γυναίκα που είχα σαν προτεραιότητά μου την καριέρα μου και δούλευα πολύ. Γνώρισα τον άντρα μου αργότερα στη ζωή μου. Ήμουν ήδη 40 όταν παντρευτήκαμε και αμέσως μετά έμεινα έγκυος. Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί ήμουν ήδη 41 αλλά ήξερα ήδη ότι η μητρότητα μου ταίριαζε και θα γινόταν το νέο μου πάθος. Όταν γέννησα και το δεύτερο παιδί μου δυόμιση χρόνια αργότερα, είχα αποφασίσει ότι θα σταματούσα τη δουλειά μου και ότι θα έμενα στο σπίτι με τα παιδιά.

Το τρίτο μου παιδί ήταν μία όμορφη έκπληξη. Θα είμαι ειλικρινής. Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος, ήμουν 45 και θυμάμαι να λέω στον σύζυγό μου “ όταν θα γεννήσω το μωρό μας θα είμαι 46! – 46!!”. Τα είχα χάσει. Μέχρι και εγώ πίστευα ότι ήμουν πολύ μεγάλη για ένα ακόμη παιδί. Θηλασμός, ξενύχτια… όλα πάλι από την αρχή. Φυσικά όταν κοίταξα το πανέμορφο προσωπάκι της Selina την ημέρα που γεννήθηκε, το μόνο που έβλεπε και σκεφτόμουν ήταν η τελειότητα.

Από ιατρικής πλευράς, υπήρχαν κάποια προβλήματα. Στην πρώτη και την τρίτη εγκυμοσύνη επειδή ο πλακούντας γερνάει πιο γρήγορα σε γυναίκες άνω των 40, δεν έσπασαν τα νερά από μόνα τους. Η όλη διαδικασία έγινε τεχνητα και γέννησα μέσα σε λίγα λεπτά. Στην δεύτερη εγκυμοσύνη μου διαγνώσθηκα με διαβήτη κύησης ο οποίος θεωρείται και αρκετά συνήθης σε μαμάδες άνω των 35. Έπαιρνα ειδική φαρμακευτική αγωγή, πρόσεχα τη διατροφή μου και αθλούμουν τακτικά. Έπρεπε μετά από κάθε μου γεύμα να μετράω τη γλυκόζη μου και να βεβαιώνομαι ότι είναι στα δυσιολογικά επίπεδα. Το γλυκό μου κορίτσι ήρθε πέντε μέρες νωρίτερα και γεννήθηκε σε μόλις επτά λεπτά. Τα νερά έσπασαν στο αυτοκίνητο και με το που μπήκα στο νοσοκομείο ούρλιαζα ότι έρχεται το μωρό. Ο άντρας μου έλειψε πέντε λεπτά για να παρκάρει το αυτοκίνητο και έχασε όλη τη γέννα!

Εκτός από σχόλια όπως αυτά της μαμάς που εκπλήσσονται και απορούν με την αποφασή μου να γίνω μαμά μετά τα 40 και μάλιστα κάνοντας τρία παιδιά, έχω λάβει και πολλά θετικά σχόλια επίσης. Πολλοί φίλοι μου με λένε “σούπερ μαμά” ή “rockstar” το οποίο και προσωπικά λατρεύω.

Το να γίνεσαι γονιός σε αυτήν την ηλικία έχει αρκετά οφέλη. Πρώτα από όλα, τόσο εγώ όσο και ο άντρα μου, αισθανόμαστε ασφάλεια όσον αφορά τα οικονομικά. Δεύτερον, έχουμε χορτάσει τη ζωή, έχουμε ζήσει επιτυχίες, ευτυχία, δύσκολες στιγμές, απογοητεύσεις. Νιώθω ότι είμαι πιο σοφή και πιο καλά με τον εαυτό μου από ότι ήμουν στα 30. Ναι, νιώθω κουρασμένη κάποιες φορές. Ποιος γονιός όμως δεν είναι;

Επιπλέον, προσπαθώ να μη σκέφτομαι τη διαφορά ηλικίας. Εάν ανησυχώ για το ότι θα είμαι πολύ μεγάλη όταν θα παιδιά θα τελειώνουν το Πανεπιστήμιο; Βέβαια! Όταν η μικρότερη κόρη μου είναι 24 ετών, εγώ θα είμαι 70. Δεν θα άλλαζα όμως αυτό που έχω αυτή τη στιγμή με τιποτα στον κόσμο. Για εμένα, η στιγμή που επέλεξα να κάνω τη δική μου οικογένεια ήταν η σωστή και είμαι σίγουρη για αυτό.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σχολιάσει περίεργα την ηλικία μου ή θα με ρωτήσει “Tι στο καλό σκεφτόμουν”, αποφάσισα ότι θα νιώσω ντροπή ή περίεργα. Θα νιώσω μόνο περηφάνια. Άλλωστε το αποτέλεσμα είναι τρία υπέροχα μικρά θαύματα.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved