Όταν γίνεσαι μαμά δεν ξέρεις… Απλώς αισθάνεσαι!

Μικρός απολογισμός των πρώτων 6 μηνών που πέρασαν τόσο γρήγορα.

Μία Μαμά
Όταν γίνεσαι μαμά δεν ξέρεις… Απλώς αισθάνεσαι!

Γράφει η Ελένη Νικολετοπούλου

Όταν έμεινα έγκυος είχα πάρει σβάρνα τα βιβλιοπωλεία, έψαχνα στο internet και ρωτούσα συνεχώς μαμάδες ώστε να προετοιμαστώ. Ήταν λες και είχα ένα σύννεφο μπροστά μου που με εμπόδιζε να χαρώ ελεύθερα την εγκυμοσύνη μου. Ήταν το σύννεφο του «Δεν ξέρω».

Ποια γυναίκα ξέρει ακριβώς τι την περιμένει στην εγκυμοσύνη της ή μετά την γέννηση του μωρού της; Καμία. Μπορεί να υπάρχουν γυναίκες που είναι πλασμένες για την ιδιότητα της μάνας, όμως ακόμα κι εκείνες κρύβουν καλά μέσα τους το φόβο από το μικρό αυτό συννεφάκι της άγνοιας.

Τι να κάνω και τι να μην κάνω ήταν οι πιο συχνές μου ερωτήσεις. «Ησύχασε! Η φύση ξέρει τι κάνει…» μου έλεγε ο άντρας μου ενώ διάβαζα πυρετωδώς κάθε βράδυ.



via GIPHY

via GIPHY

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έγινε όταν μια νύχτα με έπιασε η λαιμαργία μου και έπεσα με τα μούτρα πάνω από ένα ταψί σουφλέ. Δεν μου έφτανε μόνο αυτό κι έπειτα συμπλήρωσα με καρπούζι (συνδυασμός που πρέπει να αποφεύγεται ειδικά το βράδυ κατά τον 8ο μήνα). Ο πόνος στο στομάχι αβάσταχτος κι η αγωνία μου στα ύψη! «Τι έκανα; Πως νιώθει το μωρό μου; Είναι καλά;» Το μυαλό μου προσπαθούσε να φιλτράρει πληροφορίες από όσα είχα διαβάσει τόσους μήνες, μπας και κάνω κάτι για να περάσει ο πόνος αλλά μάταια… Φύγαμε για το νοσοκομείο. Κάποια στιγμή μέσα σε όλο τον πανικό, ένιωσα το μωρό μου, σα να μου έλεγε «Μαμά είμαι καλά, φρόντισε τον εαυτό σου…»! Δάγκωσα τα χείλη και προσπάθησα να ηρεμήσω. Μου «μίλησε» όντως; Ήταν του μυαλού μου; Ποιος ξέρει. Σημασία έχει ότι η σύνδεσή μας ήταν τόσο δυνατή που απάλυνε τον πόνο.

Χρειάστηκαν σχεδόν 6 μήνες για να πατήσω στα πόδια μου, να κλείσω τα βιβλία και «ακούσω» το παιδί μου καθαρά. Όχι ότι τώρα έφυγε το συννεφάκι από μπροστά μου… απλώς μπορώ πλέον και αισθάνομαι τι χρειάζεται το παιδί μου, ως δια μαγείας!

Αν πρόκειται να γίνεις μανούλα, θέλω από την καρδιά μου να σου πω ότι το μωρό σου σε ακούει και πως δεν πειράζει που κάποιες φορές «δεν ξέρεις» τι να κάνεις.

Αν είσαι μανούλα και σε ενοχλεί πολύ το «συννεφάκι της άγνοιας», προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πίστεψε πως για το μωρό σου, είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved