Τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, μπορώ να πω πως η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο μου έτυχε ποτέ

Οταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες, οι προτεραιότητές τους αλλάζουν ριζικά.

Τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, μπορώ να πω πως η μητρότητα  είναι ό,τι καλύτερο μου έτυχε ποτέ

Για την Kate Figes, συγγραφέα και αρθρογράφο, η μητρότητα αποδείχθηκε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Δεν ήταν όμως όλα εύκολα στη διάρκειά του, κάθε άλλο. Γι’ αυτό και αποφάσισε να γράψει για όσες γυναίκες γίνονται πρώτη φορά μανούλες, ελπίζοντας να τις βοηθήσει.

«Τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, μπορώ να πω ότι η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο μου έτυχε ποτέ..Τώρα ζω για τα παιδιά μου και μέσα από αυτά. Κάθε μέρα εκπλήσσομαι από τον τρόπο με τον οποίο δίνω προτεραιότητα στις ανάγκες τους, και θαυμάζω το πώς μεγαλώνουν.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πώς τόσο μοναδικοί άνθρωποι ήταν κάποτε μικροσκοπικά έμβρυα μέσα μου. Πάντοτε αγαπούσα τα παιδιά , αλλά ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολύ θα αγαπούσα τα δικά μου.

Μόνο που αντικρίζω τα πρόσωπά τους , συγκινούμαι από την αγάπη τους γι’αυτά. Πρόσθεσαν τόσο πολλά στην καθημερινότητά μου και τώρα συνειδητοποιώ ότι χωρίς τα παιδιά μου η ζωή μου δεν θα είχε κανένα νόημα. Με άλλαξαν. Έφεραν στην επιφάνεια τον αληθινό εαυτό μου, άλλαξαν τις προτεραιότητές μου και με ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου.

Τώρα που έχω συνηθίσει τις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα αγαπώ άνευ όρων τις ανατροπές της καθημερινότητας και απολαμβάνω τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μου επιβάλλουν τις αλλαγές στη ζωή μου.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι.

Υπήρξαν βδομάδες και μήνες μετά τον τοκετό που ήμουν μέσα στη σύγχυση , την εξάντληση και τη δυστυχία. Όλες οι στενές μου φίλες δεν είχαν τότε παιδιά, και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τη φάση που περνούσα.

Τα βιβλία που διάβαζα τότε δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα. Ήταν ανεπαρκή και απρόσωπα ή ακαδημαϊκά. Μιλούσαν με λαμπερά λόγια για τη χαρά της μητρότητας , χωρίς να αγγίζουν τις σκοτεινές περιοχές – τον τρόμο που προκαλεί η γέννηση και η ξαφνική ευθύνη της φροντίδας ενός παιδιού. Τα ανάμεικτα συναισθήματα από τα οποία βομβαρδίζεται η νέα μητέρα : αγάπη, άγχος, τρόμο , απόρριψη, ακόμα και μίσος ορισμένες φορές.

Είναι άξιο προσοχής το ότι μιλούν ανοιχτά για την εγκυμοσύνη και τους πόνους τοκετού, λίγοι όμως μιλούν για το «μετά». Η μετάβαση στη μητρότητα μοιάζει σαν να καλύπτεται από μια συνομωσία.

Καθώς όμως ο χρόνος περνά και αυξάνονται οι απαιτήσεις της φροντίδας του παιδιού, , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στη μητρότητα ξεθωριάζουν και ξεχνιούνται, γιατί δίνουν τη θέση τους σε άλλα θέματα.

Όταν αποκτάς ένα παιδί, διασχίζεις μια γέφυρα χωρίς επιστροφή…»

Η Kate Figes είναι συγγαφέας του βιβλίου « Μητέρα για πρώτη φορά», εκδόσεις Ψυχογιός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved