«Λέω τα πάντα στα παιδιά μου γύρω από το σεξ γιατί οι γονείς μου ποτέ δεν μίλησαν σε εμένα»

Οι συζητήσεις γύρω από το σεξ είναι ένα θέμα που δυσκολεύει τους περισσότερους γονείς.

Μία Μαμά
«Λέω τα πάντα στα παιδιά μου γύρω από το σεξ γιατί οι γονείς μου ποτέ δεν μίλησαν σε εμένα»

Μια μαμά, όμως, η Sam Milam αποφάσισε να μιλάει πάντα και ανοιχτά στα παιδιά της για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ακριβώς επειδή οι γονείς της δεν μίλησαν ποτέ σε εκείνη όταν ήταν παιδί.

«Πότε σκοπεύετε να κάνετε “τη συζήτηση;” » με ρώτησε μια μαμά στην παιδική χαρά. Δεν ήξερα τι εννοούσε. «Ω, εννοείτε να μιλήσω στα παιδιά μου για το σεξ; Έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις από τότε που ήταν βρέφη», της απάντησα για να δω μια τρομαγμένη έκφραση να σχηματίζεται στο πρόσωπό της.

Προσπάθησα να της εξηγήσω το συλλογισμό μου για να καταλάβει ότι δεν καταστρέφω την αθωότητα των παιδιών μου, αλλά προσπαθώ να καλλιεργώ υγιή, θετικά προς το σώμα τους, παιδιά με ανοιχτό μυαλό που δεν έπρεπε να κρύβουν τα μάτια τους και να γκρίνιαζαν ανεξέλεγκτα στην ηλικία των 15 όταν κάποιος λέει τη λέξη «κόλπος». Το κάνω επίσης επειδή οι γονείς μου έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Όταν ήμουν νεότερη, ήμουν απίστευτα αφελής. «Αφήστε τη να κρατήσει την αθωότητά της όσο το δυνατόν περισσότερο», έλεγε η μαμά μου στους ανθρώπους. Όταν ήμουν 13 ετών - αφού μπερδεύτηκα από το γέλιο όλων των ανθρώπων σε μια κινηματογραφική αίθουσα όταν ο Doofy μπήκε στην κρεβατοκάμαρα με μια ηλεκτρική σκούπα στο Scary Movie – η μητέρα μου άρχισε να ρωτάει αν ήξερα τίποτα για το σεξ. Όταν είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι πίστευαν ότι η σκηνή ήταν τόσο αστεία, η μαμά μου και η μεγαλύτερη αδελφή μου έπαθαν… υστερία.
Στην οικογένεια μου δεν αγκαλιάζαμε ο ένας τον άλλον πόσο μάλλον να συζητάμε φυσικές στενές σχέσεις. Αν μη τι άλλο, φαντάζομαι ότι σκέφτηκαν ότι αν δεν ήξερα, θα ήμουν λιγότερο περίεργη. «Είναι καλύτερο να περιμένεις μέχρι το γάμο σου, έτσι κι αλλιώς. Υπάρχει λιγότερη αμηχανία», μου έλεγε η μητέρα μου.

Μου πήρε πολύ χρόνο για να αποφύγω τη ντροπή και το τραύμα που περιβάλλει το σεξ από μια τόσο περιοριστική ανατροφή, ακόμα και μετά τη μετάβαση σε μια ουσιαστικά πιο προοδευτική περιοχή. Το σεξ είναι μια υγιής και φυσιολογική εμπειρία που δεν χρειάζεται όλους αυτούς τους κανόνες και το στίγμα γύρω από αυτό, γι’ αυτό αποφάσισα να έχω ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά μου σχετικά με τη συγκατάθεση, τη σωστή αναγνώριση των τμημάτων του σώματος, το πώς γεννιούνται τα μωρά και τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται.

Τα παιδιά μου είναι 4 και σχεδόν 8 και ξέρουν να ονομάζουν τα γεννητικά τους όργανα. Ξέρουν τα πάντα μέχρι και το πώς γονιμοποιείται το ωάριο. Καθώς μεγαλώνουν, οι συζητήσεις θα εξελιχθούν και θα επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτά που θα βιώνουν εκείνη τη στιγμή. Φαντάζομαι, όταν θα γίνουν έφηβοι θα έχουν μια πλήρη εικόνα γύρω από αυτό και θα ξέρουν πώς να προφυλάσσονται. Τέλος, θέλω να γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να με συμβουλεύονται γύρω από αυτό το θέμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved