«Τι σημαίνει για εμένα να είμαι μαμά σας»

Σας μοιραζόμαστε ένα υπέροχο γράμμα της Katherine Eskovitz στα παιδιά της, όπου τους μιλάει για το τι σημαίνει για εκείνη το να είναι η μαμά τους

«Τι σημαίνει για εμένα να είμαι μαμά σας»

Τα λόγια της είναι συγκινητικά και κάνουν κάθε μανούλα να ταυτίζεται.

«Αγαπημένα μου παιδιά,

Θέλω να σας πω τι σημαίνει για μένα να είμαι μαμά σας, γιατί είμαι πραγματικά ευγνώμων.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι σας παρακολουθώ να ενθουσιάζεστε, καμιά φορά να τρομάζετε, να κάνετε πράγματα για πρώτη φορά.

Μάθατε να βγαίνετε από την κούνια σας (πολύ νωρίς), πήγατε για πρώτη φορά σχολείο, παίξατε μπάλα, οδηγήσατε ποδήλατο. Είμαι πάντοτε εκεί όταν θέλετε να σας ακούσω, να σας συμβουλεύσω και να σας υποστηρίξω.

Θαυμάζω το κουράγιο σας κάθε φορά που κατακτάτε κάτι καινούριο. Σας ζητάω να σταματήσετε να μεγαλώνετε, όμως ξέρετε πόσο πολύ μ’ αρέσει να σας βλέπω να μεγαλώνετε (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα απομακρυνθείτε από εμένα).

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι σας ενθαρρύνω να δουλεύετε σκληρά, να κάνετε λάθη για να πετύχετε. Είμαι τυχερή που σας παρακολούθησα να προσπαθείτε να μπουσουλήσετε, να περπατήσετε, να διαβάσετε και να κάνετε φίλους.

Με κοιτάζετε με νόημα όταν σας διαβάζω την ατάκα του Michael Jordan «Έχω χάσει περισσότερες από 9.000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει περισσότερα από 300 παιχνίδια. 26 φορές με εμπιστεύτηκαν για να κερδίσω το παιχνίδι και απέτυχα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Κι αυτός είναι ο λόγος που πέτυχα.»

Κατάφερα να σας κάνω να καταλάβετε τον κύκλο της σκληρής δουλειάς, της αποτυχίας και της επιτυχίας. Η ενέργειά και η αφοσίωσή σας είναι μεταδοτικές.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι θεωρώ πολύτιμο τον χρόνο που περνάω μαζί σας. Όταν σας διαβάζω τη νύχτα, όταν σας κάνω έκπληξη, όταν ανάβουμε κεράκια, όταν φτιάχνουμε γλυκά μαζί. Φέρνετε στη ζωή μου αγάπη για ζωή.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι, όταν είστε στεναχωρημένα ή φοβισμένα, σας παρηγορώ. Είμαι εκεί για να σας αγκαλιάσω όταν οι φίλοι σας, σας πληγώνουν, για να σας βοηθήσω να πάρετε τη σωστή απόφαση όταν έχετε παρεξηγήσει κάποιον και για να σας ακούσω όταν νιώθετε αδικημένοι. Νιώθω τον πόνο σας και ανακουφίζομαι όταν το χαμόγελό σας επιστρέφει. Νιώθω δέος για την προσαρμοστικότητά σας.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι κάνω πολλά λάθη: ξεχνάω το κολατσιό σας, ασχολούμαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει με το κινητό μου, χάνω την ψυχραιμία μου, δεν γελάω αρκετά. Μερικές φορές λέω «Συγγνώμη» και προσπαθώ να γίνω καλύτερη. Μερικές φορές λέτε «Μπορούμε να το πάρουμε απ’ την αρχή;» ή «Να σου πω τη γνώμη μου;» και συγκλονίζομαι από τη σοφία σας.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι δεν με πειράζει να γίνω αντιπαθής όταν σας λέω «όχι». Νιώθω το θυμό σας και τον κατανοώ επειδή έχω υπάρξει στη θέση σας. Είναι δική μου δουλειά να κάνω το σωστό για να παραδειγματιστείτε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σας απογοητεύσω. Θαυμάζω την τόλμη σας όταν επιμένετε, αλλά ακόμη και τότε η απάντηση εξακολουθεί να είναι «όχι».

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι καταλαβαίνω και μπορώ να διαχειριστώ το θυμό σας: χτυπάτε τα πόδια σας και χοροπηδάτε πάνω-κάτω και λέτε κακιούλες. Μερικές φορές λέτε ότι με μισείτε ή ότι αγαπάτε πιο πολύ τον μπαμπά. Έλεγα κι εγώ τέτοια πράγματα όταν ήμουν παιδί. Σας λέω να έχετε σεβασμό και να απολογείστε, αλλά δεν παίρνω όσα λέτε προσωπικά. Είναι πάντα ασφαλές το να εκφραστείτε ελεύθερα σε μένα.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι νιώθω την απόλυτη ικανοποίηση όταν είστε χαρούμενοι. Μου διαβάζετε ένα ποίημα που γράψατε, παίζετε στις σχολικές παραστάσεις και τα βλέμματά μας συναντιούνται, κάνετε έναν καινούριο φίλο και εισβάλλετε στο σπίτι με όλα τα νέα σας, βάζετε γκολ και με κοιτάζετε να πανηγυρίζω στις κερκίδες. Η χαρά και η περηφάνια σας με κάνουν βαθιά χαρούμενη –περισσότερο από τα επιτεύγματά σας.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι καμιά φορά με χρειάζεστε και καμιά φορά δεν με χρειάζεστε –όταν παίζετε με τους φίλους σας, όταν εξερευνάτε τον κόσμο, όταν μαθαίνετε. Μου κουνούσατε το χέρι σας κάθε πρωί από το σχολικό και ήμουν χαρούμενη. Και όταν σταματήσατε να με χαιρετάτε, ήμουν πάλι χαρούμενη γιατί ήξερα ότι έχετε μεγαλώσει. Θα είμαι πάντα δίπλα σας αν με χρειαστείτε, αλλά πανηγυρίζω την ανεξαρτησία σας.

Ένα πράγμα σχετικά με το τι σημαίνει να είμαι μαμά σας το ξέρετε ήδη πολύ καλά… Δεν θα σταματήσω ποτέ να σας βγάζω φωτογραφίες! Είμαι ο Ιστορικός της οικογένειας για να μπορέσετε μια μέρα να κοιτάξετε πίσω και να απολαύσετε όσα πέρασαν. Γι’ αυτό, όταν σας ζητάω να βάλετε μέσα τη γλώσσα σας, να βγάλετε τα αυτιά κουνελιού, να κοιτάξετε την κάμερα και να χαμογελάσετε, σας παρακαλώ να το κάνετε. Γιατί, όπως ξέρετε, λατρεύω το χαμόγελό σας.

Το να είμαι μαμά σας σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι μια υπέροχη μέρα για μένα, επειδή υπάρχετε στη ζωή μου.

Σας αγαπάω,

Η Μαμά»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved