Η μαγική φράση που άλλαξε τον τρόπο που μιλάω στο παιδί μου

Οι λέξεις κρύβουν δύναμη. Μια τέτοια λέξη είναι και το «αλλά». Ανεξάρτητα από το τι θέλεις να πεις ή το τι ειπώθηκε πριν, η λέξη «αλλά» έχει τη δύναμη να το ανατρέψει.

Η μαγική φράση που άλλαξε τον τρόπο που μιλάω στο παιδί μου

«Θέλω να είμαι υγιής, αλλά δεν θέλω να γυμνάζομαι.»
«Σ 'αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω.»
«Ξέρω ότι είσαι λυπημένος, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες.»

Η λέξη «αλλά» είναι σαν να ακυρώνει οτιδήποτε έχει προηγηθεί ή σαν τίποτα να μην είναι αρκετό.Έχω ακούσει ότι οι γονείς, ακόμα και αυτοί που έχουν καλή επικοινωνία γενικά με τα παιδιά τους, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν όσο μπορούν τη λέξη «αλλά». Σκέφτηκα ότι κι εγώ έπρεπε να βρω κάτι άλλο κάθε φορά που μιλούσα στο παιδί μου.

04f31863728e38d0425ea9a3e10b39e7

Και ξαφνικά άρχισα να χρησιμοποιώ τη φράση "Την ίδια στιγμή..." Απλή και τόσο αποτελεσματική.

«Ξέρω ότι είσαι λυπημένος που φεύγουμε από το πάρκο. Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να πάμε σπίτι πριν ο αδελφός σου φτάσει με το λεωφορείο.»

«Καταλαβαίνω ότι θέλεις να παίξεις με αυτό το παιχνίδι. Είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Την ίδια στιγμή, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να χτυπήσεις τους φίλους μας, άθελά σου. Να σκεφτούμε μήπως έναν άλλο τρόπο για το πώς θέλεις συνεχίζεις να παίζεις;»

Βρήκα επιτέλους μια φράση που αντικαθιστά το «αλλά» με έναν ισχυρό τρόπο, χωρίς να δημιουργώ στο παιδί το αίσθημα της ακύρωσης.
Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές έχω χρησιμοποιήσει τη φράση αυτή αντικαθιστώντας το «αλλά.» Και το όφελος ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο στη σχέση μου και στην επικοινωνία με τα παιδιά μου.

Δοκιμάστε να την πείτε όταν μιλάτε στα παιδιά σας. Κάθε φορά που το "αλλά" θα πάει να βγει αβίαστα από μέσα σας, συγκρατηθείτε και επιλέξτε κάτι άλλο.

Της Amanda Morgan

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved