Αυτή η μαμά κοιμήθηκε με το μωρό της - Αυτό που ακολούθησε, να μην το ζήσει καμία άλλη μαμά

Μια μητέρα από τη Νέα Ζηλανδία δικάστηκε επειδή κοιμήθηκε με το παιδί της!

Μία Μαμά
Αυτή η μαμά κοιμήθηκε με το μωρό της - Αυτό που ακολούθησε, να μην το ζήσει καμία άλλη μαμά

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λανς Ρο, η γυναίκα έπινε αρκετά και είχε βεβαρημένο ιστορικό καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κάτι που έβαλε σε μεγαλύτερο κίνδυνο το μωρό της.

Το βράδυ και ενώ είχε πιει αρκετά, είχε ξαπλώσει στον καναπέ για να θηλάσει το μωρό της. Το πρωί όταν ξύπνησε βρήκε «άψυχο» το σώμα της μικρής. Αν και η μητέρα κάλεσε αμέσως το ασθενοφόρο, το μωρό ήταν ήδη νεκρό. «Είναι απερίγραπτα λυπηρό, αλλά η θλίψη δεν πρέπει να θολώσει την κρίση μας!», είπε ο κος Ρο κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός», δήλωσε η δικηγόρος της υπεράσπισης, Λούσι Σκοτ και έθεσε το εξής ερώτημα στον εισαγγελέα, «Μπορεί όμως μια μητέρα να περάσει ένα χρόνο στη φυλακή; Έχοντας μάλιστα και τον πόνο, για το χαμένο παιδί της;». Η υπεράσπιση απάντησε «όχι».

Έτσι λοιπόν η μητέρα αθωώθηκε, καθώς όπως φάνηκε από τα στοιχεία της υπεράσπισης ήταν ένα ατύχημα και τίποτε παραπάνω. Η άτυχη μητέρα δικάστηκε για τον θάνατο του μωρού της καθώς δεν του παρείχε ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου και αφέθηκε ελεύθερη!

Το να κοιμόμαστε μαζί με τα παιδιά μας, το κάνουμε σχεδόν όλες οι μαμάδες αλλά είναι κάτι που για αυτή τη γυναίκα δυστυχώς είχε άσχημη κατάληξη.

Κάνει ή όχι να κοιμούνται οι γονείς με τα μωρά τους;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται κάπου στη μέση, μιας και το κατά πόσο θα κοιμάστε ή όχι στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας είναι, σε κάθε περίπτωση, δική σας απόφαση.

Οι απόψεις των γονιών για τον λεγόμενο από κοινού ύπνο (co-sleeping) διίστανται: Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι είναι αυτονόητο ότι μπορούν να κοιμούνται με το παιδί τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν καν να το διανοηθούν.

Τι λένε οι ειδικοί;

Ακόμη και στους ειδικούς οι απόψεις διίστανται. Η Αμερικάνικη Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτών προειδοποιεί τους γονείς να μην τοποθετούν τα παιδιά στο κρεβάτι τους για ύπνο καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας και στραγγαλισμού. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες συνοψίζουν μερικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου: παχυσαρκία μητέρας, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ και ουσιών, καθώς και περιπτώσεις όπου κοιμούνται σε κάποιον καναπέ ή καρέκλα. Γι'αυτόν το λόγο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να μην κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι οι γονείς με τα παιδιά τους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού.

Από την άλλη ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, προτείνει ότι ο ύπνος του βρέφους με τους γονείς στο ίδιο δωμάτιο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, ενισχύει το μητρικό θηλασμό και προστατεύει ενάντια στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ), την πιο συχνή αιτία θανάτου των βρεφών. Συγκεκριμένα ο ύπνος του βρέφους στο κρεβάτι των γονιών (co-sleeping), βοηθάει στη συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού και δε συσχετίζεται με το ΣΑΒΘ, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, όπως να μην καπνίζουν και να μην πίνουν οι γονείς, να μη χρησιμοποιούν κατασταλτικά φάρμακα και τοξικές ουσίες, η μητέρα να μην είναι υπερβολικά κουρασμένη με μειωμένες αντιδράσεις, το δωμάτιο να μην είναι πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό, το μωρό να μην γεννήθηκε πρόωρο ή με χαμηλό βάρος γέννησης, να μην είναι άρρωστο, να μη φοράει υπερβολικά πολλά ρούχα, να τοποθετείται ανάσκελα, στη μέση του κρεβατιού, ανάμεσα στους γονείς ή με μαξιλάρια στις άκρες για να μην πέσει από το κρεβάτι, να μην έχει το παιδί από κάτω του μαξιλάρι, να μην σκεπάζουν το μωρό ποτέ πάνω από το λαιμό, το στρώμα του κρεβατιού να μην είναι μαλακό, να μη βουλιάζει, να σκεπάζουν το μωρό με ελαφριά βρεφική κουβέρτα ή σε υπνόσακο, να μην κοιμάται άλλο παιδί ή κατοικίδιο στο ίδιο κρεβάτι, να μην αφήνουν το μεγαλύτερο μωρό μόνο του σε κρεβάτι ενήλικα (Παπαβέντσης, 2011).

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ότι η απόφαση του αν θα κοιμηθεί το παιδί στο κρεβάτι των γονιών του ή στο δικό του, είναι μια απόφαση που παίρνει ο κάθε γονιός για το παιδί του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved