Γράμμα στην κόρη μου που αφήνει το δημοτικό και πάει στο γυμνάσιο

Το κοντέρ μηδενίζει και αρχίζει να μετράει από την αρχή!

Μαργαρίτα Νικολάου
Γράμμα στην κόρη μου που αφήνει το δημοτικό και πάει στο γυμνάσιο

Γλυκάκι μου,

Η σκιά σου απομακρύνεται σιγά-σιγά από το προαύλιο του σχολείου σου. Άφησες πίσω σου άδειο το θρανίο, έναν υπέροχο δάσκαλο και όλες τις όμορφες και πιο τρυφερές σου αναμνήσεις. Άφησες το γέλιο σου, τα δάκρυά σου, τις απογοητεύσεις σου, τα παιχνίδια με τους φίλους σου και τη μελωδική φωνή σου.

Όλα αυτά θα μείνουν για πάντα κλεισμένα μέσα στο σχολείο. Μέσα στους τοίχους, που έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια να κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά όλων των μαθητών που έχουν περάσει από τάξη σε τάξη.

Συγχώρησε τα δάκρυά μου. Ξέρω ότι είσαι ενθουσιασμένη για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, μιας και δεν θα συνοδεύονται από μαθήματα και επαναλήψεις. Ξέρω ότι περιμένεις πώς και πώς να πας στο νέο σου σχολείο, το γυμνάσιο, για πρώτη φορά. Αλλά εγώ, είμαι λυπημένη. Χθες, ήταν η τελευταία μέρα σου ως παιδί.

Καθώς σε βλέπω να ετοιμάζεσαι για να βγεις να παίξεις με τους φίλους σου, δεν βλέπω το μικρό κοριτσάκι πια. Βλέπω μια δεσποινιδούλα. Δεν θέλω να αγχώνομαι για το μέλλον (αχ, Θεέ μου γιατί, αυτή η μετάβαση, αυτό το ορόσημο, είναι τόσο δύσκολο;) θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα τα πας περίφημα στη νέα σου, αυτή αρχή.

Από εκτάκι θα γίνεις πρωτάκι. Θα αλλάξεις περιβάλλον. Θα γνωρίσεις νέους φίλους. Θα έχεις πολλούς καθηγητές και θα έρθουν περισσότερες ευθύνες.

Θέλω να ξέρεις μερικά πράγματα καθώς προετοιμάζεσαι για το επόμενο σκαλάκι της ζωής σου...

Ελπίζω να σου έχω μάθει πόσο σημαντικό είναι να τους υπερασπίζεσαι όλους και να λες πάντα την αλήθεια σου. Οι πραγματικοί σου φίλοι θα σε υποστηρίξουν και αυτοί που δεν θα το κάνουν, δεν ανήκουν σε αυτούς.

Ελπίζω να σου έχω δείξει πώς να είσαι καλή φίλη χωρίς να υποστηρίζεις τις κακές επιλογές που κάνουν κάποιοι από την παρέα σου.

Ελπίζω να σου έχω δείξει πώς να είσαι ηγέτιδα με χάρη, ευγένεια και σταθερότητα όταν χρειάζεται.

Ελπίζω να σου έχω δείξει ότι είναι εντάξει να κλαις όταν χρειάζεται, αλλά πάντα να στέκεσαι στα πόδια σου. Μην αφήσεις ένα παραπάτημα να γίνει πτώση.


https://www.instagram.com/p/CekhSQHodZp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ελπίζω να σου έχω δείξει πώς να αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου. Ότι είσαι τέλεια, όπως είσαι.

Ελπίζω να σου έχω δείξει πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να ξέρεις τα όριά σου. Το όχι, είναι μια ολοκληρωμένη λέξη. Και μπορείς να το λες. Μόνο του. Χωρίς άλλες λέξεις να το πλαισιώνουν.

Ελπίζω να σου έχω δείξει πώς να δίνεις περισσότερα από όσα σου δίνουν, αλλά επίσης να φροντίζεις τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βάλεις νερό σε ένα ποτήρι από μια άδεια κανάτα. Ποτέ μην αδειάσεις από συναισθήματα και από όλα όσα σε καθορίζουν.

Ελπίζω να σου έχω δείξει ότι όταν διαφωνείς με κάποιον, το να καταφεύγεις σε μικρότητες, είναι ανόητο. Να είσαι ανώτερη και να συζητάς, επιμένοντας στα γεγονότα.

Ελπίζω να σου έχω δείξει ότι είναι φυσιολογικό να μεγαλώνεις τις παρέες σου, τις φιλίες και τις σχέσεις σου. Ακόμη και αυτές οι παρέες που δεν θα μείνουν, μην τις κρίνεις και μην σχολιάσεις αρνητικά για εκείνες.

Είσαι πλέον σε μια ηλικία που ίσως να ερωτευτείς και να σε ερωτευτούν. Πάντα να θυμάσαι ότι μπορείς να πεις όχι αν δεν ενδιαφέρεσαι, αλλά πάντα να το κάνεις με ευγένεια και όχι ειρωνία. Μια μέρα ίσως να συμβεί το ίδιο και σε εσένα. Να ερωτευθείς χωρίς ανταπόκριση. Πώς θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν;

Πολλά πράγματα θα συμβούν για πρώτη φορά: πρώτη αγάπη, νέο σχολείο, νέοι φίλοι. Αυτά όλα είναι καταπληκτικά. Μην αφήσεις τίποτε να καταστρέψει τη νέα σου αρχή. Μην αφήσεις κανέναν να σε επηρεάσει. Μην αφήσεις ανθρώπους που δεν σου ταιριάζουν να σε αποσπάσουν από τον στόχο που έχεις βάλει.

Πάντα να θυμάσαι ότι σε αγαπώ πολύ και θα σε στηρίζω σε κάθε απόφαση που παίρνεις. Νιώθω αμήχανα που γράφω γράμμα σε αυτή τη φάση της ζωής σου, αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο ορόσημο. Ένα νέο ορόσημο. Το κοντέρ μας μηδενίζει και αρχίζει να μετράει από την αρχή. Η σχέση μας θα δοκιμαστεί. Όμως να θυμάσαι καρδιά μου, σε αγαπώ πολύ!

Η μαμά σου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved