Πώς οι μύθοι της μητρότητας επηρέασαν τον αγώνα μου με την επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος

Όταν έγινα για πρώτη φορά μητέρα, δεν καταλάβαινα τι μου συνέβαινε.

Μία Μαμά
Πώς οι μύθοι της μητρότητας επηρέασαν τον αγώνα μου με την επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος
bigstockphoto.com

Όταν γέννησα το πρώτο μου μωρό ήρθαν και «επισκέπτες» που δεν έλεγαν να φύγουν.

Πρώτα ήρθαν οι ενοχές και μετά ο πανικός, που εξαιτίας του δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι.

Ακολούθησε η λύπη ( στην ουσία η κατάθλιψη)… που με ταλαιπώρησε πολύ.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο ή φυσικό μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός ήταν επώδυνος κάθε φορά, αλλά ανάγκασα τον εαυτό μου να τον αντέξει γιατί το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο και αυτό το είχα συνεχώς στο μυαλό μου.

Η αποτυχία μου να καταφέρω να θηλάσω ήταν συντριπτική. Το μωρό άρχισε να χάνει βάρος και παρά την προσπάθεια να αντλήσω γάλα, δεν τα κατάφερα.

Οι …επισκέπτες με παρακολουθούσαν καθώς αγωνιζόμουν μέσα σε αυτόν τον κύκλο πανικού-ενοχής-λύπης, σαν να έλεγαν: «Η φροντίδα ενός μωρού είναι τώρα η πιο σημαντική δουλειά σου. Συνήθισε τη».

mithoi mitrotitas1

Ποιος όμως φροντίζει τη μητέρα;

Η ψυχική υγεία της μητέρας δεν ήταν ποτέ μέρος της συζήτησης όταν μεγάλωνα και σκεφτόμουν τη δική μου οικογένεια. Η συζήτηση ήταν πάντα για αυτοθυσία. Μια μητέρα πρέπει να είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα για το μωρό της.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος με ταλαιπώρησαν πολύ καιρό μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού.

Όταν έγινα για πρώτη φορά μητέρα, δεν καταλάβαινα τι μου συνέβαινε.

Θυμάμαι ένα βράδυ να περπατάω στο σπίτι στις 4:30 π.μ., το μωρό και ο σύζυγός μου να κοιμούνται βαθιά, και η καρδιά μου να χτυπάει ξέφρενα ενώ τα δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό μου.

Ξύπνησα τον άντρα μου και τον παρακάλεσα να μου πει ότι ήταν εντάξει να σταματήσω να θηλάζω. Με ενθάρρυνε απαλά να συνεχίσω αφού ήταν στη λίστα με τους στόχους της μητρότητας μου.

‘Εξι χρόνια μετά τη γέννηση του δεύτερου μωρού μας, ο σύζυγός μου με παρακαλούσε να σταματήσω να θηλάζω. Έμεινα ξανά κολλημένη στην επιλόχεια κατάθλιψη και άγχος.

Οι …επισκέπτες επέστρεψαν, αλλά αυτή τη φορά, ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν πιο σοφοί. Όταν με παρακάλεσε να σταματήσω να θηλάζω, τον άκουσα.

Όταν έγινα για πρώτη φορά μητέρα, δεν καταλάβαινα τι μου συνέβαινε.

Από τη στιγμή που διαγνώστηκα με επιλόχεια κατάθλιψη και επιλόχειο άγχος λίγους μήνες αργότερα, συμμετείχα σε ομάδα υποστήριξης μετά τον τοκετό και έμαθα ότι για πολλές γυναίκες ήταν απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία.

Το να ταΐζετε το μωρό σας δεν πρέπει ποτέ να γίνεται εις βάρος της ψυχικής σας υγείας.

Θυμάστε τις συμβουλές σχετικά με τις μάσκες οξυγόνου σε ένα αεροπλάνο; Ένας γονέας πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει το δικό του οξυγόνο.

Τα παιδιά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

mithoi mitrotitas2

Οι ομάδες θεραπείας και υποστήριξης μετά τον τοκετό με δίδαξαν να μην αγνοώ ποτέ τις ανάγκες της δικής μου ψυχικής υγείας. Μόλις άρχισα να παίρνω αποφάσεις που έδιναν προτεραιότητα στην ψυχική μου υγεία, όχι μόνο μου άρεσε περισσότερο να είμαι μητέρα, αλλά ήμουν καλύτερη σε αυτό το νέο μου ρόλο.

Ήμουν μια από τις τυχερές που είχα υποστήριξη στη φροντίδα του μωρού μου.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλάβουμε ότι η υποστήριξη μιας μητέρας σημαίνει επίσης να τη βοηθήσουμε να ξεφορτώσει τις προσδοκίες που τις προκαλούν ενοχές και την εμποδίζουν να δώσει προτεραιότητα στη δική της ψυχική υγεία.

Οι επισκέπτες μου (επιλόχεια κατάθλιψη και άγχος) ήταν στενά ευθυγραμμισμένοι με τους μύθους της μητρότητας τους οποίους άκουγα όλη μου τη ζωή.

Μια μητέρα ταΐζει το μωρό της με το μητρικό γάλα με κάθε κόστος. Μια μητέρα έχει χρόνο να φροντίσει μόνο το μωρό της. Μια μητέρα πρέπει να αγαπά και να συνδέεται με το μωρό της αμέσως. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις, ετοιμαστείτε για τους …επισκέπτες.

Οι ενοχές, ο πανικός και η λύπη με καθυστέρησαν να πάρω την υποστήριξη που χρειαζόμουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο μου μωρό. Αλλά από τη στιγμή που ήμουν έγκυος στη δεύτερο, ήξερα ότι δεν μπορούσα να αγνοήσω ξανά την ψυχική μου υγεία.

Ήθελα να δώσω το καλό παράδειγμα για το πεντάχρονο παιδί μου. Έγραψα ένα παιδικό βιβλίο με εικόνες για μια μαμά που βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη για να ομαλοποιήσω τις συζητήσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας σχετικά με τους αγώνες ψυχικής υγείας.

Σε βλέπω. Η οικογένειά σου σε βλέπει. Μην αγνοείτε τους επισκέπτες.

Πηγή: mother.ly

(ελεύθερη απόδοση)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved