Πάντα θα είσαι το ασφαλές τους μέρος μαμά

Είσαι το καταφύγιό τους. Το λιμάνι τους. Το ιερό τους, η γαλήνη τους. Είσαι η παρηγοριά τους. Βαθιές ανάσες. Αγκαλιές και τρίψιμο στην πλάτη. Είσαι το μέρος που ξεκουράζονται, η κυνηγός εφιαλτών τους, η θεραπεύτριά τους. Είσαι η ηρεμία μέσα στην καταιγίδα τους. Είσαι η μητέρα τους.

Μία Μαμά
Πάντα θα είσαι το ασφαλές τους μέρος μαμά
Photo by Colleen Temple on Instagram

Για το παιδί σoυ, είσαι ο ασφαλής χώρος του. Εκεί νιώθει ασφάλεια. Στην αγκαλιά σου. Εκεί λιώνει, καταρρέει, ουρλιάζει, κλαίει, σπρώχνει.

Εκεί που μπορεί να πει ότι- "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ!"

Εκεί που μπορεί να αφήσει τα συναισθήματά του να χυθούν. Χωρίς να φοβάται μην κριθεί, χωρίς φόβο ή ντροπή.

Γιατί ξέρει ότι θα το ακούσεις. Ξέρει ότι θα το συμμεριστείς. Ότι θα βοηθήσεις να μαζέψει τα κομμάτια του.

Μέσα σε οποιαδήποτε αβεβαιότητα, είναι σίγουρο ότι έχει την στήριξή σου.

Είσαι το καταφύγιό του. Το λιμάνι του. Το ιερό του, η γαλήνη του. Είσαι η παρηγοριά του. Βαθιές ανάσες. Αγκαλιές και τρίψιμο στην πλάτη. Είσαι το μέρος που ξεκουράζεται, η κυνηγός εφιαλτών του, η θεραπεύτριά του. Είσαι η ηρεμία μέσα στην καταιγίδα του.

Είσαι η μητέρα του.

Σε χρειάζεται, δεν σε χρειάζεται.

Σε θέλει, δεν σε θέλει

"Φύγε!"

"Σε παρακαλώ, μείνε"

"Άσε με ήσυχο!"

"Μπορείς να κοιμηθείς μαζί μου;"

Κλαίει για σένα, ενώ κλαίει σε σένα, μπερδεύοντας όλους τους άλλου τριγύρω.

Πρόσφατα, ένα από τα παιδιά μου ήταν τόσο αναστατωμένο και κουρασμένο—και υπήρχαν τόσα πολλά δάκρυα—και ό,τι έκανα και έλεγα το έκανε χειρότερο. «Αγάπη μου, πες μου πώς μπορώ να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή και θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερο». "Δεν νιώθεις τόσο καλά αυτή τη στιγμή; Σε ενοχλεί κάτι;" "Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε βαθιές αναπνοές μαζί, είσαι τόσο καλός σε αυτά!"

Ας πούμε, τα δάκρυα πολλαπλασιάστηκαν, ο θυμός εντάθηκε και ένιωσα σαν χαμένη.

Αλλά την ίδια στιγμή, ενώ ήμασταν δεμένοι στο συναισθηματικό τρενάκι του λούνα παρκ, το παιδί μου σκαρφάλωσε στην αγκαλιά μου, έβαλε το κεφάλι του κάτω από το πηγούνι μου, μου ζήτησε να του τρίψω την πλάτη και τελικά πήρε μια βαθιά ανάσα, χωρίς να το ενοχλήσω.

Στην αγκαλιά μου τακτοποιηθήκαμε και οι δύο. Οι καρδιές μας επιβραδύνθηκαν, τα σώματά μας έλιωσαν το ένα μέσα στο άλλο. Και νιώσαμε πάλι καλά.

Αφού πέρασαν μερικά λεπτά, το παιδί μου ρώτησε αν μπορούσαν να πάνε να παίξουν (με τα αδέρφια του). Είπα ναι, και έφυγαν σαν να ήταν όλα καλά — σαν να μην υπήρξε ποτέ η τελευταία μισή ώρα.

Όταν συμβαίνει αυτό, μένω σχεδόν πάντα με μια απροσδιόριστη σύγχυση. Τι συνέβη; Τελείωσε; Γιατί συνέβη;

Τα συναισθήματα είναι δύσκολα, υποθέτω.

Μέσα στα παιχνίδια του μεγάλου μυστηρίου των συναισθημάτων, σε αναζητούν. Πάντα θα σε ψάχνουν. Και σε βλέπουν. Σε νιώθουν. Είσαι η άγκυρά τους. Τα κρατάς σταθερά. Είσαι αυτό που έχουν ανάγκη.

Έχεις την απάντηση γιατί είσαι η απάντηση. Η απάντησή τους.

Ξέρω τις μέρες που αισθάνεσαι εξουθενωμένη, όταν αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις πώς να συγκεντρώσεις αρκετή ενέργεια για να μαγειρέψεις το δείπνο ή να πας για ύπνο ή να τελειώσεις τη δουλειά σου— η κατάρρευσή τους μπορεί να σε παρασύρει εντελώς. Και ίσως ακόμη και να λιώσετε ο ένας δίπλα στον άλλο. (Έχω βρεθεί σε αυτό το σημείο πολλές φορές.)

Ξέρω ότι μπορεί να νιώθεις σαν να ακούς περισσότερη γκρίνια από όση μπορείς να αντέξεις. Το περισσότερο κλάμα μπορεί να σε αναγκάσει να τρέξεις μακριά. Όλα μπορεί να είναι υπερβολικά. Ίσως να αναρωτιέσαι, πώς μπορείς να είσαι τόσο υπεύθυνη για την καρδιά ενός άλλου ανθρώπου;

Λοιπόν, μαμά, επειδή μοιράζεσαι μαζί τους μια καρδιά. Έτσι δεν είναι; Η καρδιά τους είναι η καρδιά μας και η καρδιά μας είναι η καρδιά τους.

Έτσι, αν μου επιτρέπεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μια ευγενική υπενθύμιση: Όταν νευριάζουν μαζί σου, θέλουν να νευριάσουν μαζί σου και μόνο μαζί σου. Γιατί τα κάνεις να νιώθουν ότι τα πράγματα είναι εντάξει όταν η ζωή είναι δύσκολη. Όπως η αγάπη υπάρχει ακόμα και σε αυτόν τον τρελό κόσμο. Τους επιτρέπεις να νιώθουν τα πάντα μέσα τους, να είναι τελείως ατελείς. Όπως και εμείς οι μαμάδες.

Τα κάνεις να νιώθουν ότι τους επιτρέπεται να σου δείξουν ποια είναι, αληθινά και καθαρά, και ξέρουν πάντα θα είσαι εκεί για εκείνα. Γιατί σε εμπιστεύονται αρκετά για να σε αφήσουν να μπεις μέσα στον συναισθηματικό τους κόσμο. Σε εμπιστεύονται με όλη τους την καρδιά, αυτή την καρδιά που τους έδωσες, αυτή που κρατάς εσύ στα χέρια σου και την αγκαλιά σου πολλές φορές.

Σε κάθε ξέσπασμα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε γκρίνια και κάθε κλάμα, θα είσαι εκεί. Θα εμφανιστείς. Θα εμφανιστείς σίγουρα ταραγμένη. Σίγουρα αβέβαιη. Θα εμφανιστείς απροετοίμαστη σίγουρα. Αλλά θα εμφανιστείς.

Θα σταθείς δίπλα τους. Θα κάτσεις μαζί τους. Θα είσαι δίπλα τους. Θα τους κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Θα τα χαϊδέψεις και θα τα ηρεμήσεις και μαζί τους θα ηρεμήσεις και εσύ.

Γιατί είσαι η ασφάλειά τους.

Είσαι το σπιτικό τους.

Και κάνεις εξαιρετική δουλειά.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved