Σας παρακαλώ σταματήστε να με ρωτάτε πότε θα σταματήσω να θηλάζω

Μια μαμά γράφει για εκείνη την ερώτηση που κάνουν αρκετοί σε μια μαμά που θηλάζει πολύ καιρό (αλίμονο, ποιος κρίνει το "πολύ") το παιδί της.

Σας παρακαλώ σταματήστε να με ρωτάτε πότε θα σταματήσω να θηλάζω

Ένα από τα καλύτερα στάδια της μητρότητας που πάντα απολάμβανα ήταν ο θηλασμός.

Και ενώ γνωρίζω ότι δεν νιώθουν έτσι όλες οι μαμάδες, η πρώτη στιγμή που ο γιος μου θήλασε, ο θηλασμός για εμένα έμοιαζε ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου. Τώρα δεν θέλω να πω ότι δεν βίωσα και εγώ τις αντλήσεις με το θήλαστρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θηλασμού, γιατί το έκανα. Θυμάμαι εκείνες τις μέρες που συνεχώς ανησυχούσα αν παρήγαγα αρκετό γάλα για να ταΐσω τον πολύ πεινασμένο γιο μου. Ανησυχούσα για το εάν τον κρατούσα καλά, αν ήταν ερεθισμένες οι θηλές μου ή γιατί ήταν τόσο πληγωμένες.

Οπότε να, είχα να μάθω πολλά πράγματα μέσα σε αυτό το μακρύ ταξίδι, αλλά αυτή ήταν μόνο μία από τις μαμαδίστικες επιλογές που έπρεπε να πάρω και για τις οποίες ένιωθα μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, το θέμα για το πώς θα ταΐσεις το παιδί σου είναι ένα από εκείνα που απασχολούν πολλούς νέους γονείς. Συχνά, αντιμετωπίζεται με πολύ ισχυρές απόψεις και, μερικές φορές, με εξίσου ισχυρές κριτικές. Μόλις πήρα την απόφαση να δώσω μια ευκαιρία στον θηλασμό, μία από τις ερωτήσεις που δεν περίμενα ποτέ να ακούσω ήταν πότε θα σταματήσω τον θηλασμό.

Πολλές φορές αυτή η ερώτηση ερχόταν όταν κάποιος ήθελε να τον πάρει στην αγκαλιά του ή όταν είχα μια δύσκολη στιγμή θηλασμού. Στιγμή που μπορεί να πονούσα. Τις περισσότερες φορές, ήθελα απλά τη συμπάθειά τους ή λόγια παρηγοριάς όμως το μόνο που άκουγα ήταν "Πότε θα τελειώσεις τον θηλασμό;".

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα συγκεκριμένο χρόνο για το πότε επρόκειτο να τελειώσω. Πάντα ήξερα αν αποφάσιζα να θηλάσω ότι θα συνέχιζα να το κάνω μέχρι να μην είναι πλέον ευχάριστο ούτε για εμένα ούτε για τον γιο μου. Υπάρχουν σίγουρα αρκετές άσχημες στιγμές μέσα στην μητρότητα. Ευτυχώς όμως, ήμουν αρκετά τυχερή που έχω ένα πραγματικά ένα ευχάριστο ταξίδι θηλασμού τους τελευταίους 11 μήνες.

Ναι, χρειάστηκε να ξυπνάω μέσα στην νύχτα για να βγάλω γάλα με το θήλαστρο όταν δεν μπορούσα να αντλήσω αρκετό γάλα στην δουλειά μου.

Ναι, έπρεπε να ελέγχω πόσα γαλακτοκομικά έτρωγα επειδή ο γιος μου είχε ήπια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.

Ναι, με δαγκώνει (πολλές φορές) όταν έβγαζε δόντια.

Και ναι, σκέφτηκα να επιλέξω άλλες επιλογές, ώστε να μπορώ να λείπω από το μωρό μου για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να αγχώνομαι για το πόσο μητρικό γάλα πρέπει να προσφέρω ή αν έχω πάρει όλα τα εξαρτήματα που χρειαζόμουν για να αντλήσω γάλα με το θήλαστρο εκτός σπιτιού.

Αλλά προς το παρόν, νιώθω υπέροχα με το πόσο καιρό θηλάζω και είμαι εντάξει με κάποιες από τις θυσίες που πρέπει να κάνω για να ταΐσω το παιδί μου με αυτόν τον τρόπο.

πηγή: theeverymom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved