Η φροντίδα του μωρού τη νύχτα δεν είναι μόνο δουλειά της μαμάς

Μια μαμά χρειάζεται έναν μπαμπά δίπλα της που θα μοιράζεται μαζί της ακόμη και τα ξενύχτια!

Μαργαρίτα Νικολάου
Η φροντίδα του μωρού τη νύχτα δεν είναι μόνο δουλειά της μαμάς

Μόνο μια μαμά που έχει μεγάλα παιδιά μπορεί να αντιληφθεί την κούραση που νιώθει μια μαμά με μωρό στο σπίτι. Κάποιες μαμάδες είναι ευλογημένες μιας και τα παιδιά τους κοιμούνται όλη νύχτα και κάποιες άλλες, ξυπνούν ανά τρεις ώρες για να φροντίσουν, για να ταΐσουν και για να αλλάξουν τα μωρά τους.

Τόση ώρα όμως, μιλάμε για τις μαμάδες. Πού είναι οι μπαμπάδες; Γιατί δεν εμφανίζονται;

Κάποιοι ίσως να πουν "Μα καλά, πώς να ταΐσω το μωρό; Έχω στήθος;". Και εμείς εδώ θα έρθουμε να πούμε: "Όχι, αγαπητέ μου. Δεν έχεις στήθος, μπορείς όμως να αλλάξεις το μωρό, να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου για να το νανουρίσεις αν ξυπνήσει και γιατί όχι να το ταΐσεις με το γάλα που θα έχει φροντίσει να βγάλει η μανούλα νωρίτερα από το στήθος της ή να φτιάξεις το γάλα σκόνη, αν το μωρό τρώει και συμπλήρωμα".

Μπαμπά, άλλαξε την πάνα

mpampas frontizei to moro ti nixta 1

Όταν το μωρό κλάψει, σήκω να δεις γιατί κλαίει. Ένας από τους λόγους που κλαίει ένα μωρό (εκτός από το να πεινάει) είναι η λερωμένη πάνα. Το μωράκι σου μετά το τελευταίο του γεύμα και μετά την τελευταία αλλαγή πάνας, σίγουρα μέσα στην νύχτα θα βρέξει ξανά την πάνα του. Πάρτο το αγκαλιά, κανάκεψέ το, μην του μιλήσεις πολύ και μην κάνεις παιχνίδια μαζί του. Θα νομίζει ότι είναι μέρα και θα θέλει να μείνει ξύπνιο... και πίστεψέ με, δεν το θες αυτό. Άλλαξέ το, φίλησέ το και βάλτο ξανά στην κούνια του.

Μπαμπά, ξύπνα, ώρα να νανουρίσεις το μωρό

mpampas frontizei to moro ti nixta 3

Τι φταίει και το μωρό κλαίει μέσα στην νύχτα, αφού πριν λίγο το άλλαξες; Ίσως να θέλει περισσότερες αγκαλιές. Δώσε τις αγκαλιές που θέλει αλλά με μέτρο. Δείξ' του με τον τρόπο σου ότι θα πρέπει να κοιμηθεί. Βεβαιώσου ότι έχει το αγαπημένο του αρκουδάκι κοντά, δώσ' του την πιπίλα του, χάιδεψέ το ελαφρά στο μέτωπο και ανάμεσα στα ματάκια (κόλπο που πιάνει με όλα τα μωρά - θα με θυμηθείς) και φύγε για το άνετο κρεβατάκι σου. Προσοχή! Μην ξυπνήσεις την μαμά, χρειάζεται ενέργεια για να τα βγάλει πέρα το πρωί που θα αναλάβει... βάρδια.

Μπαμπά, το μητρικό γάλα είναι στο ψυγείο

mpampas frontizei to moro ti nixta 5

Αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, ακόμη και τότε μπορείς να δώσεις ένα χεράκι στη μανούλα. Είπαμε στήθος δεν έχετε εσείς οι άνδρες για να θηλάσετε... ούτε μητρικό γάλα κατεβάζετε. Όμως, η μαμά μπορεί να προνοήσει, να βγάλει με το θήλαστρο γάλα, να το βάλει στο ψυγείο και όταν έρθει η ώρα του φαγητού μέσα στη νύχτα, το μόνο που να έχεις να κάνεις, είναι απλά να ζεστάνεις το γάλα του παιδιού σου. Τόσο απλά και τόσο εύκολα.

Μπαμπά, βάλε βραστήρα και ετοίμασε το γάλα σε σκόνη

mpampas frontizei to moro ti nixta 4

Αν η μαμά δεν θηλάζει αποκλειστικά, τότε με απλά και σταθερά βήματα μπορείς να φτιάξεις το γάλα. Δεν χρειάζεται να έχεις ταλέντο στην μαγειρική, ούτε να είσαι master chef για να βάλεις στον βραστήρα λίγο νερό και έπειτα να το αναμείξεις στο μπιμπερό με το γάλα σε σκόνη. Προσοχή μην κάψεις το μωρό ε... Λίγο πριν το δώσεις στο μικρό σου, ρίξε μερικές σταγόνες στον καρπό σου.

Μπαμπά, δώσε ένα φιλί στη μαμά για καληνύχτα

mpampas frontizei to moro ti nixta 2

Παιχνιδάκι για εσένα μπαμπά μου όλα τα παραπάνω. Έτσι δεν είναι; Και θα τα κάνεις μόνο μία, άντε δύο, το πολύ τρεις φορές μέσα στη νύχτα. Μετά θα το αναλάβει η μανούλα το μωρό. Για να έχει όμως δυνάμεις να το φροντίσει 18 ώρες (μόνο 6 σου ζητάμε να το κάνεις εσύ αντί γι' αυτή) θα πρέπει να την ξεκουράσεις. Α... και να της δώσεις και ένα φιλάκι όταν θα πέσεις στο κρεβάτι να κοιμηθείς, μέχρι να σε ξυπνήσει ξανά το βλασταράκι σου.

Με αγάπη στις δίνω αυτές τις συμβουλές. Γιατί; Γιατί κάθε νέα μαμά αξίζει να έχει έναν άνδρα δίπλα της που θα μοιράζεται μαζί της ακόμη και τα ξενύχτια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved