Μαμά εξηγεί γιατί επιτρέπει στα παιδιά της να τρώνε junk food

  • Γιατί αρέσει στα παιδιά το junk food;
  • Πρέπει να αφήνουμε τα παιδια να τρώνε junk food;
  • Η Katharine Chan εξηγεί γιατί είναι πιο ανεκτική με την διατροφή των παιδιών της
Μία Μαμά
Μαμά εξηγεί γιατί επιτρέπει στα παιδιά της να τρώνε junk food

Πρόσφατα, τρώγαμε έξω όταν μια μαμά άρχισε να μαλώνει με την κόρη της.

Ο τόνος της ήταν αυστηρός: «Emma, μια κουταλιά παγωτό είναι αρκετή».

Η κόρη της γκρίνιαξε: «Μαμά, είναι Σαββατοκύριακο. Δεν έφαγα καμιά λιχουδιά σήμερα».

Η μαμά της φωνάζει: «Δεν με νοιάζει. Έφαγες πολλά αυτή την εβδομάδα ».

Η κόρη της προσπαθεί να φάει ακόμα μία κουταλιά όμως η μητέρα της την εμποδίζει «Emma! Είπα, τέλος!».

Η καρδιά μου…λύγισε. Ήθελα να επιπλήξω τη μητέρα και να αγκαλιάσω την κόρη της.

Αλλά δεν το έκανα. Πάγωσα στη θέση μου, ταρακουνήθηκα.

Η μαμά μου μας δωροδοκούσε με κεράσματα κάθε φορά που δεν θέλαμε να φάμε λαχανικά. Μετρούσε τις καραμέλες μου για τις Απόκριες σε 10 ξεχωριστές σακούλες, για να μην υπερβάλλω. Είχε εμμονή με την υγεία μας.

Θα άδειαζε το λίπος από κάθε πιάτο. Παραπονιόταν ασταμάτητα για το πόσο λιπαρά ήταν τα φαγητά στα εστιατόρια και πόσο ζάχαρη έβαζαν στα επιδόρπια. Όποτε έτρωγε junk food, μιλούσε για το πόσο καιρό θα έπρεπε να περάσει στο γυμναστήριο για να «κάψει» τις θερμίδες.

Η μαμά μου έκανε ό, τι μπορούσε, αλλά εγώ απέκτησα πολλές ανασφάλειες.

Ως αποτέλεσμα, ανέπτυξα διατροφική διαταραχή όταν ήμουν στο λύκειο. Θυμάμαι ότι όταν ένας φίλος μου, μού πρόσφερε ένα γλυκό, το έφαγα και στη συνέχεια έτρεξα στο μπάνιο, αηδιασμένη με τον εαυτό μου.

Όταν ξεκίνησα το κολέγιο, «εθίστηκα» στο συναισθηματικό φαγητό. Λόγω άγχους έτρωγα πολύ και στη συνέχεια ως τιμωρία περνούσα ώρες στο γυμναστήριο. Ηταν ένας ατελείωτος κύκλος με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική, ψυχική και συναισθηματική μου ευεξία.

Ήμουν 20 ετών όταν άρχισα να αναρρώνω. Έμαθα πώς να τρώω με συνείδηση, απέβαλα τοξικές πεποιθήσεις και ανέπτυξα την ικανότητα να διαχωρίζω την πείνα από τα άσχημα συναισθήματα που ένιωθα.

Οι μάχες που έδωσα με το φαγητό διαμόρφωσαν τον τρόπο που συμπεριφέρομαι ως γονιός.

Αντί να περιορίζω αυτό που τρώνε τα παιδιά μου, τα αφήνω να φάνε ό, τι θέλουν. Και ο λόγος;

Όταν δεν μπορούν να έχουν κάτι, θα το θέλουν περισσότερο.

Όταν βάζουμε ετικέτες στα τρόφιμα, αυτόματα αποκτούν μια ιδιαίτερη …δύναμη. Για παράδειγμα, όταν το παγωτό ονομάζεται "κακό φαγητό", γίνεται απαγορευμένο. Όταν το σπανάκι ονομάζεται "καλό φαγητό", γίνεται βαρετό.

Τι λατρεύουν να κάνουν τα παιδιά; Να δοκιμάζουν τα όριά μας. Όσο περισσότεροι περιορισμοί έχουν τα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να επαναστατήσουν. Είναι πολύ δημιουργικά - θα βρουν τρόπους να πάρουν αυτό που θέλουν.

Όταν κρίνουμε τον εαυτό μας με βάση την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, τότε νιώθουμε απογοήτευση για το ποιοι είμαστε, γεγονός που συμβάλλει στην κακή αυτοπεποίθηση και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται σιγουριά για τις επιλογές που κάνουν, ότι η αυτοεκτίμησή τους δεν συνδέεται με το είδος της τροφής που τρώνε.

Το φαγητό δεν είναι συναισθηματικό δεκανίνι

Όταν έτρωγα συναισθηματικά, πίστευα ότι αν έτρωγα κάτι «κακό», ήταν επειδή μου έλειπε ο αυτοέλεγχος. Προσπαθούσα να ελέγξω το φαγητό μου χρησιμοποιώντας φαγητό για να διαχειριστώ το πώς ένιωθα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που ανακάλυψα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ήταν η σύνδεση νου-σώματος. Δεν θεωρούσα πλέον το φαγητό ως ένα συναισθηματικό δεκανίκι. Το θεώρησα ως την ενέργεια που χρειάζομαι για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μου.

Αντί να θέσω περιορισμούς στο τι μπορούν ή δεν μπορούν να φάνε τα παιδιά μου, τους μαθαίνω πώς να αυτορυθμίζονται και να εμπιστεύονται αυτό που τους λέει το σώμα τους.

Προσέχουμε το τι τρώμε και εστιάζουμε στο πώς ορισμένες τροφές μας κάνουν να αισθανόμαστε. Τα παιδιά έχουν τη φυσική ικανότητα να αναγνωρίζουν τα σημάδια κορεσμού και είναι δουλειά μου ως γονέα να καλλιεργήσω αυτήν την επίγνωση και να διαμορφώσω τη σωστή συμπεριφορά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved