Τα μωρά γεννιούνται για να κάνουν θόρυβο και για να ξυπνούν μέσα στη νύχτα

Η μοντέρνα κοινωνία πιστεύει ότι τα μωρά πρέπει να έρχονται σε αυτόν τον κόσμο κάνοντας λιγοστό θόρυβο, μαθαίνοντας να ηρεμούν μόνα τους, θηλάζοντας με ευκολία και φυσικά πέφτοντας για ύπνο σε χρόνο dt.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα μωρά γεννιούνται για να κάνουν θόρυβο και για να ξυπνούν μέσα στη νύχτα
Photo by Hollie Santos on Unsplash

Μαμά, εσύ ξύπνησες χθες βράδυ μέσα στην νύχτα; Πόσες φορές αλήθεια; Μία, δύο, τρεις... είκοσι φορές; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Και εγώ το έχω περάσει στο παρελθόν αυτό.

Ξέρω πόσο κουρασμένη είσαι καλή μου φίλη, επειδή είσαι σαν κι εμένα. Τα μάτια σου είναι βαριά, το στομάχι σου ανακατεύεται και το σώμα σου πονάει. Δεν ξέρεις πώς θα τα βγάλεις πέρα μέσα στην μέρα και το ίδιο σκέφτομαι και εγώ. Παρόλα αυτά, κάπως, με κάποιο τρόπο όμως, θα τα καταφέρεις. Σίγουρα κοιτάζεις το μωρό σου και σκέφτεσαι γιατί; Γιατί δεν κοιμάσαι;

Το πρόβλημα είναι η κοινωνία που μας λέει ότι τα παιδιά μας πρέπει να κοιμούνται γαλήνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν κοιμούνται γαλήνια, τότε κάτι πάει λάθος και πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Αυτό που δεν μπορεί να αναγνωρίσει η κοινωνία είναι ότι ποτέ δεν περιμέναμε εμείς οι μαμάδες τα παιδιά μας να είναι αθόρυβα και ήσυχα, μέχρι τώρα.

Η μοντέρνα κοινωνία πιστεύει ότι τα μωρά έρχονται στον κόσμο και κάνουν πολύ λίγο θόρυβο, μαθαίνουν να ηρεμούν μόνα τους, θηλάζουν με ευκολία και κοιμούνται όλη νύχτα.

Αυτό που δεν μπορεί να αναγνωρίσει είναι ότι τα μωρά μας απλά περνούν 9 γαλήνιους και άνετους μήνες μέσα στην μήτρα μας. Γεννιούνται, και το μόνο που θέλουν είναι το άγγιγμά μας για να ηρεμίσουν. Θέλουν να είναι κοντά μας. Να νιώθουν τη ζεστασιά μας. Να ακούνε τον χτύπο της καρδιά μας και να ακουμπάνε στο στήθος μας.

Αυτό που τα μωρά δεν χρειάζονται είναι να είναι μόνα τους στην κούνια ή το καλαθάκι τους. Δεν θέλουν να τα αφήνουμε να ανακαλύπτουν μόνα τους τον κόσμο γύρω τους.

Αν αφοσιωθούμε περισσότερο σε όλα όσα πρέπει ένα μωρό να κάνει φυσιολογικά, στο πόσο θέλει να κοιμάται, στο πόσο θέλει να θηλάζει, στο πόσο θέλει να ακουμπά επάνω μας, τότε οι περισσότερες μαμάδες δεν θα ανησυχούσαν ότι κάτι πάει λάθος με το δικό τους μωρό.

Πρέπει όλες οι νέες μαμάδες να μάθουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν πολλά από το νεογέννητο μωρό τους.

Αν το μωράκι σας δεν κοιμάται μέχρι να το πάρετε αγκαλιά. Αν δεν κοιμάται μέχρι να το θηλάσετε και κλαίει αμέσως μόλις το βάζετε στο κρεβατάκι ή την καλαθούνα του, τότε συγχαρητήρια. Έχετε ένα φυσιολογικό μωρό στα χέρια σας.

Το να φροντίζεις ένα νεογέννητο μωρό είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο και πραγματικά δεν θα γίνει και κάτι αν νιώθεις ότι χάνεις το μυαλό σου για λίγο. Αχ και να ήξερες πόσες φορές έχω χάσει εγώ το μυαλό μου και τον εαυτό μου μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια που μεγαλώνω το παιδί μου.

Σου υπόσχομαι ότι θα κοιμηθείς ξανά. Θα νιώσεις ξεκούραστη ξανά. Θα νιώσεις η ίδια γυναίκα και η ίδια σύντροφος που ήσουν και πριν την εγκυμοσύνη.

Στο λέω εγώ. Μια μαμά που η κόρη της έχει μεγαλώσει αρκετά και συνεχίζει να ζητά την αγκαλιά μου πού και πού, συνεχίζει να ζητάει φαγητό, να ξυπνάει κάποιες φορές μέσα στη νύχτα. Όμως, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και όλα είναι φυσιολογικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved