«Πέντε τρόποι με τους οποίους με άλλαξε η μητρότητα»

Όταν γίνεσαι γονιός, αλλάζουν όλα. Ακούγεται κλισέ και πράγματι είναι, αλλά υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι η αλήθεια.

Μία Μαμά
«Πέντε τρόποι με τους οποίους με άλλαξε η μητρότητα»

Σε μερικές εβδομάδες ο σύζυγός μου κι εγώ θα γίνουμε γονείς για δεύτερη φορά και με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας σκέφτομαι συνεχώς πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που πρωτοέγινα μαμά.

Όταν γίνεσαι γονιός, αλλάζουν όλα. Ακούγεται κλισέ και πράγματι είναι, αλλά υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι η αλήθεια. Ο κάθε γονιός είναι διαφορετικός, όλοι όμως βιώνουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας από τη στιγμή που αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι έρχεται στον κόσμο. Η δική μου εμπειρία μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από άλλες και δεν την μοιράζομαι μαζί σας για να σας πω τι να περιμένετε ή για να σας δώσω συμβουλές. Θέλω απλώς να την μοιραστώ κι έτσι κάνω.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Η μητρότητα με έκανε πιο δυνατή και με έμαθε να αναγνωρίζω τα όριά μου και να τα αποδέχομαι.

Πριν τον ερχομό του πρώτου μου μωρού είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να συνδυάσω με ευκολία δουλειά και μητρότητα εφόσον έχω ευέλικτο ωράριο κι εγώ και ο σύζυγός μου. Τα σχέδια βέβαια ναυάγησαν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όταν έρθει τελικά το μωρό, έμαθα όμως πώς να προσαρμόζομαι σε καταστάσεις και να αποδέχομαι τι είναι εφικτό να κάνω και τι όχι.

Η μητρότητα με έμαθε να αποδέχομαι τη βοήθεια που μου δίνεται και είναι συνέπεια του παραπάνω. Όταν αποδέχτηκα ότι έχω κι εγώ συγκεκριμένα όρια και αντοχές, ζήτησα βοήθεια και ένιωσα εντάξει με αυτό. Αυτός ήταν κι ένας τρόπος να δεθώ περισσότερο με κάποιους ανθρώπους, να εμπλουτίσω τη ζωή μου και να γίνω καλύτερη μητέρα.

Η μητρότητα με έκανε πιο δραστήρια.

Πριν τη γέννηση του γιου μας, ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου βγαίναμε πολύ. Η καθημερινή μας ρουτίνα, εκτός από τη δουλειά, περιελάμβανε τηλεόραση, διάβασμα κάποιου βιβλίου και χαλάρωση στον καναπέ. Δεν κάναμε γυμναστική, δεν βγαίναμε πολύ με φίλους και δεν ήμασταν ιδιαίτερα κοινωνικοί. Πριν καν κάνω παιδί, ήξερα ότι αυτό ήταν κάτι που θα ήθελα να αλλάξω. Πλέον δεν μπορώ να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να βγω από το σπίτι. Τώρα είμαι πιο δραστήρια, προσέχω περισσότερο τη διατροφή μου και θεωρώ ότι είμαι πιο υγιής.

Η μητρότητα με έκανε να νοιάζομαι περισσότερο για τον κόσμο γύρω μου.

Πριν αποκτήσω παιδιά δεν ασχολούμουν καθόλου με τα κοινά, τις ειδήσεις και γενικά τι συνέβαινε γύρω μου. Μετά ένιωσα ότι όλα άλλαξαν. Όχι μόνο ο κόσμος, αλλά και η δική μου ανάγκη να ξέρω ότι το παιδί μου θα μεγαλώσει ασφαλές. Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία δε γνωρίζω και πρέπει να μάθω, αλλά για πρώτη φορά κάνω μία προσπάθεια να ακούσω και να συμβάλλω όπως μπορώ.

Η μητρότητα με έκανε να γνωρίσω μία άλλη πτυχή της αγάπης.

Η γέννηση του γιου μου, με έκανε να ενδιαφέρομαι με έναν διαφορετικό τρόπο για τους ανθρώπους γύρω μου. Και κυρίως, για τους δικούς μου ανθρώπους. Η αγάπη για την οικογένειά μου είναι πιο βαθιά από όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς, γιατί δεν είναι ότι πριν αγαπούσα λιγότερο τους δικούς μου, απλώς τώρα νιώθω μία διαφορετική ένταση και σύνδεση.

Αυτές λοιπόν είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατήρησα εγώ στον εαυτό μου από όταν έγινα μαμά. Η δική σας εμπειρία μπορεί να είναι τελειώς διαφορετική, όποια κι αν είναι όμως αυτή, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved