Έξι ερωτήσεις για την ανάρρωση μετά τον τοκετό και οι απαντήσεις τους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε νέα μαμά.  

Έξι ερωτήσεις για την ανάρρωση μετά τον τοκετό και οι απαντήσεις τους

Ο τοκετός είναι μία μοναδική εμπειρία και είναι η αφετηρία για το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας. Το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι είναι σίγουρα απρόσμενο. Οι απορίες και τα άγχη είναι πολλά και επιπλέον είναι το διάστημα που το σώμα σας αναρρώνει από τον τοκετό. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για το διάσημα αυτό;

«Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τον πόνο μετά τον τοκετό;»

Η αίσθηση πόνου μετά τον τοκετό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, ιδιαίτερα για τις μαμάδες που θηλάζουν. Όταν το μωρό θηλάζει, απελευθερώνονται κάποιες ορμόνες οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τον πόνο στη μήτρα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι για να μην αιμορραγείτε, κάτι που ιδιαίτερα τα παλιά χρόνια όταν οι γυναίκες γεννούσαν στο σπίτι τους, ήταν πολύ βοηθητικό. Εάν πονάτε, ένα παυσίπονο θα μπορεί να σας ανακουφίσει, σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οτιδήποτε.

«Ο τοκετός δεν πήγε όπως θα ήθελα και δε νιώθω καλά για αυτό. Τι μπορώ να κάνω;»

Διάφορα περιστατικά κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκαλέσουν το λεγόμενο τραύμα τοκετού ή αλλιώς Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες μετά τον τοκετό. Τέτοια περιστατικά είναι ένας πολύωρος τοκετός, μία αποτυχημένη ανακούφιση από τον πόνο, ένα επείγων τοκετός ή το αίσθημα απώλειας ελέγχου. Τα συμπτώματα είναι το συνεχές αίσθημα άγχους, οι δυσκολίες στον ύπνο, το αίσθημα θυμού και η ευερεθιστότητα, καθώς και η συνεχής αναβίωση της τραυματικής εμπειρίας μέσα από ενοχλητικές απαντήσεις. Πολλές γυναίκες που έχουν τραύμα τοκετού νομίζουν ότι πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη, δεν είναι όμως έτσι. Ωστόσο, το τραύμα τοκετού, μπορεί να οδηγήσει στην επιλόχειο κατάθλιψη. Μιλήστε για τα όσα νιώθετε στον σύντροφό σας, στις φίλες σας και στους δικούς σας ανθρώπους. Εάν νιώθετε ότι θα σας βοηθήσει, μπορείτε να συμβουλευτείτε και κάποιον ψυχολόγο.

«Πότε θα μπορώ να κάνω και πάλι σεξ;»

Ένα από τα πιο συνήθη ερωτήματα που έχουν οι νέες μαμάδες και φυσικά οι σύντροφοί τους. Ανεξάρτητα από το εάν έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, το ιδανικό θα ήταν να περιμένετε περίπου έξι εβδομάδες. Εάν είχατε επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό,ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα, αλλά εάν αισθάνεστε καλά και έτοιμες, μπορείτε και νωρίτερα.

«Πότε μπορώ να ξεκινήσω ξανά τη γυμναστική;»

Και πάλι το ιδανικό διάστημα είναι περίπου έξι εβδομάδες. Βέβαια, μέχρι τότε θα πρέπει να κινείστε και να βγαίνετε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν έχετε γεννήσει με καισαρική, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο παραπάνω.

«Επηρεάζει η άσκηση τον θηλασμό

Όχι, εκτός και ένα η άθληση είναι υπερβολικά έντονη.

«Πόσο γρήγορα θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;»

Η απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι σταδιακή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσετε κάποια εξαντλητική δίαιτα. Προτιμήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που θα σας προσφέρει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved