Aντισυλληπτικά δισκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα αντισυλληπτικά είναι δισκία, τα οποία περιέχουν συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές).

Aντισυλληπτικά δισκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι ορμόνες αυτές είναι κατά βάσιν συνθετικά ανάλογα των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες σας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και της εγκυμοσύνης.

Η χορήγηση αντισυλληπτικών ως μέσο αντισύλληψης στο γενικό πληθυσμό εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1960 στις Η.Π.Α.. Η ευρεία χρήση αντισυλληπτικών έφερε πραγματική κοινωνική επανάσταση, αφού από το σημείο αυτό κι έπειτα η κάθε γυναίκα ήταν είχε στη διάθεσή της ένα εργαλείο, χάρη στο οποίο μπορούσε να έχει τον έλεγχο του οικογενειακού της προγραμματισμού.

Σήμερα υπολογίζεται, πως περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή αντισύλληψης παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα αντισυλληπτικά δισκία είναι και αυτά ένα είδος φαρμακευτικής αγωγής και, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φάρμακα και τις θεραπείες, η χρήση τους έχει πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και παρενέργειες.

Περιλαμβάνεται ο καρκίνος μεταξύ των παρενεργειών αυτών;

antisulliptiko xapi

Πώς μπορούμε να δούμε, αν η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων συνδέεται με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου;

Μπορούμε να δούμε αν η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων συνδέεται ή όχι με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου δια της σύνταξης επιδημιολογικών μελετών.

Οι επιστήμονες, που καταπιάνονται με τέτοιου είδους έρευνες, συλλέγουν στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την παρατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ατόμων επί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσον μία συμπεριφορά (η χρήση αντισυλληπτικών στην προκειμένη περίπτωση) επηρεάζει την εξέλιξη της υγείας τους (εδώ, την αύξηση ή τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κάποιου είδους καρκίνου).

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε, πως δια των μελετών αυτών δεν μπορούμε συνήθως να ξεκαθαρίσουμε με απόλυτο τρόπο, το αν η έκθεση σε κάποιον παράγοντα (τα αντισυλληπτικά), οδηγεί σε αύξηση (ή μείωση) των πιθανοτήτων εμφάνισης κάποιου είδους καρκίνου. Αυτό συμβαίνει, διότι ενδεχομένως οι γυναίκες, που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών, να διαφέρουν από αυτές, που δε τα χρησιμοποιούν, κατά τρόπους ανεξάρτητους από αυτήν καθαυτήν τη χρήση αντισυλληπτικών και δεν αποκλείεται αυτές ακριβώς οι διαφορές να σχετίζονται με την αύξηση (ή τη μείωση) των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και όχι τα αντισυλληπτικά.

Αντισυλληπτικά και καρκίνος του μαστού

Η ενδεχόμενη σχέση της λήψης αντισυλληπτικών με τον καρκίνο του μαστού έχει επί μακρόν και ενδελεχώς διερευνηθεί. Φαίνεται, πως η λήψη τέτοιων δισκίων όντως συνδέεται με μία μικρή μεν, υπαρκτή δε αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση αυτή δεν καθιστά τα αντισυλληπτικά «ανασφαλή», αλλά φρόνιμον είναι, όταν χορηγείται οποιαδήποτε αγωγή, να λαμβάνονται υπόψη όλα τα οφέλη, αλλά και όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκύψουν.

antisilliptika xapia2

Αντισυλληπτικά και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Φαίνεται, πως γυναίκες, οι οποίες έλαβαν αντισυλληπτικά για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από γυναίκες, που ουδέποτε έλαβαν τέτοιου είδους αγωγή.

Μάλιστα, ενδέχεται ο εν λόγω κίνδυνος να αυξάνεται αναλόγως με το μήκος του χρονικού διαστήματος λήψης αντισυλληπτικών. Επομένως, όσο περισσότερο καιρό η γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εντούτοις, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου μετά από τη λήψη αντισυλληπτικών μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή της συγκεκριμένης αγωγής.

Αντισυλληπτικά και καρκίνος του ενδομητρίου

Ενδομήτριο ονομάζεται ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Ο ιστός αυτός αντιδρά στις ορμόνες, που παράγονται από τις ωοθήκες και έτσι η γυναίκα βλέπει περίοδο.

Από τα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει, πως η χρήση αντισυλληπτικών συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου κατά ακόμη και 30%. Η μείωση αυτή είναι μάλιστα ανάλογη της διάρκειας λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων, όσο περισσότερο χρόνο λαμβάνει μία γυναίκα αντισυλληπτικά, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος αυτή να εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα οφέλη από τη λήψη αντισυλληπτικών σε σχέση με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου εμμένουν επί μακρόν ακόμα και μετά τη διακοπή της αγωγής αυτής.

Αντισυλληπτικά και καρκίνος των ωοθηκών

Οι γυναίκες, που κάποια στιγμή της ζωής τους έλαβαν αντισυλληπτικά δισκία, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με όποιες ουδέποτε έλαβαν την αγωγή αυτή ακόμα και κατά 50%.

Η «προστασία», που παρέχεται σε μία εκάστη από τη λήψη αντισυλληπτικών απέναντι στην εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται, όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα λήψης της συγκεκριμένης αγωγής, ενώ παραμένει ακόμα και για 30 έτη μετά τη διακοπή της.

Αντισυλληπτικά και καρκίνος του παχέως εντέρου

Η χρήση αντισυλληπτικών έχει συσχετισθεί με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου από 15% έως και 20%.

Πληροφορίες για το πόνημα αυτό αντλήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο (National Cancer Institute) των Η.Π.Α..

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved