Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των νέων για την αντισύλληψη

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019 σήμερα και είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σημασία της αντισύλληψης.

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των νέων για την αντισύλληψη

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης σε μια προσπάθεια να υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων.

Αντισύλληψη σημαίνει: παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας.

Οι κυριότεροι λόγοι που κατέστησαν αναγκαία μια τέτοια ημέρα είναι η ανησυχία των ειδικών ότι το 85% των εφηβικών κυήσεων είναι απρογραμμάτιστες και ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επειδή δεν ξέρουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια κυήσεις σ' όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες. Από αυτές 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τουλάχιστον 585.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το sansimera, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

adisillipsi 2

Οι συνηθέστερες μέθοδοι αντισύλληψης στη χώρα μας σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Φυσικές μέθοδοι

Διακεκομμένη συνουσία
Περιοδική αποχή

Ορμονικές μέθοδοι

Αντισυλληπτικά χάπια (το χάπι)
Επείγουσα Αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης
Κολπικός δακτύλιος
Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης

Ενδομητριακά σπειράματα

Σπιράλ

Μέθοδοι φραγμού

Ανδρικά προφυλακτικά (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%)
Γυναικείος σπόγγος

Μάθετε όσα πρέπει γύρω από την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό στο μεγάλο αφιέρωμα του Onmed.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved