Συχνές ερωτήσεις για τη διακοπή του θηλασμού και οι απαντήσεις τους

Πόσο καιρό θα μου πάρει να κόψω το γάλα;

Μενέλαος Λυγνός
Συχνές ερωτήσεις για τη διακοπή του θηλασμού και οι απαντήσεις τους

Το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί για να διακόψετε το θηλασμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • την ποσότητα γάλακτος, που παράγουν οι μαστοί, όταν ληφθεί η απόφαση. Όσο περισσότερο γάλα παράγουν οι μαστοί, τόσο περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί, ώστε να διακοπεί ο θηλασμός.
  • την ποσότητα γάλακτος, που αφαιρείται από τους μαστούς μέσω μαλάξεων ή με το θήλαστρο. Διαχωρίζουμε την ποσότητα γάλακτος, που αφαιρείται με τους τρόπους αυτούς, από την ποσότητα, που αφαιρείται μέσω του θηλασμού, διότι κατά το θηλασμό έχουμε και ερεθισμό των θηλών, ο οποίος – όπως γνωρίζουμε και από το μηχανισμό παραγωγής γάλακτoς – τρόπον τινά «παρατείνει» την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς.
  • από το πόσο συχνά ερεθίζονται οι θηλές. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, πως ο ερεθισμός των θηλών δεν συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά συχνά και στα πλαίσια των «προκαταρκτικών» της ερωτικής επαφής ή και κατά τη διάρκεια αυτής καθαυτής της ερωτικής επαφής, σαν ερωτικό παιχνίδι, που αυξάνει την ερωτική διάθεση. Αυτού του είδος ο ερεθισμός των θηλών ενδέχεται επίσης να παρατείνει την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς.

Για κάποιες γυναίκες απαιτούνται εβδομάδες μέχρι οι μαστοί τους να σταματήσουν τελείως να παράγουν γάλα, ενώ κάποιες άλλες εντός ολίγων ημερών έχουν «ξεπεράσει τα δύσκολα».

Ενδέχεται, να εντοπίσετε λεκέδες από γάλα στο στηθόδεσμο ακόμα και ροή από τις θηλές, ειδικά όταν κάνετε μπάνιο, για αρκετό καιρό μετά από τη διακοπή του θηλασμού. Δεν αποκλείεται επίσης να αισθάνεστε τη δράση του αντανακλαστικού της Ωκυτοκίνης ακόμα και για μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού. Η κάθε γυναίκα βιώνει και με διαφορετικό τρόπο την εμπειρία τόσο του θηλασμού, όσο και της διακοπής του.

thilasmos 2

Πώς μπορώ να κάνω τη ζωή μου ευκολότερη, όσο είμαι σε διαδικασία διακοπής του θηλασμού;

Μερικά τεχνάσματα, για να γίνει τότε η ζωή σας πιο άνετη είναι:

  • χρησιμοποιείτε σφιχτό στηθόδεσμο μέρα και νύχτα, ο οποίος παρέχει επαρκή στήριξη στους μαστούς σας, ειδικά όταν είναι «γεμάτοι»
  • μέσα από το στηθόδεσμο και επί των θηλών τοποθετείτε ειδικά απορροφητικά επιθέματα, ώστε να αποφεύγονται οι λεκέδες στα ρούχα σας από την εκροή γάλακτος. Φυσικά, αυτά τα επιθέματα πρέπει να αλλάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • τοποθετείτε επί των μαστών δροσερά επιθέματα, όταν κάνετε μπάνιο, αλλά και γενικά, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία
  • μην ασκείτε υπερβολική πίεση επί των μαστών, διότι στη φάση αυτή είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και ενδέχεται να παρουσιάσουν μελανιές
  • όταν αισθάνεστε τους μαστούς υπερβολικά «βαρείς» βγάζετε μόνον αρκετό γάλα, ώστε να αισθανθείτε πιο άνετα. Καλύτερα να βγάζετε μικρή ποσότητα συχνά, παρά μεγαλύτερη πιο σπάνια, γιατί το γάλα περιέχει τον Παλίνδρομο Αναστολέα της Γαλουχίας (Feedback Inhibitor of Lactation – FIL), ο οποίος παρεμποδίζει την περαιτέρω παραγωγή γάλακτος. Αν αφαιρείτε μεγάλη ποσότητα γάλακτος, ο FIL δεν προλαβαίνει να δράσει.
  • χρησιμοποιείτε κοινά αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το ποια από αυτά είναι συμβατά με το θηλασμό
  • πίνετε άφθονα υγρά! Υπάρχει η παρανόηση, πως αν «αφυδατώνεστε», τότε το γάλα θα «στερέψει» πιο γρήγορα. Η άποψη αυτή δεν έχει καμία βάση αληθείας.
  • ειδικά τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας διακοπής του θηλασμού, οι μαστοί σας θα είναι συχνά «βαρείς». Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να βρείτε μία στάση στο κρεβάτι, που να σας βολεύει. Καταρχάς, δοκιμάστε να ξαπλώνετε ανάσκελα. Αν προτιμάτε να ξαπλώνετε στο πλάι, βάλτε κάτω από τους μαστούς σας ένα μαξιλάρι για επιπλέον στήριξη. Το να ξαπλώνετε πρηνηδόν (μπρούμητα) θα είναι μάλλον άβολο σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και τότε όμως μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε κάτω από την κοιλιά και τη λεκάνη σας ένα μαξιλάρι, μήπως σας βολέψει. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον ύπνο να φοράτε ένα βαμβακερό μπλουζάκι μέσα από τα ρούχα σας, το οποίο θα απορροφά τις όποιες διαρροές.
thilasmos 1

Πότε καλώ τον ιατρό;

Αν οι μαστοί σας γίνουν οιδηματώδεις, παρουσιάζουν ερυθρότητα και είναι κατά περιοχές σκληροί και επώδυνοι στην αφή, τότε ενδέχεται να έχετε παρουσιάσει μαστίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός σας, ειδικά αν καταγραφεί παράλληλα και πυρετική κίνηση.

Μπορώ να σταματήσω το θηλασμό με φαρμακευτική αγωγή;

Η φαρμακευτική ουσία Καβεργολίνη (Cabergoline) (https://www.drugs.com/uk/pdf/leaflet/1018745.pdf), μπορεί να σας χορηγηθεί υπό τη μορφή δισκίων – πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό – προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία διακοπής του θηλασμού.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Διαβάστε περισσότερα για το θηλασμό ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved