Πόνοι θηλασμού: Έτσι θα τους αντιμετωπίσετε

Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πόνοι θηλασμού: Έτσι θα τους αντιμετωπίσετε

Ο θηλασμός είναι μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της μητρότητας. Η επαφή με το μωρό σας είναι μοναδική και οι στιγμές εκείνες σας δένουν με το παιδί σας για μία ζωή.

Φυσικά εκτός των παραπάνω, ο θηλασμός έχει αναντικατάστατα οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού, αλλά και για την υγεία της ίδιας της μαμάς.

Τι γίνεται όμως όταν τη μοναδική αυτή εμπειρία έρχονται να ταράξουν πονάκια και ενοχλήσεις; Εμείς βρήκαμε για εσάς τις σημαντικότερες αιτιές για τους πόνους στο στήθος κατα τη διάρκεια του θηλασμου και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

1. Βρείτε την κατάλληλη θέση

Ο πόνος και οι πληγές στη θηλή είναι αρκετά σύνηθες για πολλές νέες μανούλες. Η αιτία αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης ταυτόχτονα κρύβονται στο να βρεθεί η κατάλληλη θέση του μωρού σας για να θηλάζει εύκολα και χωρίς να ταλαιπωρείται ούτε το ίδιο αλλά ούτε και εσείς. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με τους εξής τρόπους:
-Επιλέξετε να θηλάσετε το μωρό σας όταν είναι ήρεμο. Τότε το σώμα του θα είναι χαλαρό και θα σας καθοδηγήσει μόνο του για το κατάλληλο σημείο που θα πρέπει να το κρατήσετε.
-Κρατήστε τό μωρό σας κατά μήκος του χεριού σας ώστε να στηρίζετε την πλάτη και το λαιμό του. Το αυτί του μωρού σας θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τον ώμο και το πόδι του.
-Πριν αρχίσει το μωρό σας να θηλάζει, ακουμπήστε την θηλή σας στη μύτη και στο πάνω μέρος του χειλιού του για να το κατευθεύνεται.
-Περιμέντε μέχρι να ανοίξει το μωρό σας το στόμα του και μετά ανασηκώστε το ελαφρώς ώστε να έχει ακόμα πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση στη θηλή σας.

2. Δροσερές κομπρέσες

Η λύση αυτή ενδείκνυται στα περιστατικά μαστίτιδας. Η μαστίτιδα είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση στις νέες μαμάδες και προκαλεί κόκκινα εξανθήματα και πόνο στο στήθος ιδιαίτερα την ώρα του θηλασμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η μαστίτιδα μπορεί να προκαλέσει και πυρετό ή πόνο και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε περίπτωση μαστίτιδας καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς ιδιαίτερα εάν ανήκετε σε περιπτώσεις όπου έχετε και πυρετό ίσως χρειστείτε αντιβίωση. Ωστόσο μπορείτε να μειώσετε τον πόνο και να νιώσετε ανακούφιση κάνοντας δροσερές κομπρέσες.

3. Φαρμακευτική αγωγή

Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευρική αγωγή είναι αναπόφευκτη, όπως όταν η μαστίτιδα συνοδεύτεαι από πυρετό ή σε περιπτώσεις όπου το ίδιο το μωρό έχει καποια μόλυνση στο στόμα του και μεταφέρει τη μόλυνση αυτή και στη δική σας θηλή. Σε μία τέτοια περίπτωση θα νιώσετε έναν πόνο σαν να σας τσιμπάνε πολλές μικρές βελόνες γύρω από τη θηλή, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσετε και κόκκινα εξανθήματα στο σημείο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να απευθυνείτε άμεσα στο γιατρό σας.

Πηγή: todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved