Μία σοβαρή επιπλοκή της λανθασμένης χρήσης ταμπόν: Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Οξεία Τοξική Πυελίτις);

 

Μενέλαος Λυγνός
Μία σοβαρή επιπλοκή της λανθασμένης χρήσης ταμπόν: Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Toxic Shock Syndrome – TSS) είναι μία γενικευμένη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκληθεί, αν το ταμπόν μείνει για περισσότερες από 8 ώρες στον κόλπο σας.

Υπεύθυνο μικρόβιο είναι συνήθως το μικρόβιο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus) και σπανιότερα ο Στρεπτόκοκκος ο Πυογόνος (β – αιμολυτικός ομάδας Α) (Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A). Τα μικρόβια αυτά παράγουν τοξίνες, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Η παθολογία αυτή δεν συνδέεται μόνον με τη χρήση ταμπόν, αλλά και με τη μόλυνση χειρουργικών ή άλλων τραυμάτων καθώς και με την ύπαρξη εκτενών εγκαυμάτων.

Πόσο συχνό είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί ταμπόν;

Ευτυχώς είναι μία σπάνια παθολογική κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία των κατασκευαστών ταμπόν η συχνότητά της κυμαίνεται μεταξύ του 1 και των 17 περιστατικών ανά 100.000 γυναίκες με έμμηνο ρύση (περίοδο).

Ολίγη από ιστορία…

Οι πρώτες περιπτώσεις Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, που συνδέονταν με τη χρήση ταμπόν καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Την περίοδο εκείνη η εταιρεία Procter and Gamble έκανε μία έρευνα αγοράς, που κατέληξε στο συμπέρασμα, πως πολλές γυναίκες ζητούσαν ταμπόν υψηλής απορροφητικότητας, ώστε να μη χρειάζεται να τα αλλάζουν ει δυνατόν καθόλου μέσα στην ημέρα. Το ταμπόν αυτό (Rely tampon) εισήχθη στην αγορά τον Αύγουστο του 1978.Το ταμπόν αυτό ήταν κατασκευασμένο από αμιγώς συνθετικά υλικά και μπορούσε να απορροφήσει υγρό, που ισοδυναμούσε με 20 φορές το αρχικό του βάρος.

Το 1980 επιδημιολόγοι παρατήρησαν σημαντική αύξηση στη συχνότητα των περιστατικών Συνδρόμου Τοξικού Σοκ μεταξύ γυναικών, που είχαν περίοδο και χρησιμοποιούσαν το ταμπόν αυτό. Μετά από τα ευρήματα αυτά το ταμπόν αποσύρθηκε από την αγορά το Σεπτέμβριο του 1980.
Έτσι η εμφάνιση της σοβαρής αυτής επιπλοκής συνδέθηκε με τη χρήση ταμπόν υψηλής απορροφητικότητας. Επιπλέον, έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως η χρήση ταμπόν, που κατασκευάζονται αποκλειστικά από βαμβάκι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του δυσάρεστου ενδεχομένου.

tampon

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ;

Τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

• Ξαφνικό υψηλό πυρετό (από 38,8οC και πάνω)
• Συστολική αρτηριακή πίεση κάτω των 90mmHg
• Συμπτώματα, που μοιάζουν με την κοινή γρίπη (κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, πονόλαιμος)
• Αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας
• Διάρροια
• Έμετο
• Εξαπλωμένο εξάνθημα (ερυθρότητα του δέρματος), που ομοιάζει με ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού
• Έντονη ερυθρότητα του λευκού των ματιών, των χειλέων και της γλώσσας
• Αίσθημα ζάλης και λιποθυμία
• Δυσκολίες στην αναπνοή
• Σύγχυση
• Υπνηλία
Αν εμφανίσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, βγάλτε το ταμπόν αμέσως, αναζητήστε πάραυτα ιατρική βοήθεια και ενημερώστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τον θεράποντα, πως έχετε περίοδο και χρησιμοποιείτε ταμπόν!

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Τοξικού Σόκ;

Καταρχήν, η αντιμετώπισή του δεν γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και υγρών. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις αξιολογείται η χρεία περαιτέρω θεραπευτικών μέτρων.

tampon2

Πώς προλαμβάνεται το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ;

Καταρχήν, στο θέμα της πρόληψης έχουν εμπλακεί ενεργά μεγάλοι οργανισμοί όπως η Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration – FDA), αλλά και οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Έτσι από την αγορά έχουν αποσυρθεί ταμπόν, που είτε λόγο σχεδιασμού, είτε λόγο υλικού κατασκευής, αυξάνανε τις πιθανότητες εμφάνισης της παθολογίας αυτής.
Επίσης, πλέον στην κάθε συσκευασία ταμπόν αναγράφεται με τρόπο απλό και κατανοητό η απορροφητικότητά του, ενώ εσωκλείονται και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μειώσετε δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης Συνδρόμου Τοξικού Σοκ αν ακολουθήσετε κάποια απλά μέτρα:
• Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν βάλετε ή βγάλετε το ταμπόν, αλλά και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.
• Επιλέγετε σωστά το ταμπόν σας: χρησιμοποιείτε αυτό με την ελάχιστη απορροφητικότητα, που καλύπτει τη ροή σας κάθε ημέρα της περιόδου.
• Αλλάζετε το ταμπόν κάθε 4 ώρες και μην το αφήνετε στον κόλπο σας ποτέ πάνω από 8 ώρες.
• Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν πριν πάτε για ύπνο.

Φυσικά, συνιστάται να είστε πάντα σε εγρήγορση, όταν φοράτε ταμπόν, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα ενδεχόμενα αρχικά συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, ώστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί η παθολογία αυτή, τόσο ευκολότερη είναι και η αντιμετώπισή της.

Διαβάστε περισσότερα για τη χρήση του ταμπόν ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved