Έντoνοι πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Κι έρχονται εκείνες οι μέρες του μήνα. Και αρχίζει ο αφόρητος πόνος που σε ταλαιπωρεί, σε διπλώνει στα δύο και δεν αντέχεις τίποτα... Οι εντονοι πόνοι της περιόδου ξεκινούν!

Έντoνοι πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Φρικτοί πόνοι χαμηλά στην κοιλιά σας είναι το μόνο που νιώθετε και το μόνο πράγμα που θέλετε είναι να μείνετε ξαπλωμένες. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι θεωρούν πως υπερβάλλετε.

Οχι, είναι αλήθεια. Κάποιες γυναίκες υποφέρουν πολύ.

Οι πόνοι της περιόδου ξεκινούν κυρίως λίγο πριν "κατέβει" το αίμα και συνήθως μια-δυο μέρες πριν την αρχή του κύκλου. Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, συνήθως όμως οι έντονοι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να συνοδεύονται από πόνους στη μέση, εμετούς, διάρροιες, ναυτίες και πονοκεφάλους.

Ας δούμε καταρχάς τι συμβαίνει: Κατά την έμμηνο ρήση η μήτρα κάνει σπασμούς για να αποβάλει τον ενδομήτριο ιστό, που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, σκοπός του οποίου είναι να υποδεχθεί το έμβρυο. Όταν δεν υπάρχει σύλληψη, η μήτρα κάνει σπασμούς για να αποβάλει το ενδομήτριο που έχει σχηματιστεί, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. Ο πόνος οφείλεται, λοιπόν, στους σπασμούς της μήτρας. Εκτός από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή και στη μέση, μπορεί να εμφανίζονται λόγω των μεταβολών των ορμονών ναυτία, πονοκέφαλος και αίσθημα κούρασης. Ό

Ολα αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις πρώτες μέρες της περιόδου ή και λίγο πριν την έναρξή της. Τα απλά παυσίπονα είναι συνήθως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ήπιου πόνου. Όταν όμως ο πόνος είναι δυνατός, χρειάζεται να χορηγηθούν πιο ισχυρά παυσίπονα ή σπασμολυτικά που ελαττώνουν την ένταση των σπασμών της μήτρας, φυσικά πάντα με τη συνεννόηση του γιατρού.

Η ζέστη γενικά μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για τον πόνο, δηλαδή ένα ζεστό ντους ή η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας με ζεστό νερό στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, η συστηματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων, όμως καλό είναι να αποφεύγεται τις μέρες που η γυναίκα πονάει.

Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας να αποφεύγετε την κατανάλωση ζωικών τροφών αλλά και αλλαντικών πλούσιων σε λιπαρά και να προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια καθώς περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, την ουσία που περιορίζει τους εμμηνορρυσιακούς πόνους. Τις δύσκολες αυτές μέρες του μήνα, αποφύγετε τους καφέδες καθώς προκαλούν σπασμούς και επιδυνώνουν τους πόνους. Ακόμα, πείτε "όχι" στην κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.

Το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το τήλιο με τη μορφή αφεψήματος, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα βότανα για την ανακούφιση από τους έντονους πόνους της περιόδου. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωριστά ή και συνδυαστικά για πιο δραστικά αποτελέσματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved