Ξηροφθαλμία: Ένα από τα πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πολύ συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας.

Ξηροφθαλμία: Ένα από τα πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Αρκετές ανακουφίζονται με την εφαρμογή τεχνητών δακρύων που αγοράζουν από το φαρμακείο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που χρησιμοποιούνται, όπως η υπρομελλόζη, η υδροξυμεθυλοσελουλόζη, η υγρή παραφίνη, και ο φυσιολογικός ορός. Είναι συνετό να αποφεύγετε τα προϊόντα που ασπρίζουν τα μάτια και περιέχουν συντηρητικά. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν αρκετή λιπαντική ικανότητα και μπορεί να χειροτερεύσουν το πρόβλη,α.

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό των ματιών λόγω ξηρότητας, για παράδειγμα αν πίνετε 8 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα βοηθά το σώμα να κρατιέται ενυδατωμένο. Επίσης, μπορείτε να πάρετε συνειδητή απόφαση να κλείνετε τα μάτια συχνά κυρίως όταν διαβάζετε, όταν δουλεύετε στον υπολογιστή ή όταν παρακολουθείτε τηλεόραση. Αποφεύγετε να τα τρίβετε επειδή το τρίψιμο χειροτερεύει τον ερεθισμό.

Εφόσον οι απλές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Κάποιες θεραπείες, η θυρεοειδική κατάσταση, η έλλειψη βιταμίνης Α και ασθένειες όπως το σύνδρομο Πάρκινσον, το σύνδρομο Sjogren, το οποίο είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους αδένες που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν μεγάλο εύρος και δεν είναι τα ίδια σε όλες οι γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο στις δέκα δεν έχουν καθόλου εξάψεις, το 20% έχουν σοβαρές εξάψεις και οι υπόλοιπες έχουν εξάψεις οι οποίες είναι μεν ενοχλητικές αλλά ανεκτές. Οι εξάψεις έχουν την τάση να είναι χειρότερες πριν διακοπεί η έμμηνος ρύση και να καταπραΰνονται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ποσοστό 10-15% των γυναικών βασανίζονται από αυτές για μια 10ετία ή περισσότερο. Οι καπνίστριες και οι υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες συνήθως υποφέρουν περισσότερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved