Μπορώ να θηλάσω αν είμαι άρρωστη;

Πολλές μητέρες που θηλάζουν ανησυχούν αν μπορούν να θηλάσουν όταν είναι άρρωστες.

Μπορώ να θηλάσω αν είμαι άρρωστη;

Συνήθως όταν η μητέρα πάσχει από λοίμωξη, είναι μεταδοτική για το μωρό τις δύο μέρες πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα η ίδια. Η άρρωστη μητέρα που θηλάζει δίνει στο μωρό με το γάλα της έτοιμα αντισώματα για να μη αρρωστήσει το ίδιο από τη συγκεκριμένη αρρώστια, με πολλαπλούς ανοσιακούς μηχανισμούς και τον εντερο-μαστικό κύκλο.

Εάν, μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα της μητέρας, διακοπεί ο θηλασμός, το μωρό σταματά να παίρνει αντισώματα. Συγχρόνως ο ξαφνικός αποθηλασμός του προκαλεί ψυχική και σωματική καταπόνηση , με αποτέλεσμα να αρρωστήσει. Συνεχίζοντας το θηλασμό, το μωρό δεν αρρωσταίνει και η άρρωστη μητέρα μπορεί να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει θηλάζοντας , αντί να έχει ένα μωρό που κλαίει συνεχώς ζητώντας το αυτονόητο.

Για να μην αρρωστήσει το μωρό σας ενώ είστε άρρωστη, συνεχίστε το θηλασμό και δώστε μεγάλη βαρύτητα στους κανόνες υγιεινής: Πλένετε για 20 δευτερόλεπτα τα χέρια σας κάθε μισή ώρα και κάθε φορά που σκουπίζετε τη μύτη σας ή πηγαίνετε στην τουαλέτα. Βήξτε ή φτερνιστείτε στο εσωτερικό του αγκώνα και όχι επάνω στο μωρό!

Να θυμάστε ότι χρειάζεται
• Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, αφότου έχει έρθει κάποιος σε επαφή με ασθενή που έχει κάνει εμετό η διάρροια.
• Σχολαστικός καθαρισμό επιφανειών
• Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα κουζίνας, τουαλέτας και σχολαστικό καθάρισμα σεντονιών, ρούχων, εσωρούχων και πετσετών.
• Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών

Πληροφορίες από το βιβλίο της παιδιάτρου Άννας Πατσούρου, πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού , «Θηλασμός , μία υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved