Αίμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε!

Μία από τις πρώτες σκέψεις που μπορεί να περάσει από το μυαλό μιας νέας μητέρας, είναι ότι το μητρικό γάλα είναι η ασφαλέστερη τροφή για το μωρό της.

Αίμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε!

Λοιπόν, όχι μόνο είναι η πιο φυσική επιλογή για το αγγελούδι σας, αλλά είναι επίσης το πιο σημαντικό δώρο που μπορείτε να του δώσετε. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μερικές φορές, να παρατηρήσετε κάποιες κηλίδες αίματος στο μητρικό σας γάλα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό σας, είναι να σταματήσετε το θηλασμό αμέσως. Πριν πανικοβληθείτε όμως, διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε αν μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας αν εντοπίσετε ίχνη αίματος στο μητρικό γάλα.

Αίμα στο μητρικό γάλα

Αν και μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά ασυνήθιστο, πολλές γυναίκες παρατηρούν κάποιες κηλίδες αίματος στο μητρικό γάλα τους όταν θηλάζουν το μωρό τους. Μπορεί να μην το προσέξουν πάντα, αλλά αυτό εντοπίζεται όταν αντλείται το γάλα με θήλαστρο, ή αν το μωρό φτύσει κάποια γουλιά γάλα. Αν και πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, ο τρόμος κάνει τις μαμάδες να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους.

Αν σας συμβεί, πριν πανικοβληθείτε, θυμηθείτε ότι σε μερικές περιπτώσεις το φαγητό που φάγατε μπορεί να ευθύνεται για τη μικρή χροιά στο χρώμα του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα σας μπορεί να είναι λίγο ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, ή ακόμα και καφέ ανάλογα με το τι φάγατε. Εάν εντοπίσετε την αλλαγή στο χρώμα του μητρικού γάλακτος μετά από μερικές ώρες, προσπαθήστε να θυμηθείτε αν φάγατε κάτι σαν παντζάρι, κόκκινα πορτοκάλια, φράουλες, βατόμουρα, κεράσια ή αν ήπιατε κάποιο χυμό με κάποιο από τα παραπάνω.

Ensure That Your Baby Latches Correctly

Αιτίες της εμφάνισής αίματος στο μητρικό γάλα

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στο μητρικό γάλα!

1. Πληγωμένες θηλές:
Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες που θα μπορούσαμ να οδηγήσουν στην εμφάνιση του αίματος στο μητρικό γάλα σας είναι οι πληγωμένες-τραυματισμένες θηλές σας. Οι θηλές σας μπορεί ενδεχομένως να έχουν τραυματιστεί, ειδικά όταν δεν έχετε τοποθετήσει σωστά το στόμα του μωρού σας ή όταν το μωρό σας δεν έχει μάθει ακόμη να θηλάζει σωστά. Εάν πονάτε και θέλετε να θηλάσετε, μιλήστε με το γιατρό σας ή ένα σύμβουλο θηλασμού για να σας καθοδηγήσει.

2. Σύνδρομο σκουριασμένου σωλήνα:
Μια άλλη συνηθισμένη αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση του αίματος στο μητρικό γάλα σας είναι η τεράστια ποσότητα του μητρικού γάλακτος που ρέει στο στήθος σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό σας. Το αίμα που θα δείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα εμφανιστεί πιθανότατα στο πρώτο μητρικό γάλα ή το πρωτόγαλα. Η «βιασύνη» του μητρικού γάλακτος κατά τις πρώτες ημέρες μεγεθύνει αγωγούς του γάλακτος, και προωθεί την ανάπτυξη μεταξύ των διαφόρων κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή γάλακτος στο στήθος σας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σύνδρομο σκουριασμένου σωλήνα ή αγγειακή υπεραιμία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίμα που εντοπίζεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξαφανιστεί χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε αίμα στο μητρικό γάλα σας, ακόμη και μετά από μια εβδομάδα, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας γι 'αυτό.

3. Ενδοπορικό Θήλωμα Μαστού:
Τα θηλώματα αυτά είναι ψηλαφητά και μοιάζουν με μια κρεατοελιά. Το κύρια κλινικό τους σύμπτωμα είναι το ορώδες ή και αιμορραγικό έκκριμα από τη θηλή. Αυτό πρέπει να διαχωρίζεται από την κακοήθεια πίσω απ'τους πόρους της θηλής, η οποία εκδηλώνεται επίσης με αιμορραγικό έκκριμα, όπως το ενδοπορικό θηλώδες καρκίνωμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενδοπορικού θηλώματος που προκαλείται από αιμορραγία υποχωρεί από μόνη της, και δεν θα απαιτεί καμία θεραπεία.

Foods To Avoid While Breastfeeding1

4. Σπασμένα τριχοειδή αγγεία:
Το στήθος σας περιέχει μικρά αιμοφόρα αγγεία ή τριχοειδή αγγεία. Εάν χρησιμοποιείτε το θήλαστρο λάθος, το στήθος σας μπορεί να υποστεί έναν τραυματισμό ή κάποιο τραύμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία. Μόλις τα τριχοειδή αγγεία σας υποστούν βλάβη, αρχίζουν να αιμοραγούν με το αίμα να καταλήγει στο μητρικό σας γάλα.

5. Μαστίτιδα:
Η μαστίτιδα είναι μια μόλυνση του μαστού, που προκαλεί αιμορραγία. Αν έχετε μαστίτιδα, θα παρατηρήσετε, επίσης, πρήξιμο και πόνο στο στήθος, ερυθρότητα, πόνο, ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας. Μιλήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

6. Καρκίνος του μαστού:
Μην πανικοβάλλεστε αμέσως. Ο καρκίνος του μαστού είναι η τελευταία και πιο σπάνια από τις αιτίες για το αίμα που είδατε στο μητρικό γάλα σας. Ωστόσο, πρέπει να την αναφέρουμε καθώς, είναι και αυτή μία πιθανή (αλλά σπάνια) αιτία.

Αν παρατηρήσετε ότι το αίμα παραμένει ακόμα και μετά από μια εβδομάδα, μιλήστε με το γιατρό σας για να βρεθούν τα ακριβή αίτια, για το αίμα στο μητρικό γάλα.

Μπορεί το μωρό σας να πιει μητρικό γάλα αν περιέχει αίμα;

Σύμφωνα με την La Leche League, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της, ακόμη και αν παρατηρήσει κάποια ποσότητα αίματος στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν έχει οποιαδήποτε ασθένεια ή ιατρική κατάσταση που θα μπορούσε να περάσει στο μωρό της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σταματάει ο θηλασμός και η μητέρα να συμβουλεύεται το γιατρό της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved