«Το μωρό μου δακρύζει συνέχεια. Γιατί;»

«Το μωρό μου φαίνεται σαν να κλαίει συνέχεια. Τι φταίει;» Μια πολύ συχνή ερώτηση των γονέων προς τον παιδίατρο τους! Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται δακρύρροια. Η πιο συχνή αιτία είναι η απόφραξη της δακρυϊκής συσκευής του μωρού!

«Το μωρό μου δακρύζει συνέχεια. Γιατί;»

Πρώτα απ΄όλα όμως πρέπει να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η δακρυϊκή συσκευή του ματιού .

Ο οφθαλμός για να ενυδατώνεται, παράγει τα δάκρυα , από τον δακρυϊκό αδένα ο όποιος βρίσκεται προς την εξωτερική πλευρά του άνω βλεφάρου. Μια από τις βασικές λειτουργίες τα δακρύων είναι να ενυδατώνουν τον οφθαλμό. Αυτά καλύπτουν το μάτι και στη συνέχεια κυλούν μέσω 2 μικρών οπών στην έσω γωνία του ματιού, τα δακρυϊκά σημεία , και μέσω των δακρυϊκών σωληναρίων αποχετεύονται προς τη μύτη. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει όταν κλαίμε πως ¨τρέχει¨ και η μύτη μας! Αυτό γίνεται λόγω αυτής της επικοινωνίας των βλεφάρων και της μύτης.

Κατά τη γέννηση ο δακρυϊκός πόρος είναι κλειστός περίπου στο 50% των νεογνών.

Βέβαια μέσα στον 1ο μηνά της ζωής αυτός ο πόρος ανοίγει και πλέον δεν υπάρχει απόφραξη. Μπορεί όμως σε ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 20%, το πρόβλημα αυτό να παραμείνει. Έτσι και η δακρύρροια επιμένει και βλέπουμε το μωράκι μας να δακρύζει συνεχώς και το πρωί τα βλέφαρα να κολλάνε λίγο μεταξύ τους από τις εκκρίσεις. Παρόλ'αυτά τις περισσότερες φορές μέσα στον πρώτο χρόνο η απόφραξη λύεται, έτσι δεν χρειάζεται να επέμβουμε χειρουργικά προ του ενός έτους.

Πώς θεραπεύεται

Τα περισσότερα μωρά που έχουν απόφραξη δακρυικού πόρου ΔΕΝ χρειάζονται θεραπεία. Όμως για να βοηθήσουμε να αποφευχθεί η μόλυνση και αλλά προβλήματα έως ότου λυθεί η απόφραξη πρέπει να τηρούμε μερικούς κανόνες...

-Πρέπει να διατηρούμε το μάτι καθαρό. Mε ένα βρεγμένο με χλιαρό νερό βαμβάκι ή μαντηλάκι , απαλά από τα έσω (στη μύτη) προς τα έξω του ματιού το σκουπίζουμε.
-Εάν ο οφθαλμίατρος σας το συστήσει, πάλι απαλά κάνετε μασάζ στη περιοχή που υπάρχει η απόφραξη. Προσοχή να μην τρίβεται το δερματάκι του μωρού . Θέλει απαλή πίεση στο σημείο. Ο οφθαλμίατρος σας θα σας δείξει τον σωστό τρόπο.
-Περιορίστε την έκθεση του μωρού στον αέρα, στο κρύο και στον ήλιο
-Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε την περιοχή του ματιού.

Βέβαια πρέπει να δώσουμε και προσοχή εάν εμφανιστούν σημεία μόλυνσης!

Αυτά μπορεί να είναι πυώδεις εκκρίσεις, έντονο οίδημα και ερυθρότητα στην έσω γωνία του ματιού , πόνος κατά την ψηλάφηση. Τότε το μωρό θα χρειαστεί αντιβίωση . Η απόφραξη δακρυϊκού πόρου δεν είναι η μόνη αιτία δακρύρροιας! Είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα από αρκετές άλλες παθήσεις του οφθαλμού.

Αυτές μπορεί να είναι ξένα σώματα στον κερατοειδή, τραυματισμός του κερατοειδή, τριχίαση (μια κατάσταση όπου οι βλεφαρίδες έχουν φορά προς τα μέσα , με συνέπεια τον τραυματισμό του κερατοειδούς) , επιπεφυκίτιδες, ξηροφθαλμία, αλλά και άλλες σπάνιες παθήσεις του οφθαλμού.

Βέβαια όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν κάποια ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστική που μας βοηθούν να τις ξεχωρίσουμε από την απλή απόφραξη της δακρυϊκής συσκευής.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved