Η καλύτερη σούπα για την υγεία του εντέρου που μπορείτε να φτιάξετε φέτος τον χειμώνα
Αυτή η σούπα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Οι σούπες έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα. Είναι θρεπτικές, νόστιμες και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Οι περισσότερες σούπες στο σύνολό τους δεν έχουν πολλές θερμίδες, - ανάλογα πάντα τα συστατικά τους – είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Ένας ακόμα καλός λόγος για να εντάξετε τις σούπες στη διατροφή σας, είναι για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λαχανικά.
Οι σούπες αδυνατίζουν; Τι απαντούν οι ειδικοί

Λαχανόσουπα για την υγεία του εντέρου
Tώρα τον χειμώνα αξίζει να δοκιμάσετε μια λαχανόσουπα. Είναι τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή ως ορεκτικό.
Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το λάχανο, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποτελούν τη βάση αυτής της σούπας, ενώ τα φασόλια κανελίνι προσδίδουν μια επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, καθιστώντας την λαχανόσουπα ένα χορταστικό γεύμα
Για να βεβαιωθείτε ότι αυτή η σούπα είναι vegan, χρησιμοποιήστε χορτοφαγικό τυρί παρμεζάνα, καθώς η παραδοσιακή παρμεζάνα παρασκευάζεται με ζωική πυτιά. Αν προτιμάτε μια μη χορτοφαγική εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου και να προσθέσετε και μικρά κομμάτια κοτόπουλου.
Μαμά και διατροφή: Συνταγές για σούπες με λίγες θερμίδες
Πριν αυγοκόψετε τη σούπα, αφαιρέστε την από τη φωτιά για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του αυγού, καθώς μπορεί να ανακατευτεί και να επηρεάσει αρνητικά την υφή της σούπας.
Για μια πιο χορταστική σούπα, προσθέστε λίγο ρύζι. Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά εκδοχή της, παραλείψτε τα φασόλια.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι )
- 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες ( 3 κουταλιές της σούπας )
- 4 φλιτζάνια πράσινο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι , συν για το γαρνίρισμα
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με μειωμένο νάτριο ή ζωμό χωρίς κοτόπουλο
- 1 κονσέρβα φασόλια κανελίνι χωρίς αλάτι , ξεπλυμένα
- ¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 ½ κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο , συν περισσότερες για το γαρνίρισμα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μαμά και διατροφή: Πότε οι σούπες παχαίνουν; Τι να προσέξετε
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν αλλά όχι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.
- Ρίξτε το λάχανο, τη ρίγανη και και ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι συνεχίζοντας το ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε τα 4 φλιτζάνια ζωμού και τα ξεπλυμένα φασόλια. Αυξήστε τη θερμοκρασία μέχρι η σούπα να πάρει μία βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε ξανά , σκεπάστε την κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο ( περίπου 8 λεπτά).
- Χτυπήστε με σύρμα ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα, 1 αυγό και 2 ½ κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε ένα μέτριο μπολ. Ενώ ανακατεύετε συνεχώς, περιχύστε περίπου ½ φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό της σούπας στο μείγμα του αυγού μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αφαιρέστε τη σούπα από τη φωτιά και ρίξτε το υπόλοιπο αυγολέμονο. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας άνηθο και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Καλή σας απόλαυση.
Με πληροφορίες από eatingwell.com