Πέντε προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους δεν σχετίζεται μόνο με την άσκηση και τη διατροφή.

Νίκη Παπανικολάου
Πέντε προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους
Bigstock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πιο κοινή αιτία αύξησης βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίμε. Αλλά η απογοήτευση έρχεται όταν κάνουμε «όλα τα σωστά πράγματα» - παραμένοντας δραστήριοι, τρώγοντας υγιεινά - αλλά συνεχίζουμε να παίρνουμε βάρος ή να μη χάνουμε γραμμάριο.

Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αναζητήσουμε τι μπορεί να φταίει.

Όπως διαβάζουμε στο rupahealth.com συχνά οι λόγοι σχετίζονται με θέματα υγείας που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

varos-kai-gonimotita.jpg

`

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της ομοιόστασης του σώματος και συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όταν ο θυρεοειδής δεισλειτουργεί, όπως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθιστώντας δύσκολη την απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, ξηροδερμία.

Χρόνιο στρες

Τα άτομα με υπερβολικό στρες έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όταν δεν ελέγχεται, όπως σε περιόδους συνεχούς στρες, οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για αλμυρά ή γλυκά σνακ, ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, ιδιαίτερα στη μέση και μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης που οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή μάζα

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, που παράγεται από το πάγκρεας και υποβοηθά την είσοδο της γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα, καθώς και στα κύτταρα του λιπώδους ιστού και του ήπατος, όπου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Oταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν μετά την κατανάλωση τροφής, ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας στην κυκλοφορία του αίματος. Οποιαδήποτε περίσσεια γλυκόζης αποθηκεύεται ως λίπος.

gonimotita-kai-varos.jpg

Κακή υγεία του εντέρου

Όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τη σημασία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Αποδεικνύεται ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό του σώματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη λειτουργία των ορμονών.

Περί-εμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η αύξηση βάρους με την εμμηνόπαυση είναι αναπόφευκτη. Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Ενώ η μείωση των επιπέδων των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του μεταβολισμού και σε μειωμένη μυϊκή μάζα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ωστόσο, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να ρυθμιστούν και να αποτραπεί η αύξηση βάρους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved