6 οφέλη από την κατανάλωση κολοκύθας

Μια γεύση που την συναντάμε σε μια ποικιλία διαφορετικών φαγητών, από λάτε καφέ έως πίτες.

6 οφέλη από την κατανάλωση κολοκύθας
Bigstock

Αυτό το λαμπερό πορτοκαλί λαχανικό , το οποίο συγκαταλέγεται στα φρούτα αλλά χρησιμοποιείται κυρίως ως λαχανικό, δεν χρειάζεται να ψηθεί για να έχει καλή γεύση. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλό σε θερμίδες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με το Healthline , η κολοκύθα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Η δημοσίευση σημειώνει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων.

Το Medical News Today αναφέρει ότι άτομα που καταναλώνουν βήτα καροτίνη έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων.

2. Φανταστική πηγή βιταμίνης Α

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα , συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, της βήτα-καροτίνης. Το σώμα μπορεί να το μετατρέψει σε βιταμίνη Α και μόνο ένα φλιτζάνι κολοκύθα είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Η βιταμίνη Α μπορεί δυνητικά να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων .

3. Αυτό ακριβώς που χρειάζονται τα μάτια

Εκτός από τη βιταμίνη Α , η κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές οι δύο ενώσεις μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη των ματιών και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), αναφέρει η Healthline.

4. Πηγή φυτικών ινών

Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας έχει περισσότερες ακατέργαστες ίνες από την κινόα. «Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης για τις γυναίκες κάθε μέρα και περίπου το ένα πέμπτο της συνιστώμενης για τους άνδρες», εξηγεί ο Ali Webster, αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα International Food Information Council.

5. Απώλεια βάρους

«Η κολοκύθα σας κρατά χορτάτους περισσότερο», σημειώνει η ειδικός σε θέματα διατροφής και διατροφής Caroline Kaufman, στο WebMD «Υπάρχουν επτά γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένης κολοκύθας. Αυτό είναι περισσότερο από εκείνο που θα λαμβάνατε από δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως.»

6. Χαμηλή σε θερμίδες

Σύμφωνα με το Medical News Today , 1 φλιτζάνι (ή 245 γραμμάρια) μαγειρεμένη, βρασμένη ή στραγγισμένη κολοκύθα (χωρίς αλάτι) έχει 49 θερμίδες. Περιέχει επίσης 1,76 g πρωτεΐνης, 2,7 g φυτικών ινών, 0,17 g λίπους, 12 g υδατανθράκων και 0 g χοληστερόλης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διατροφικές πληροφορίες, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κολοκύθα θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος και του διαβήτη.

Δεν χρειάζεται να τρώτε φρέσκια κολοκύθα, όπως ανέφερε ο Ali Webster. Μπορείτε να αγοράσετε βιολογικό πουρέ κολοκύθας που είναι «διατροφικά ισάξιο με το να φτιάξετε σπιτικό πουρέ»—και πολύ πιο βολικό!

Πηγή: fitday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved