Πολύ βαριά και επιθετική φέτος η γρίπη - Πού οφείλεται

Γιατί τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και διαρκούν μέρες.

Πολύ βαριά και επιθετική φέτος η γρίπη - Πού οφείλεται
Bigstock

Ιδιαίτερη επιθετική και πολύ βαριά είναι φέτος η γρίπη που παραμένει σε έξαρση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου πολλοί ασθενείς σπεύδουν στο νοσοκομείο λόγω των έντονων συμπτωμάτων.

«Επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει κι αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μια γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

«Φαίνεται φέτος ότι έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τις μετά-Covid προηγούμενες χρονιές. Η περσινή ήταν η υψηλότερη, φαίνεται θα ξεπεράσουμε. Έχουμε μία θετικότητα τώρα που αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο που έχουμε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και να ξέρετε ότι είμαστε κοντά στο peak. Γιατί το peak συνήθως το έχουμε όταν έχουμε 45%-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο. Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης που σημαίνει ότι πάμε λίγο να κανονικοποιηθεί. Παλιότερα είχαμε το peak τον Ιανουάριο, μετά Covid το είχαμε λίγο πιο νωρίς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, μεταφέρεται λίγο πιο δεξιά, λίγο αργότερα δηλαδή, το βλέπουμε τώρα. Επίσης, έχουμε μία αλλαγή όσον αφορά την γρίπη, φέτος είναι πιο συχνά η Α-Η1Ν1 σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. Φέτος το 80% είναι Η1.», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηχριστοδούλου στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας στις 10 Ιανουρίου.

gripi-metadosi-paidia.jpg

Η μετάδοση του ιού της γρίπης

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

paidiko-krtiologima-gripi.jpg

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved