Μαμά και διατροφή: Πέντε τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.

Μαμά και διατροφή: Πέντε τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης
Τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη. Bigstock

Η διατροφή παίζει ξεκάθαρα ρόλο στην αύξηση αλλά και τη μείωση της χοληστερίνης.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η αυξημένη τιμή της ολικής και κυρίως της «κακής» LDL-χοληστερόλης είναι ένα συχνό φαινόμενο στο νεότερο πληθυσμό κι όχι μόνο στους ηλικιωμένους, οι ειδικοί εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής αλλά κυρίως της διατροφής.

Συγκεκριμένα, συνιστούν μια χορτοφαγική κατά βάση διατροφή με έμφαση σε προϊόντα που βοηθούν στη μείωση της LDL .

Αν έχετε πρόβλημα με την χοληστερίνη σας ή για να μην αποκτήσετε, εντάξτε τις ακόλουθες τροφές στο διαιτολόγιό σας:

5e50cd7a-suntages-me-vromi.jpg


Βρόμη

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να μειώνετε τη χοληστερόλη είναι να καταναλώνετε καθημερινά βρόμη. Περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν μεταξύ άλλων των πίεση. Μπορείτε να συνδυάσετε βρόμη με γιαούρτι, με φρούτα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θέλετε.

Όσπρια

Τα όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που, όπως αναφέραμε παραπάνω, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, συνιστά να καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα σαν κυρίως πιάτο, αλλά και ως συστατικά σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό dip χούμους.

Ξηροί καρποί

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αμύγδαλων, καρυδιών, φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών – χωρίς αλάτι πάντα – συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Δείχνετε όμως σύνεση στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς το θερμιδικό περιεχόμενό τους είναι υψηλό. Μία κλειστή χούφτα είναι μία ενδεικτική ποσότητα.

ksiroi-karpoi-apwleia-barous.jpg

Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος και προστατεύουν την καρδιά. Στοχεύετε στην κατανάλωση ψαριού 2 φορές/εβδομάδα.

Προϊόντα με στερόλες και στανόλες

Αρκετά προϊόντα ενισχύονται κατά τη διαδικασία παρασκευής τους με φυτικές στερόλες και στανόλες. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά θα τα βρείτε κυρίως σε μαργαρίνες, μπάρες δημητριακών, χυμούς πορτοκαλιού και σοκολάτες. Οι στερόλες και οι στανόλες σε ποσότητα 2 γραμμαρίων την ημέρα μειώνουν την LDL χοληστερίνη περίπου κατά 10%.

Πηγή: health.harvard.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved