Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε

Πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος μετά τη γέννα;

Bigstock

Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό λέγεται και επιλόχεια περίοδος. Το πότε έρχεται εξαρτάται από το εάν θηλάζετε ή όχι και γενικά διαφέρει από την έμμηνο ρύση όπως ήταν πριν την εγκυμοσύνης.

Τι να περιμένετε από την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό

Πότε θα έρθει η περίοδος μετά τον τοκετό; Οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν περίοδο μέχρι τον μερικό ή πλήρη αποθηλασμό. Από την άλλη, εκείνες που δεν θηλάζουν καθόλου ή που ταΐζουν το μωρό με μητρικό και ξένο γάλα συνδυαστικά, πιθανά να έχουν την πρώτη έμμηνο ρύση πέντε εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Στον πλήρη θηλασμό το σώμα παράγει περισσότερη προλακτίνη, την ορμόνη δηλαδή που ενισχύει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Η συγκεκριμένη ορμόνη, επίσης, καθυστερεί την έμμηνο ρύση, για αυτό και το πότε θα έρθει η περίοδος μετά τον τοκετό εξαρτάται από τον θηλασμό. Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν έδειξε:

  • πάνω από τα 2/3 των μαμάδων που δεν θήλαζαν, είχαν την πρώτη τους περίοδο σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον τοκετό
  • μόλις το 1/5 των γυναικών που θηλάζουν θα έχουν την πρώτη περίοδο πριν τους έξι μήνες μετά τη γέννα.
  • στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρώτη περίοδος ήρθε έναν με δύο μήνες αφότου η μαμά σταμάτησε ή περιόρισε τον θηλασμό.

Νεογέννητο κοιμάται στην αγκαλιά των γονιών του.

Bigstock

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό

Είτε γεννήσατε φυσιολογικά είτε με καισαρική, θα έχετε κολπική αιμορραγία τις πρώτες έξι με οκτώ μέρες μετά τη γέννα. Η αιμορραγία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αιμορραγία της περιόδου.

Πώς αλλάζει η περίοδος μετά τη γέννα

Είναι πιθανό μετά την εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της περιόδου σας να είναι πιο έντονα ή και το αντίθετο. Επίσης, ο κύκλο σας για κάποιους μήνες πιθανά να μην είναι σταθερός, ειδικά εάν εξακολουθείτε να θηλάζετε κάποιες φορές.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση αναφέρουν ότι έχουν πιο ήπιες περιόδους μετά τον τοκετό, αν και συνήθως οι όποιες αλλαγές είναι συνήθως παροδικές και διαρκούν μόλις μερικούς μήνες.

Επηρεάζει η περίοδος την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Ναι, είναι πιθανό η περίοδός σας να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα ανάμεσα στην ωορρηξία και την περίοδο, είναι πιθανό η ροή του μητρικού γάλακτος να είναι μειωμένη.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved