Επτά λόγοι για τους οποίους έχετε καθυστέρηση χωρίς να είστε έγκυος

Έχετε καθυστέρηση, αλλά δεν είστε έγκυος; Οι πιθανές αιτίες. 

Επτά λόγοι για τους οποίους έχετε καθυστέρηση χωρίς να είστε έγκυος
Επτά λόγοι καθυστέρησης εκτός από την εγκυμοσύνη. Bigstock

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε καθυστέρηση, αν και είναι το πρώτο που σκέφτονται πολλές γυναίκες, ειδικά όσες προσπαθούν να συλλάβουν και έχουν σταθερό εμμηνορροϊκό κύκλο.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η περιεμμηνόπαυση, συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες και το έντονο στρες. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορεί να έχουν συχνά καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιπλέον ωοθυλάκια, με αποτέλεσμα ο εμμηνορροϊκός κύκλος να διαρκεί περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού εμμηνορροϊκού κύκλου, κάθε ωοθήκη αναπτύσσει περίπου πέντε ωοθυλάκια. Αυτά τα ωοθυλάκια «ανταγωνίζονται» για το ποιοι θα απελευθερώσει το ώριμο ωάριο κατά την ωορρηξία. Στις περιπτώσεις με πολυκυστικές ωοθήκες, το ωάριο σας μπορεί να απελευθερωθεί αργότερα, το οποίο σημαίνει και καθυστέρηση στην περίοδο.

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αύξηση βάρους και τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πυκνή τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο στήθος.

Έντονο στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την υπόφυση, η οποία ρυθμίζει τις ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες. Έτσι, μερικές φορές το άγχος μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη περίοδο.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι να σημειώσουμε ότι το κάθε άτομο βιώνει το άγχος διαφορετικά, επομένως η επίδραση στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να είναι διαφορετική.

Αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος

Η απότομη απώλεια ή η αύξηση βάρους μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για καθυστέρηση. «Η μεγάλη απώλεια βάρους και η ανορεξία μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από τον υποθάλαμο που ρυθμίζουν τις ωοθήκες», αναφέρει στο Parents η δρ. Anuja Vyas. Η αύξηση βάρους μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση, κυρίως όταν σχετίζεται με καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Περιεμμηνόπαυση

Η χρονική περίοδος της ζωής κάθε γυναίκας, ανάμεσα στο τέλος της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, ονομάζεται «περιεμμηνόπαυση». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που συνήθως ξεκινά μετά τα 40, κάποιες γυναίκες έχουν καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση.

Όγκος στην υπόφυση

Αν και είναι σπάνιο, μερικές φορές ένα προλακτίνωμα, ο όγκος δηλαδή στην υπόφυση που εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες προλακτίνης, της ορμόνης που σηματοδοτεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος, ευθύνεται για μία καθυστερημένη περίοδο.

Άλλα συμπτώματα είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και οι εκκρίσεις από τους μαστούς χωρίς η γυναίκα να θηλάζει.

Προβλήματα στον θυρεοειδή

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, παρόλο που η βασική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού.

Αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν απουσία περιόδου και γενικά αλλαγές στη ροή του αίματος και την περίοδο. Αν σταματήσατε τα αντισυλληπτικά, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και τρεις μήνες μέχρι να επανέλθει ο κύκλος σας.

Με πληροφορίες από Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved