Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανότητες να συλλάβετε δίδυμα; Μάθετε ποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε δίδυμα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Η κληρονομικότητα διπλασιάζει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε δίδυμα

Bigstock

Αναρωτιέστε αν χωρίς καθόλου ιστορικό δίδυμων κυήσεων στην οικογένειά σας, μπορείτε να αποκτήσετε δίδυμά εσείς; Οι πολύδυμες κυήσεις έχουν σίγουρα πολλαπλασιαστεί τις δύο τελευταίες γενιές και ο αριθμός των γεννήσεων δίδυμων αυξήθηκε κατά περίπου 75% (στις ΗΠΑ) από το 1986 έως το 2009, και αυτή τη στιγμή γεννιούνται περίπου 32 δίδυμα ανά 1.000 γεννήσεις.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το baby boom όμως των δίδυμων συλλήψεων; Η αύξηση των μεγαλύτερων σε ηλικία μητέρων έχει να κάνει πολύ με αυτό, μαζί με την αύξηση των θεραπειών γονιμότητας και την αύξηση της παχυσαρκίας, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες πίσω από τις δίδυμες κυήσεις-γεννήσεις.

Έχοντας κατά νου αυτά τα απίστευτα στατιστικά στοιχεία, δεν είναι τόσο δύσκολο να αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε κι εσείς να συλλάβετε δίδυμα. Ακολουθούν μερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα;

Λίγο πάνω από το 3% των μωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννιούνται μέσα σε πολύδυμες κυήσεις και περίπου το 97% αυτών των κυήσεων είναι δίδυμα. Έτσι, η πιθανότητα να αποκτήσετε δίδυμα είναι περίπου 3%.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το baby boom όμως των δίδυμων συλλήψεων

Bigstock

Τι αυξάνει τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε δίδυμα;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο όταν πρόκειται για τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε δίδυμα, ειδικά πανομοιότυπα δίδυμα. (Σημειώστε ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι σπάνια και εμφανίζονται τυχαία, επομένως αποτελούν ακόμη πιο συναρπαστική έκπληξη!)

Ποιες οι πιθανότητές σας;

  • Έχετε δίδυμα στην οικογένειά σας

Η κληρονομικότητα διπλασιάζει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε δίδυμα — αλλά μόνο από την πλευρά της μαμάς. Ακόμα κι αν το οικογενειακό δέντρο του συντρόφου σας είναι γεμάτο από δίδυμα, αυτό δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες να συλλάβετε κι εσείς δίδυμα.

  • Είχατε αποκτήσει δίδυμα και πριν

Εάν έχετε φέρει στον κόσμο δίδυμα μία φορά, προσέξτε - είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνετε ξανά.

  • Είστε 35 ετών και άνω

Καθώς μεγαλώνετε, αυξάνεται η πιθανότητα να συλλάβετε δίδυμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες άνω των 35 παράγουν περισσότερη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) από τις νεότερες γυναίκες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πτώση περισσότερων από ένα ωαρίων κατά την ωορρηξία.

Τα δίδυμα προκύπτουν όταν δυο διαφορετικά ωάρια γονιμοποιούνται ταυτόχρονα ή όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται σε δυο έμβρυα.

Bigstock
  • Έχετε υπάρξει έγκυος

Με κάθε εγκυμοσύνη, οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα αυξάνονται λίγο. Όσες περισσότερες εγκυμοσύνες είχατε τόσο περισσότερο αυξάνετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα.

  • Κάνετε θεραπείες γονιμότητας

Αν και οι θεραπείες γονιμότητας δεν έχουν τόσο υψηλό ποσοστό δίδυμων συλλήψεων όπως παλιά, η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ειδικά εκείνης που διεγείρει την ωορρηξία) αυξάνει τις πιθανότητες πολύδυμης κύησης.

Περίπου το ένα τρίτο των δίδυμων γεννήσεων και τα τρία τέταρτα των τρίδυμων, τετράδυμων και άλλων πολύδυμων γεννήσεων, μπορούν να αποδοθούν σε θεραπείες γονιμότητας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 στο The New England Journal of Medicine.

πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved