Πότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά την καισαρική τομή

Τι να προσέξετε τις πρώτες μέρες.

Πότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά την καισαρική τομή

Μαμά με το μωρό αγκαλιά.

Bigstock

Μετά τον τοκετό με καισαρική το σώμα χρειάζεται χρόνο να αναρρώσει. Μπορεί να έχετε πόνους, να νιώσετε τράβηγμα στην τομή και να δυσκολεύεστε να κινηθείτε.

Κάποιοι γιατροί επιτρέπουν το μπάνιο ήδη το πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο, ενώ άλλοι συνιστούν να περιμένετε για μερικές μέρες και μέχρι τότε να πλένεστε τοπικά. Συνήθως αυτό εξαρτάται και από την εκάστοτες περίπτωση. Όπως και να ΄χει, μετά το χειρουργείο η τομή καλύπτεται με έναν αδιάβροχο επίδεσμο, έτσι εάν ο γιατρός σας σας επιτρέψει το μπάνιο μπορείτε να κάνετε με αυτόν.

Πώς θα φροντίσετε την τομή μετά τον τοκετό με καισαρική

Τις πρώτες μέρες η τομή έχει ένα κόκκινο-ροζ χρώμα και είναι ελαφρώς φουσκωμένη. Ο πόνος μειώνεται αισθητά μετά την 2η με 3η μέρα, το κόψιμο, ωστόσο, είναι αισθητό έως και 3 εβδομάδες ή περισσότερο.

Το σημαντικότερο στην φροντίδα της τομής μόλις βγάλετε την προστατευτική γάζα είναι να διατηρείτε το τραύμα καθαρό και στεγνό για να αποφύγετε την πιθανότητα μόλυνσης. Πλένετε απαλά την πληγή μόνο με νερό και στεγνώστε την περιοχή ακουμπώντας απαλά και ταμποναριστά μία καθαρή πετσέτα. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το σημείο ακάλυπτο για να στεγνώσει φυσικά.

Επίσης, προτιμήστε τα φαρδιά και άνετα ρούχα που δεν θα πιέζουν την τομή. Εάν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης γύρω από το τραύμα όπως περαιτέρω οίδημα, αίμα ή εκκρίσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το μούδιασμα και η φαγούρα γύρω από την ουλή είναι συνηθισμένα, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και κάποιους μώλωπες.

Η τομή επουλώνεται μετά τις έξι με δέκα εβδομάδες. Μέχρι τότε θα έχει γίνει ο προληπτικός επανέλεγχος από τον γιατρό για να βεβαιωθεί ότι η ουλή επουλώνεται σωστά.

Το διάστημα της ανάρρωσης φροντίστε να περπατάτε ανά τακτά διαστήματα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, ήδη από τις πρώτες μέρες. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται επώδυνο, όμως στην πραγματικότητα το περπάτημα ενισχύει την πιο γρήγορη ανάρρωση και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved