Υποφέρετε από μυϊκές κράμπες; Μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης ασβεστίου

Τι προκαλεί στον οργανισμό η έλλειψη ασβεστίου.

Υποφέρετε από μυϊκές κράμπες; Μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης ασβεστίου

Γυναίκα πιάνει το χέρι της που πονάει.

Bigstock

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση γερών οστών, δοντιών και μυών.

Βοηθά επίσης και σε άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως στην πήξη του αίματος και τη σύσπαση των μυών. Οι γυναίκες, ειδικότερα, χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής τους για την αποφυγή οστεοπόρωσης.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο σώμα τους. Ας δούμε τα πέντε πιο κοινά:

asvestio.jpg

Γάλα αμυγδάλου.

Μούδιασμα και κράμπες

Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα στις άκρες των δακτύλων, της γλώσσας, των ποδιών ή των χειλιών σας μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας. Αυτό είναι σύνηθες όταν υπάρχει σταδιακή μείωση ή ήπια υπασβεστιαιμία.

Επίσης, η χρόνια έλλειψη ασβεστίου οδηγεί συχνά σε δυσλειτουργίες του μυϊκού συστήματος, προκαλώντας αυξημένη ευαισθησία, ακούσιους σπασμούς και πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η καλή κινητικότητα των μυών.

Αδυναμία και κόπωση

Εάν νιώθετε νωθρότητα και λήθαργο πέραν του συνηθισμένου, δεν κοιμάστε καλά ή έχετε κρίσεις αϋπνίας οι πιθανότητες είναι ότι η πρόσληψη ασβεστίου σας ήταν ανεπαρκής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Φθορά των δοντιών

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό του σμάλτου των δοντιών, το οποίο είναι το σκληρό εξωτερικό στρώμα που τα προστατεύει από την τερηδόνα. Αν το ασβέστιο είναι χαμηλό ενδέχεται να εμφανίσετε τερηδόνα ή να αισθανθείτε ευαισθησία ακόμα και πόνο στα δόντια.

osteoporosi.jpg

Γυναίκα πονάει στη μέση.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών τα οποία χάνουν την πυκνότητά τους. Αποτέλεσμα, να είναι αυξημένος ο κίνδυνος τραυματισμού και καταγμάτων. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην οστεοπόρωση επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Εύθραυστα νύχια

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα όταν το σώμα σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Φροντίστε να διατηρείτε τα επίπεδα ασβεστίου σταθερά στον οργανισμό σας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γάλα, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, φασόλια, μπρόκολο. Επίσης, η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στο αίμα.

Πηγή: femina.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved