Πότε ισορροπούν οι ορμόνες μετά τη γέννα

Μετά τον τοκετό οι μητέρες βιώνουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού τους.

Πότε ισορροπούν οι ορμόνες μετά τη γέννα

Μαμά έχει στην αγκαλιά την κόρη της και πιάνει το κεφάλι της.

Bigstock

Τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν όχι μόνο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννα.

Αμέσως μετά τον τοκετό τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη πέφτουν κατακόρυφα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης.

Ειδικότερα:

  • Προγεστερόνη και οιστρογόνα : Και οι δύο αυτές ορμόνες μειώνονται μόλις γεννηθεί το μωρό και αποκολλάται ο πλακούντας.
  • Οξυτοκίνη : Αυξάνεται αμέσως μετά τη γέννηση για να αντισταθμίσει τις αρχικές πτώσεις της προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Ωστόσο, πιθανότατα θα εξακολουθείτε να βιώσετε κάποια «baby blues» τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.
  • Προλακτίνη : Αυξάνει για να ενθαρρύνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. (Εάν δεν θηλάζετε, η προλακτίνη πέφτει στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα μέσα σε μερικές εβδομάδες.)
ormones-3.jpg

Γυναίκα σκεπάζει το κεφάλι της με το μαξιλάρι

Πότε οι ορμόνες επανέρχονται στα επίπεδα προ εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 6 μήνες ( κατά μέσο όρο) προκειμένου να ισορροπήσουν συναισθηματικά και ορμονικά. Φυσικά υπάρχουν μητέρες, που νιώθουν καλύτερα πολύ νωρίτερα.

«Μέχρι τους έξι μήνες, οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό σε οιστρογόνα και προγεστερόνη θα πρέπει να επανέλθουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα. Επίσης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεκινά ξανά η έμμηνος ρύση», αναφέρει η Aumatma Shah, ND, ειδική στη γονιμότητα και φυσικοπαθητικός γιατρός στο Holistic Fertility Institute.

Οι ορμονικές αλλαγές δεν λειτουργούν όπως το ρολόι σε κάθε άτομο καθώς είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, ορισμένες μητέρες που θηλάζουν μπορεί να έχουν την πρώτη τους περίοδο μετά τον τοκετό πολύ νωρίτερα ή πολύ αργότερα από έξι μήνες. Επίσης, όσες δεν θηλάζουν θα δουν την περίοδό τους να επανέρχεται μέσα σε μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.

Σημάδια ορμονικής ανισορροπίας μετά τη γέννα

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε ορμονική ανισορροπία μετά τον τοκετό είναι τα εξής:

  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Χρόνια κόπωση
  • Κύστες ή ινομυώματα
  • Χαμηλή λίμπιντο
  • Αύξηση βάρους

Μία από τις πιο κοινές ορμονικές ανισορροπίες μετά τον τοκετό εμφανίζεται στον θυρεοειδή. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστούν σε έως και 10% των γυναικών, σύμφωνα με την Susan Loeb-Zeitlin, MD, μαιευτήρα στο Weill Cornell Medicine και το New York–Presbyterian Hospital.

Συχνά αυτά τα προβλήματα επιλύονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μερικές φορές, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved