Υπερβολική εφίδρωση χωρίς λόγο: Τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξαφνικά ιδρώνετε υπερβολικά;

Υπερβολική εφίδρωση χωρίς λόγο: Τρόποι αντιμετώπισης
Bigstock

Η υπερβολική εφίδρωση, γνωστή και ως υπεριδρωσία, αποτελεί συνήθως μια παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται με έκκριση ιδρώτα που δεν δικαιολογείται από τη σωματική δραστηριότητα.

Αν ιδρώνετε υπερβολικά χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας, δοκιμάστε τα εξής:

lekedes-apo-idrota.jpg

Περιορίστε τα πικάντικα τρόφιμα και την καφεΐνη

Ο καφές και τα πικάντικα τρόφιμα, όπως τo κάρυ ή οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, ειδικά στο πρόσωπο και το κεφάλι. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες τροφές ή ποτά σας κάνουν να ιδρώνετε πολύ. Επίσης, αποφύγετε για ένα διάστημα τα μπαχαρικά όταν μαγειρεύετε.

Διαχειριστείτε τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Εάν η εμμηνόπαυση σας προκαλεί εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Εφαρμόστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα στο δέρμα σας ή πιείτε παγωμένο νερό. Πολλές γυναίκες δοκιμάζουν εναλλακτικές θεραπείες αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργούν.

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα

Φαρδιά ρούχα και φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί γεγονός που επιβραδύνει τη συσσώρευση υγρασίας. Όταν ασκείστε, φορέστε υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα επιπλέον πουκάμισο ή σακάκι σε περίπτωση που ιδρώσετε υπερβολικά όταν είστε στη δουλειά. Τα ρούχα με σχέδια, μαύρα ή λευκά κρύβουν ιδιαίτερα καλά τους λεκέδες από τον ιδρώτα.

Μειώστε το στρες

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η βιοανάδραση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της εφίδρωσης.

lekes-apo-idrota.jpg

Βρείτε το κατάλληλο αντιιδρωτικό αποσμητικό

Τα αντιιδρωτικά αποσμητικά με βάση το αλουμίνιο λειτουργούν φράζοντας τους αγωγούς των ιδρωτοποιών αδένων. Για ήπια συμπτώματα, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλα τα καταστήματα. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα αντιιδρωτικού σε τελείως στεγνό δέρμα. Τα ενεργά συστατικά μπορούν να αρχίσουν να δρουν ενώ κοιμάστε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ξανά το πρωί. Τα αποσμητικά μειώνουν την οσμή, αλλά δεν επηρεάζουν την υγρασία. Για σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συνταγογραφούμενο αντιιδρωτικό.

Φροντίστε την υγεία σας

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ή να εντείνουν την έντονη εφίδρωση. Διατηρήστε λοιπόν ένα υγιές βάρος, πείτε όχι στο τσιγάρο και περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όχι μόνο θα μειώσετε την εφίδρωση, αλλά θα νιώσετε καλύτερα.

Με πληροφορίες από το webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved