Πώς μία αγκαλιά μπορεί να «θωρακίσει» τις άμυνες του οργανισμού μας

Όταν είσαι στεναχωρημένη, απογοητευμένη, κουρασμένη έπειτα από ένα απαιτητικό οκτάωρο στο γραφείο, αυτό που χρειάζεσαι για να αντλήσεις ενέργεια και να βρεις τη χαμένη σου διάθεση, είναι μία ζεστή αγκαλιά από ένα πρόσωπο που αγαπάς πολύ, ιδανικά από το μωρό σου.

Πώς μία αγκαλιά μπορεί να «θωρακίσει» τις άμυνες του οργανισμού μας

Είναι αλήθεια πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με αυτή την ανεκτίμητη, οικεία αίσθηση που σε «πλημμυρίζει» όταν τα χέρια ενός δικού σου ανθρώπου τυλίγουν το σώμα σου με τρυφερότητα και αγάπη. Όπου και αν βρίσκεσαι, νιώθεις σαν στο σπίτι σου, λες και είσαι κρυμμένη σε ένα «καταφύγιο» στο οποίο νιώθεις δυνατή, σίγουρη και ασφαλής.

Ωστόσο, πέρα από τα ψυχικά ή συναισθηματικά οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει μία αγκαλιά από έναν δικό σου άνθρωπο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως αυτή η ανθρώπινη, αυθόρμητη κίνηση που μοιράζεσαι με τα κοντινά σου πρόσωπα, ενισχύει και την υγεία του οργανισμού σου.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία σύντομη λίστα με τους λόγους που θα σε πείσουν να αγκαλιάζεις πιο συχνά τους δικούς σου ανθρώπους και δη, το μικρό σου, δηλαδή μία λίστα που εξηγεί γιατί μία αυθόρμητη αγκαλιά μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός και πολύτιμος «σύμμαχος» της υγείας σου.

Μία αγκαλιά σε βοηθά να απαλλαγείς από το στρες με φυσικό τρόπο

Επιστρέφεις στο σπίτι σου έπειτα από μία μέρα που έμοιαζε μαραθώνιος με τον χρόνο και τις υποχρεώσεις εντός και εκτός γραφείου. Μόλις κλείνεις την πόρτα πίσω σου, πέφτεις απευθείας στην αγκαλιά του συντρόφου σου, ενώ η αγκαλιά σας μεγαλώνει μόλις έρχεται και «κουμπώνει» σε αυτή το παιδί σας. Αυτή η αγκαλιά, πέρα από ένα τρυφερό, οικογενειακό καλωσόρισμα, είναι και ένας τρόπος για να μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σου και έτσι, να αποβάλλεις με φυσικό τρόπο το στρες που συσσώρευσες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, έχει αποδειχθεί πως η δύναμη μίας αγκαλιάς εκλαμβάνεται ως μία θετική συναισθηματική εμπειρία και είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ενισχύσει την παραγωγή ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, μίας ουσίας που προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας και γαλήνης, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην έκκριση ντοπαμίνης, μίας ουσίας που προσφέρει στο άτομο μία αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας.

babylino-agkalia-2.jpg

Μία αγκαλιά ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ενός ατόμου

Ακριβώς επειδή οι βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μίας αγκαλιάς, προκαλούν σε ένα άτομο ευφορία και ηρεμία, ο καρδιακός ρυθμός υποχωρεί και σταθεροποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η αρτηριακή πίεση πέφτει. Πιο αναλυτικά, έπειτα από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε 59 γυναίκες, αποδείχθηκε πως οι συμμετέχουσες που αγκαλιάστηκαν με τους συντρόφους τους όσο διήρκησε το τεστ (περίπου 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα), παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λιγότερους καρδιακούς παλμούς σε σχέση με τις συμμετέχουσες που απλώς κάθονταν σιωπηλές στον ίδιο χώρο με τους αγαπημένους τους. Συνεπώς, μία αγκαλιά από έναν άνθρωπο που αγαπάς πολύ, τον σύντροφο ή το παιδί σου, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να φροντίζεις καθημερινά την υγεία του καρδιαγγειακού σου συστήματος.

babylino-agkalia-3.jpg

Μία αγκαλιά «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου

Η θεωρία που θέλει μία αγκαλιά να ανακουφίζει τους ασθενείς από τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος μοιάζει κάπως παράλογη, όμως, έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που την επιβεβαιώνουν. Μία από αυτές τις έρευνες πραγματοποιήθηκε το 2014 και απέδειξε πως όταν ένας ασθενής ταλαιπωρείται από κάποια ίωση ή από κάποιο κρυολόγημα είναι πιθανό να παρουσιάσει μικρότερης ένταση συμπτώματα, αρκεί να περιβάλλεται από ανθρώπους που τον στηρίζουν και του προσφέρουν μία αγκαλιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αίσθημα απειλής και άγχους που αισθάνεται ένα άτομο που νοσεί, μπορεί να προκαλέσει μία πιο επιθετική ανοσολογική απόκριση από το ανοσοποιητικό του, με αποτέλεσμα η κατάσταση του ασθενή να επιδεινωθεί μόνο και μόνο λόγω του στρες. Συνεπώς, την επόμενη φορά που ο σύντροφος ή το μικρό σου παρουσιάσουν κάποια ίωση, μην διστάσεις να τους προσφέρεις τη φροντίδα σου, μαζί με μία ζεστή, θεραπευτική αγκαλιά, η οποία θα τους ανακουφίσει και θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν.

Αν θέλεις, λοιπόν, να κάνεις ένα ανεκτίμητο δώρο στους αγαπημένους σου αλλά και στον εαυτό σου, ανταλλάξετε όσες περισσότερες αγκαλιές μπορείτε, κάθε μέρα. Διότι μία αγκαλιά χωράει όλα τα όμορφα συναισθήματα που σας συνδέουν, ενώ τα μετατρέπει σε μία ισχυρή δύναμη, η οποία σας προστατεύει, σας κάνει ακόμη πιο δυνατούς και υγιείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved