Eπιλόχεια λοίμωξη: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι η επιλόχεια λοίμωξη, ποια τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε; Η γενική ιατρός, Αγγελική Ρέβελα, συμβουλεύει.

Aγγελική Ρέβελα
Eπιλόχεια λοίμωξη: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Bigstock

Μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες από τον τοκετό, το σώμα σας μπορεί να εμφανίσει κάποιου είδους συμπτώματα. Η επιλόχεια λοίμωξη αναφέρεται σε μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων αρκετές ημέρες μετά τον τοκετό. Η πιο κοινή από αυτές τις λοιμώξεις είναι η ενδομητρίτιδα. Άλλοι τύποι λοιμώξεων περιλαμβάνουν λοιμώξεις τραυμάτων και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Εάν οι καταστάσεις αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τα αντιβιοτικά τα αντιμετωπίζουν όλα και γενικά αυτές οι λοιμώξεις μετά τον τοκετό υποχωρούν.

Τι είναι οι επιλόχειες λοιμώξεις;

Κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια ενόχληση ή έναν αφόρητο πόνο στο σώμα σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Τύποι λοιμώξεων μετά τον τοκετό

Μια μόλυνση του ενδομητρίου ονομάζεται ενδομητρίτιδα. Τα άτομα μετά τον τοκετό μπορεί να αναπτύξουν πολλές διαφορετικές λοιμώξεις των αναπαραγωγικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα μετά τον τοκετό μπορούν επίσης να αναπτύξουν:

  • Μολύνσεις τραύματος στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης από καισαρική τομή
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Φλεγμονή ή μόλυνση του ιστού του μαστού, που ονομάζεται μαστίτιδα
  • Μολύνσεις τραύματος στο σημείο της επισιοτομίας (μια χειρουργική τομή που γίνεται στο περίνεο, μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού, για να διευρυνθεί το άνοιγμα για να περάσει το μωρό)
  • Σηπτική πυελική θρομβοφλεβίτιδα, μια σπάνια λοίμωξη που ταξιδεύει μέσω των φλεβών από τη λεκάνη στο υπόλοιπο σώμα

Λοίμωξη μετά από καισαρική τομή

Τα άτομα μετά τον τοκετό που υποβάλλονται σε καισαρική τομή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιλόχειο πυρετό ή επιλόχεια λοίμωξη.

Ενδομητρίτιδα

Η ενδομητρίτιδα ορίζεται ως μια λοίμωξη του ανώτερου γεννητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδομητρίου, του μυομητρίου και του περιβάλλοντος ιστού.

Οι παράγοντες κινδύνου για ενδομητρίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Παρατεταμένη ρήξη των μεμβρανών (>18 ώρες)
  • Αποικισμός με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α ή Β
  • Χοριοαμνιονίτης
  • Παρατεταμένος χειρουργικός χρόνος
  • Βακτηριακή κολπίτιδα
  • Εσωτερική παρακολούθηση
  • Πολλαπλές κολπικές εξετάσεις

Η ενδομητρίτιδα είναι μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη μετά τον τοκετό που πιθανότατα θα απαιτήσει νοσηλεία.

Επιλόχεια μαστίτιδα

Η επιλόχεια μαστίτιδα είναι μια τοπική λοίμωξη του μαστού, που προκαλείται συνήθως από τη χλωρίδα του δέρματος του ασθενούς ή τη στοματική χλωρίδα των βρεφών που θηλάζουν. Οι οργανισμοί εισέρχονται σε διάβρωση ή ραγισμένη θηλή και πολλαπλασιάζονται, οδηγώντας σε μόλυνση. Οι θηλάζουσες γυναίκες θα έχουν συχνά αμφοτερόπλευρα ζεστό, διάχυτα ευαίσθητο και σφιχτό στήθος, ιδιαίτερα τη στιγμή της διόγκωσης ή της απελευθέρωσης του γάλακτος.

Η μαστίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντιβιοτικά (π.χ. δικλοξακιλλίνη). Επιπλέον, οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν, γεγονός που αποτρέπει τη συσσώρευση μολυσμένου υλικού εντός των πόρων. Όσοι δεν θηλάζουν θα πρέπει να θηλάζουνστην οξεία φάση της λοίμωξης.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Πρόκειται για μια επιλόχειο λοίμωξη που επηρεάζει τις γυναίκες που υποβάλλονται στον τοκετό τόσο μέσω της καισαρικής τομής όσο και του κόλπου.

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από αυτό το είδος λοίμωξης πρέπει να είχαν «ασυμπτωματική βακτηριουρία προ του τοκετού» που ακολουθεί το τραύμα του τοκετού. Αυτός ο τύπος λοίμωξης συνήθως δεν διαφέρει από τη μόλυνση της μήτρας (ενδομητίτιδα) όταν παρατηρείται στο σώμακλινικά.

Αυτή η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά μετά τον τοκετό. Όταν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποτρέψετε τον συνεχή πόνο και δυσφορία.

Λοίμωξη τραύματος

Αυτή είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται μετά από καισαρική τομή. Η περιοχή της τομής στο σώμα της γυναίκας μπορεί να μολυνθεί από την παρουσία βακτηρίων γύρω από αυτές τις περιοχές. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να αναγνωριστεί από διάφορα συμπτώματα όπως ερυθρότητα (ερύθημα) του σημείου της τομής, πυρετός, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μετά τον τοκετό κ.λπ.

Τα από του στόματος αντιβιοτικά με κάλυψη έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων, εντερικών και αναερόβιων οργανισμών αποτελούν την πρώτη γραμμή στη θεραπεία των λοιμώξεων του περινέου.

Περινεϊκή λοίμωξη

Αυτός ο τύπος λοίμωξης επηρεάζει το περίνεο και κυμαίνεται από ήπιο έως πολύπλοκο σε γυναίκες με προβλήματα υγείας.

Η περινεϊκή λοίμωξη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά, ειδικά σε γυναίκες με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. Οι γυναίκες πρέπει να πηγαίνουν για μεταγεννητικές θεραπείες όταν παρατηρούν οποιαδήποτε μορφή ενόχλησης στην περιοχή του περίνεου. Μια έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό θα σας βοηθήσει με τον έλεγχο και τη διάγνωση.

Επισκληρίδιο απόστημα

Το επισκληρίδιο απόστημα είναι η συλλογή πύου ανάμεσα στο εξωτερικό κάλυμμα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού και του κρανίου ή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω μόλυνσης που ακολουθείται από επισκληρίδιο αναισθησία κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού. Οι δερματικοί οργανισμοί μπορούν να εισέλθουν κατά τη διάρκεια της αναισθησίας εάν δεν διατηρηθεί η στειρότητα. Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν επισκληρίδιο απόστημα εντός πέντε ημερών μετά τον τοκετό και έχουν θετικές καλλιέργειες αίματος . Μερικές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα ή λοίμωξη των παρασπονδυλικών μυών μετά από επισκληρίδιο. Ευτυχώς, πρόκειται για σπάνιες λοιμώξεις.

Άλλες μορφές λοιμώξεων μετά τον τοκετό είναι οι εξής:

  • Λοίμωξη κοιλιακού τραύματος
  • Ενδοφλέβια λοίμωξη
  • Λοίμωξη μαλακών μορίων κ.λπ.

Αιτίες λοιμώξεων μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, το σώμα της γυναίκας είναι επιρρεπές σε μεταγεννητικές λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από σταφυλόκοκκο, ένα βακτήριο που συνήθως υπάρχει στη στοματική κοιλότητα του μωρού ή στην κοιλιακή και τη μήτρα επένδυση της μητέρας.

Οι επιλόχειες λοιμώξεις παίρνουν διάφορες μορφές στο σώμα της μητέρας. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να εκφραστούν ως αποστήματα στο στήθος, ρίγη, πυρετός, πρήξιμο του σώματος ή κοιλιακό άλγος μετά τον τοκετό.

Μπορεί επίσης να υπάρχει φλεγμονή της ουρήθρας και άλλων μερών του σώματος. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει κάποιο είδος κνησμού γύρω από τον κόλπο σε συνδυασμό με άλλα ενοχλητικά συμπτώματα στον κόλπο.

Ενδείξεις και συμπτώματα επιλόχειας λοίμωξης

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα μιας λοίμωξης μετά τον τοκετό.

Τα σημεία και τα συμπτώματα των επιλόχειων λοιμώξεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα. Ωστόσο, πυρετός και πόνος μπορούν να παρατηρηθούν στις περισσότερες λοιμώξεις μετά τον τοκετό.

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα των επιλόχειων λοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Ευαισθησία της μήτρας
  • Κολπική αιμορραγία
  • Λοχεία με δύσοσμο
  • Ήπιος ή σοβαρός πόνος στην κοιλιά
  • Ερύθημα (κοκκινίλα), ζεστασιά, οίδημα και πόνος στο σημείο της τομής
  • Πυώδης έκκριση από το τραύμα
  • Πονοκέφαλο
  • Εστιακά νευρολογικά σημεία

Συνιστάται να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού εάν παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα λοίμωξης μετά τον τοκετό.

Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε ή δεν έχετε τέτοια μόλυνση και θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία λοίμωξης μετά τον τοκετό εάν έχετε μια τέτοια μόλυνση.

Μπορούν οι επιλόχειες λοιμώξεις να προκαλέσουν επιπλοκές;

Οι ακόλουθες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν εάν οι επιλόχειες λοιμώξεις δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα :

Η σήψη είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση όταν το σώμα δείχνει μια ακραία αντίδραση σε μια μόλυνση.

Η βακτηριαιμία είναι η παρουσία βακτηρίων στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ασυμπτωματικό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το σοκ ή το σηπτικό σοκ είναι όταν η ροή του αίματος μειώνεται λόγω υπότασης (χαμηλή αρτηριακή πίεση).

Η σηπτική πυελική θρομβοφλεβίτιδα (SPT), που ονομάζεται επίσης πυώδης πυελική θρομβοφλεβίτιδα, είναι μόλυνση και βλάβη των φλεβών των ωοθηκών και σχηματισμός θρόμβου αίματος (θρομβογένεση). Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η ενδομητρίτιδα ή άλλη πυελική λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα (NF) είναι επίσης γνωστή ως ασθένεια που τρώει σάρκα και προκαλεί τον θάνατο του ιστού του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έντονες και σοβαρές λοιμώξεις (πυρηνώδεις λοιμώξεις)

Το απόστημα (συλλογή πύου) και η περιτονίτιδα (φλεγμονή του περιτοναίου) είναι επιπλοκές που εξελίσσονται πέρα από τη μήτρα.

Διάγνωση

Εάν ένα άτομο έχει επίμονο πυρετό κατά τη λήψη αντιβιοτικών για επιλόχεια λοίμωξη ή έχει υποψία οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες απεικονιστικές μελέτες για να αναζητήσουν την πηγή της λοίμωξης. Μπορεί επίσης να εκτελέσουν αυτές τις εξετάσεις και μελέτες για να διασφαλίσουν ότι κάτι διαφορετικό δεν προκαλεί τον πυρετό

Επιλόχεια λοίμωξη: Θεραπευτική αγωγή

Διαφορετικοί τύποι βακτηρίων προκαλούν λοιμώξεις μετά τον τοκετό. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν όλες τις διάφορες καταστάσεις. Η επιλογή του αντιβιοτικού εξαρτάται από τη θέση της μόλυνσης και από τα βακτήρια που πιθανότατα προκαλούν τη μόλυνση.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν επίσης τους πυρετούς με αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη. Στο νοσοκομείο, συχνά δίνουν στους ανθρώπους ενδοφλέβια υγρά.

Προληπτική Θεραπεία

Τα άτομα που υποβάλλονται σε καισαρική τομή θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μια δόση αντιβιοτικών πριν από τη διαδικασία για την πρόληψη μετεγχειρητικών λοιμώξεων και ενδομητρίτιδας.

Μπορούν να προληφθούν οι επιλόχειες λοιμώξεις;

  • Κάντε συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Αποφύγετε το ξύρισμα πριν από τον τοκετό
  • Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων πισινών, σάουνων και μπανιέρων μετά τον τοκετό
  • Χρησιμοποιήστε σερβιέτες αντί για ταμπόν και αλλάξτε τα σερβιέτες εγκαίρως
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή ή την εισαγωγή οτιδήποτε στον κόλπο μέχρι να σταματήσει η κολπική αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • Αποφύγετε τη χρήση κολπικών πλύσεων
  • Μην κρατάτε τα ούρα
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Αποφύγετε το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μετά τη χρήση της τουαλέτας

Πρόγνωση

Εάν η ενδομητρίτιδα ή μια σημαντική λοίμωξη τραύματος δεν ανιχνευθεί σε κατάλληλο χρονικό διάστημα, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αποστήματος , να εξαπλωθεί σε όλη την υπόλοιπη κοιλιακή περιοχή ή να εξαπλωθεί στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν τη μόλυνση στο υπόλοιπο το σώμα.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά τα αντιβιοτικά μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης και θανάτου από τη νόσο.

Μελλοντική υπογονιμότητα

Τα άτομα που αναπτύσσουν ενδομητρίτιδα διατρέχουν κίνδυνο μελλοντικής υπογονιμότητας.

Οι επιλόχειες λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Συνιστάται στις μητέρες να αναζητούν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις μετά τον τοκετό για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν την αιτία.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved