Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης μετά από καισαρική τομή;

Μπορεί μια μαμά να ξεκινήσει γυμναστική μετά από καισαρική τομή;

Μενέλαος Λυγνός
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης μετά από καισαρική τομή;
Bigstock

Το νέο μέλος της οικογενείας απορροφά πολύ από το χρόνο και την ενέργεια της μαμάς του. Είναι όμως απαραίτητο για την ψυχική ισορροπία της γυναίκας να βρει λίγο χρόνο και για τον εαυτό της. Στο χρόνο, που θα μπορέσει να ξεκλέψει, δεν είναι άσχημη ιδέα να «χωρέσει» λίγη άσκηση. Η σωματική άσκηση είναι επωφελής για τη σωματική υγεία, ενώ προσφέρει χαρά και ευεξία.

Η καισαρική τομή βέβαια συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «βαριές» επεμβάσεις. Επιπροσθέτως, η ίδια η «διαδικασία» της εγκυμοσύνης θέτει σε δοκιμασία τόσο τις σωματικές, όσο και τις ψυχικές αντοχές της εγκύου. Επομένως, το όποιοι πρόγραμμα γυμναστικής είναι απαραίτητο να «σέβεται» και να «ακολουθεί» τις αντοχές τις κάθε γυναίκας.

askiseis-gia-mora3.jpg

Άσκηση μετά από καισαρική τομή: Ποια είναι τα οφέλη

Τα οφέλη της άσκησης μετά από την εγκυμοσύνη γενικότερα και μετά την καισαρική τομή ειδικότερα απαριθμούνται σε μελέτη του 2016 από Αυστραλούς ιατρούς εξειδικευμένους στην αθλιατρική. Η υποβληθείσα στη συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να περιμένει από την άσκηση:

  • βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
  • μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης
  • βελτίωση της φυσικής κατάστασης
  • μείωση πρόσληψης βάρους μετά από τον τοκετό, αλλά και ταχύτερη επιστροφή στο προ της εγκυμοσύνης βάρος

Επιπροσθέτως, μία ομάδα μυών, που τίθεται σε δοκιμασία κατά την εγκυμοσύνη, είναι αυτοί του περινέου. Το περίνεο είναι ένας ανατομικός όρος, που περιγράφει αδρά την περιοχή ανάμεσα από τα πόδια, όπου και συναντάμε το αιδοίο και τον κόλπο. Αποτελείται από μυϊκό και συνδετικό ιστό (βλ. εικόνα).

perineal_membrane.jpg

Στην εγκυμοσύνη το περίνεο καλείται να υποστηρίξει το επιπλέον βάρος της μήτρας και του νεογνού. Μετά από τη δοκιμασία, στην οποία υποβάλλεται το περίνεο κατά την κύηση, συχνά χαλαρώνει και δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει στη συγκράτηση των ούρων. Για το λόγο αυτό μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια ούρων.

Η ενοχλητική αυτή κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με ασκήσεις, οι οποίες «εστιάζουν» στην περιοχή του περινέου. Πρόκειται για τις γνωστές ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά από την κένωση της ουροδόχου κύστεως και περιλαμβάνουν σειρά εκουσίων συσπάσεων των μυών του περινέου.

Μήπως όμως η άσκηση επηρεάσει αρνητικά το θηλασμό;

Όπως αναφέρεται και στην προαναφερθείσα μελέτη του 2016, η μετρίου ή ακόμα και εντόνου βαθμού άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το θηλασμό. Συγκεκριμένα, δεν έχουν καταγραφεί στοιχεία, τα οποία να συνδέονται με μείωση της ποσότητας του γάλακτος ένεκα της άσκησης, αλλά ούτε και μεταβολή στην ποιότητα αυτού, ενώ και η σωματική ανάπτυξη του θηλάζοντος νεογνού είναι κατά κανόνα η αναμενόμενη.

Ενίοτε όμως το μωρό να παρουσιάζεται ανήσυχο κατά το θηλασμό, αν αμέσως πριν από αυτόν η μητέρα έχει ασκηθεί. Εν τοιαύτη περιπτώσει καλό θα ήταν να θηλάζετε πριν τη γυμναστική. Έτσι θα οι «φορτωμένοι» μαστοί δεν θα σας εμποδίζουν. Μπορείτε εναλλακτικά, να αφήνετε να παρέλθει τουλάχιστον μία ώρα μετά το πέρας της άσκησης.

askisi.jpg

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να γυμνάζομαι μετά από καισαρική τομή;

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2022 η επιστροφή στη γυμναστική μετά την εγκυμοσύνη συνιστάται να είναι σταδιακή. Μάλιστα φαίνεται, πως η ήπια άσκηση έχει ευεργετική επίδραση, σε ό,τι αφορά τη μείωση του πόνου, που ενδέχεται να αισθάνεστε μετά από την καισαρική.

Έτσι οι ασκήσεις Kegel θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη λίγες ημέρες μετά την καισαρική, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα και μέχρι το πέρας της λοχείας μπορείτε να περπατάτε, χωρίς να «δοκιμάζετε» υπερβολικά τις σωματικές σας αντοχές και να αυξάνετε προοδευτικά την απόσταση. Η έναρξη της έντονης άσκησης δεν συνιστάται πριν τη συμπλήρωση 4 μηνών από την επέμβαση, αφού τόσο είναι το χρονικό διάστημα, που απαιτείται συνήθως για την επούλωση των ιστών.

Θα πρέπει να τονισθεί, ότι δεν συνιστάται, να ξεκινήσετε την άσκηση μετά από καισαρική, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Hayman, Melanie, Brown, Wendy, Ferrar, Katia, Marchese, Rosemary, and Tan, Jon (2016). SMA Position Statement for Exercise in Pregnancy and the Postpartum Period. Sport Medicine Australia.

Inge P, Orchard JJ, Purdue R, Orchard JW. Exercise after pregnancy. Aust J Gen Pract. 2022 Mar;51(3):117-121. doi: 10.31128/AJGP-09-21-6181. PMID: 35224572.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved