Πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο της περιόδου

Αν υποφέρετε από έντονο πρήξιμο κατά την περίοδο, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε.

Πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο της περιόδου

Το πρήξιμο πριν την περίοδο ή τις πρώτες μέρες της περιόδου είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες.

Το πρήξιμο - φούσκωμα συνήθως εμφανίζεται περίπου μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Mερικές όμως γυναίκες έχουν συμπτώματα έως και πέντε ημέρες νωρίτερα, νιώθοντας μάλιστα έντονη δυσφορία.

Αν υποφέρετε κι εσείς από πρήξιμο και φούσκωμα, υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ανακουφιστείτε αυτές τις δύσκολες μέρες του μήνα.

1656104019378-17694521-fouskoma-stin-koilia.jpg

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και κάλιο

«Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, το πεπόνι, οι ντομάτες και τα σπαράγγια βοηθούν στην προώθηση μιας καλής ισορροπίας των υγρών», λέει η Isabel Smith , RD, διαιτολόγος . Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε σπόρους chia, ξηρούς καρπούς και σολομό.

Η πρωτεΐνη επίσης βοηθά να ξεφουσκώσετε η οποία είναι άφθονη στο κοτόπουλο, το ψάρι και το τόφου.

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν αέρια

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, φασόλια, λάχανο καλό είναι να λείπουν από τη διατροφή σας όταν πλησιάζει η περίοδό σας. Το Διεθνές Ίδρυμα για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές (IFFGD) συμβουλεύει επίσης να αποφεύγετε τη φρουκτόζη, τη λακτόζη και τη σορβιτόλη.

Πιείτε πολύ νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως μέσω της κατανάλωσης νερού, είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν κάθε είδους προβλήματα, και το φούσκωμα της περιόδου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αποφύγετε τα φαγητά με πολύ αλάτι

Το αλάτι ως γνωστόν συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, επομένως μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το φούσκωμα. Πέρα από το αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό (το οποίο μπορείτε να μειώσετε εύκολα αντικαθιστώντας το με μυρωδάτα μπαχαρικά και βότανα), προσέξτε και το «κρυμμένο» αλάτι στα έτοιμα γεύματα και σνακ.

fouskoma-stin-koilia-kai-diatrofi.jpg

Μη το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες

Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι, μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να καταναλώσετε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε. Όμως, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and Translational Gastroenterology έδειξε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αύξησε το φούσκωμα αντί να το περιορίσει.

Διουρητικά

Η Lauren Streicher , MD, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, αρκετά συχνά συνταγογραφεί στις ασθενείς της ένα ήπιο διουρητικό για να βοηθήσει με το φούσκωμα.

Σημειώστε όμως ότι η ταυτόχρονη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) και η ναπροξένη (Aleve) και διουρητικών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Έτσι, εάν επιλέγετε κάποια ανακούφιση OTC, μπορεί να θέλετε να παραλείψετε τα διουρητικά.

Με πληροφορίες από το womenshealthmag.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved