Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίτιδας;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα της ενδομητρίτιδας.

Μενέλαος Λυγνός
Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίτιδας;
Bigstock

Στους ιατρικούς όρους η κατάληξη « - ίτις» ή « - ίτιδα» υποδηλώνει, πως υφίσταται φλεγμονή στον ιστό, που περιγράφεται στο πρώτο ήμισυ της λέξης. Έτσι ο όρος «ενδομητρ – ίτις» ή «ενδομητρ – ιτιδα» υποδηλώνει, ότι υφίσταται φλεγμονή στο ενδομήτριο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίτιδας;

Η ενδομητρίτιδα, ειδικά στη χρόνια μορφή της, είναι συχνά ασυμπτωματική. Πάντως, ο κατάλογος με τα συμπτώματα, που ενίοτε συνδέονται με την εκδήλωση ενδομητρίτιδας περιλαμβάνει:

  • πυρετό – συχνά συνοδεύεται και από ταχυκαρδία
  • άλγος χαμηλά στην κοιλιά
  • άλγος κατά την ψηλάφηση της μήτρας από το γυναικολόγο
  • άλγος στα παραμήτρια (στην περιοχή, που εκτείνεται εκατέρωθεν της μήτρας) κατά την ψηλάφηση από το γυναικολόγο – ειδικά, αν η φλεγμονή έχει επεκταθεί και σε ιστούς εκτός της μήτρας
  • κολπική αιμόρροια
  • δύσοσμα κολπικά υγρά
  • δυσπαρευνία (δηλαδή πόνο στη σεξουαλική επαφή) – ειδικά σε περιπτώσεις, στις οποίες η ενδομητρίτιδα έχει ξεπεράσει τα όρια του ενδομητρίου και έχει επεκταθεί στο μυομήτριο ή και εκτός μήτρας
  • δυσουρία (έτσι ονομάζεται ο πόνος κατά την ούρηση) – ειδικά σε περιπτώσεις, στις οποίες η ενδομητρίτιδα έχει ξεπεράσει τα όρια του ενδομητρίου και έχει επεκταθεί στο μυομήτριο ή και εκτός μήτρας
  • αίσθημα κακουχίας

Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίτιδας;

Η διάγνωση της ενδομητρίτιδας κατ’ ουσίαν βασίζεται στη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού της γυναίκας, αλλά και στην επιμελή κλινική εξέταση.

Κατά τη λήψη του ιστορικού καταγράφονται τα αναφερόμενα συμπτώματα, τα οποία ενδεχομένως συνδέονται με την ενδομητρίτιδα, αλλά και οι όποιοι παράγοντες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της παθολογίας αυτής.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη λεγόμενη αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Η γυναίκα βρίσκεται στη θέση, στην οποία γίνεται η λήψη του test Παπανικολάου και ο γυναικολόγος εισάγει δύο δάκτυλα εντός του κόλπου της και σπρώχνει απαλά τον τράχηλο. Ταυτόχρονα με το ελεύθερο χέρι ασκεί πίεση χαμηλά στην κοιλιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται η μήτρα, αλλά και εκατέρωθεν αυτής, όπου εντοπίζονται οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Επί ενδομητρίτιδας συχνά η γυναίκα αναφέρει άλγος στις περιοχές αυτές κατά την ψηλάφηση.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα έχει περιορισμένη χρησιμότητα στη διάγνωση της ενδομητρίτιδας. Ενίοτε και επί σοβαρότερης συμπτωματολογίας, συστήνεται η υποβολή της γυναίκας σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συμπτωματολογία να οφείλεται σε θρόμβωση αγγείων της πυέλου.

endomitrio.jpg

Στα πλαίσια της διάγνωσης της ενδομητρίτιδας η χρησιμότητα της λήψης κολπικού και ενδοτραχηλικού δείγματος για καλλιέργεια, προς εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών είναι μάλλον αμφιλεγόμενη, καθότι συχνά οι όποιοι εντοπισθέντες μικροοργανισμοί προέρχονται μάλλον από τον κόλπο και όχι από την ενδομητρική κοιλότητα. Εντούτοις, δεν αποκλείεται να γίνει σύσταση για υποβολή της γυναίκας και σε αυτήν την εξέταση, προκειμένου να αξιολογηθεί η πιθανότητα αυτή να παρουσιάζει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της ενδομητρίτιδας, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Νοσημάτων (Centers for Disease Control/ CDC) το 2015, η εμμένουσα τραχηλίτιδα ίσως είναι ένδειξη ενδομητρίτιδας. Εν τοιαύτη περιπτώσει ίσως να είναι χρήσιμο η γυναίκα να υποβληθεί σε βιοψία ενδομητρίου δια της απόξεσης ή της υστεροσκόπησης. Το ληφθέν δείγμα θα αποσταλεί για εξέταση κάτω από μικροσκόπιο από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο, προκειμένου να εντοπισθούν επ’ αυτού ιστοπαθολογικά σημεία ενδεικτικά ενδομητρίτιδας. Επομένως, η «τελική» διάγνωση ενδομητρίτιδας τίθεται με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης του παθολογοανατόμου.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Workowski KA, Bolan GA; Centers for Disease Control and Prevention. Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2015. MMWR Recomm Rep. 2015 Jun 5;64(RR-03):1-137. Erratum in: MMWR Recomm Rep. 2015 Aug 28;64(33):924. PMID: 26042815; PMCID: PMC5885289.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved