Κουρκουμάς μετά τον τοκετό: Δέκα λόγοι να τον χρησιμοποιήσεις

Κουρκουμάς: Αυτό το μπαχαρικό με το έντονο κίτρινο χρώμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά μετά τον τοκετό.

Κουρκουμάς μετά τον τοκετό: Δέκα λόγοι να τον χρησιμοποιήσεις
Bigstock

Γνωρίζατε τα οφέλη του κουρκουμά μετά τον τοκετό;

Ο κουρκουμάς έχει γίνει ανάρπαστος τα τελευταία χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Γνωστός για το χρυσό του χρώμα (χάρη στην Κουρκουμίνη), έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να βοηθήσει στη διαχείριση κοινών ενοχλήσεων και τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές που γίνονται για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επιπλέον έρευνες, δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να προσφέρει θρεπτική και ανακουφιστική υποστήριξη στις νέες μαμάδες.

Σωστά! Το αρχαίο αυτό μπαχαρικό που το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε κίτρινο χρώμα στο ρύζι μας ή μέσα σε τσάι για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, έχει πολλές ιδιότητες -- συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων -- που μπορούν να ωφελήσουν τις νέες μαμάδες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ειδικά μετά τον τοκετό. Θέλετε να μάθετε πώς; Εδώ είναι 10 λόγοι για τους οποίους ο κουρκουμάς θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή της λεχώνας.

kourkoumas-omorfia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Tina Witherspoon

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Γνωστός για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρησμένου ιστού του μαστού και των φραγμένων πόρων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαστίτιδα μετά τον τοκετό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όταν δεν κοιμάστε και τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση "μάχης", αφήνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανταπεξέλθει. Ο κουρκουμάς έχει αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις.

Προωθεί την πέψη

Τώρα που γεννήθηκε το μωρό, το σώμα σας αναπροσαρμόζεται και τα εσωτερικά σας όργανα βρίσκουν ξανά τη θέση τους. Αυτό μερικές φορές μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, αλλά ο κουρκουμάς θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν τα αέρια και το φούσκωμα.

Βοηθά στην καταπολέμηση της επιλόχειας κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη από έλλειψη ύπνου έως δυσφορία και άγχος. Ο κουρκουμάς μπορεί βοηθήσει καθώς ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα επίπεδα ντοπαμίνης και ορμονών που λειτουργούν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ραγάδων

Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικά που διεισδύουν και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων της μεμβράνης του δέρματος, τα οποία θα βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των ραγάδων. Μπορείτε να αναμίξετε κουρκουμά και ελαιόλαδο φτιάχνοντας μια πάστα που θα εφαρμόσετε στις περιοχές όπου έχετε ραγάδες. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.

Μπορεί να προάγει τη γαλουχία

Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά σε πολλούς πολιτισμούς ως ένας τρόπος για την τόνωση της γαλουχίας – πιθανότατα λόγω των θεραπευτικών και ανακουφιστικών ιδιοτήτων.

Είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό

Ένα θαυμαστό μπαχαρικό για το συκώτι σας, ο κουρκουμάς ενισχύει την παραγωγή ενζύμων στο συκώτι βοηθώντας το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

kourkoumas.jpg

Είναι ανακουφιστικό

Όπως ακριβώς η κοτόσουπα της μαμάς μπορεί να θεραπεύσει μαγικά το κοινό κρυολόγημα, το ζεστό χρώμα και τα αποτελέσματα του κουρκουμά μπορούν να κάνουν θαύματα για το σώμα και το μυαλό μετά τον τοκετό. Απολαύστε το σε ζεστές σούπες, τσάι ή γάλα.

Βοηθά να καθαρίσει η επιδερμίδα

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να συνοδεύονται από πολλά δερματικά προβλήματα -- από την ακμή μέχρι την υπερμελάγχρωση. Δεδομένου ότι είναι γνωστό πως ο κουρκουμάς φωτίζει την επιδερμίδα, μπορείτε να τον προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να καθαρίσετε το δέρμα σας.

Ενισχύει τη μνήμη της μαμάς

Γεμάτος με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ο κουρκουμάς συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης, ώστε να παρακολουθείτε τη λίστα νέων σας υποχρεώσεων.

*Λόγω των δυνατών χαρακτηριστικών του, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τον κουρκουμά σε μικρές ποσότητες και να τον ενσωματώνετε στα γεύματα - ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού σε σούπες, σάλτσες, τσάι, ακόμα και γάλα.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved