Ξηρό δέρμα ή έκζεμα – Ποια είναι η διαφορά

Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ ξηρού δέρματος και εκζέματος;

Ξηρό δέρμα ή έκζεμα – Ποια είναι η διαφορά

Το έκζεμα και το ξηρό δέρμα είναι παρόμοιες δερματικές παθήσεις.

Δεν είναι ασυνήθιστο το ξηρό δέρμα και το έκζεμα να εμφανίζονται χωριστά ή συνδιαστικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο πολύ ξεχωριστές καταστάσεις.

Αιτίες

Το ξηρό δέρμα συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, όπως έγκαυμα από τον ήλιο, μεγάλη έκθεση στο νερό ή όταν τα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν ξηραντικά συστατικά που το κάνουν να χάνει την ικανότητά του να διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας.

Ευτυχώς, το ξηρό δέρμα είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση που εμφανίζεται περιστασιακά.

Το έκζεμα, ωστόσο, δεν έχει ακριβή αιτία, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με μια ήπια έως μέτρια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το δέρμα να έχει αλλεργική αντίδραση σε ένα ερέθισμα.

Η πάθηση εντοπίζεται συνήθως σε οικογένειες με ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών. Δυστυχώς, το έκζεμα μπορεί να είναι χρόνιο.

Οι άνθρωποι που έχουν ξηρό δέρμα έχουν τραχιές, ξηρές, κόκκινες κηλίδες στο δέρμα τους, και συνήθως αισθάνονται σφιγμένοι.

Τυπικά προσβεβλημένες περιοχές του σώματος είναι τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, οι αστράγαλοι και τα πέλματα των ποδιών.

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως λιγότερο επώδυνο και δεν εκδηλώνεται με σκάσιμο, φουσκάλες ή πληγές.

Το έκζεμα προκαλεί έντονη φαγούρα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ραγισμένο δέρμα και αιμορραγία. Μερικές φορές ο κνησμός αρχίζει ακόμη και πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Το ίδιο το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος των γονάτων, στους καρπούς, στα χέρια και στα πόδια.

Το δέρμα σε αυτές τις περιοχές φαίνεται πολύ ξηρό, και κόκκινο. Το έκζεμα μπορεί να έχει φουσκάλες γεμάτες με υγρό και κόκκινα εξανθήματα που συνήθως δεν παρατηρούνται σε κανονικό ξηρό δέρμα.

ekzema

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ξηροδερμία μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με μια οπτική εξέταση του δέρματος από τον γιατρό σας. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος σε οποιαδήποτε ηλικία.

Δεν υπάρχουν εξετάσεις για τον προσδιορισμό του εκζέματος, αλλά ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να το πει κοιτάζοντας το δέρμα και κάνοντας μερικές απλές ερωτήσεις.

Θεραπείες

Το ξηρό δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το μπάνιο σε νερό μέτριας θερμοκρασίας και εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.

Oι ίδιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και για τη θεραπεία του εκζέματος, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς συμβουλεύονται να χρησιμοποιούν τοπικές ειδικές αλοιφές για το έκζεμα, με σκοπό να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον κνησμό.

Οι ασθενείς με έκζεμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τυχόν τροφικά αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις και να φορούν μη συνθετικά υφάσματα, όπως 100% βαμβάκι, για να διατηρούν το δέρμα όσο πιο άνετο γίνεται.

Με πληροφορίες από:cafemom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved