Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Γιατί τα μαλλιά εξακολουθούν να πέφτουν;

Μια μαμά που εμφανίζει απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό μπορεί να χάνει έως και 400 τρίχες καθημερινά.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Γιατί τα μαλλιά εξακολουθούν να πέφτουν;
bigstockphoto.com

Είναι συνηθισμένο για τις νέες μαμάδες να έχοιυν τριχόπτωση μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού, τα μαλλιά τους μεγαλώνουν με πιο φυσιολογικό ρυθμό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων , η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό κορυφώνεται όταν το μωρό είναι τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά τη γέννα η απώλεια μαλλιών θα πρέπει να επιβραδυνθεί σε ένα φυσιολογικό ρυθμό, περίπου 50 έως 100 τρίχες την ημέρα.

Εάν ωστόσο, η γυναίκα παρατηρήσει ότι χάνει έως και 400 τρίχες καθημερινά θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του ειδικού.

trixoptosi meta ton toketo

Πότε είναι ανησυχητική η τριχόπτωση;

Εάν μια γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλη απώλεια μαλλιών ή εάν η τριχόπτωση αρχίζει να εμφανίζεται χρόνια μετά τον τοκετό, είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα υγείας.

'Οπως αναφέρει το Healthline τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων είναι αυτά που εμποδίζουν την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν ως αποτέλεσμα πιο πυκνά από τα κανονικά μαλλιά . Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται και η τριχόπτωση αυξάνεται. Εάν η τριχόπτωση είναι έντονη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε ξαφνική απώλεια μαλλιών ή αυξημένη τριχόπτωση είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον δερματολόγο σας. Συνήθως θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όλα είναι φυσιολογικά.

Λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί μια μητέρα να έχει τριχόπτωση μήνες μετά τη γένα είναι:

  • Αυξημένο άγχος
  • Μεγάλη απώλεια κιλών
  • Ρύθμιση ορμονών μετά τον τοκετό
  • Ανάρρωση από σοβαρή ασθένεια
trixoptosi meta ton toketo1

Διατροφή και μαλλιά

Τα μαλλιά χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύτταρα των τριχοθυλακίων αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται το σώμα και τα μαλλιά. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών και ειδικά των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρου και σιδήρου, μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο της τρίχας και να προκαλέσουν πρόωρη αδρανοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα την υπερβολική τριχόπτωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved